Filmą sužlugdė aktorių ištikusios išvarža ir prostatos infekcija bei potvynis

„Nebenoriu kurti siaubo filmų, tad geriau liausiuosi“, – prieš porą metų apie karjeros kine pabaigą prabilo prancūzų aktorius Jeanas Rochefort’as. Spalio 9-ąją jis mirė sulaukęs 87 metų.

J.Rochefort’ui buvo skirtas Don Kichoto vaidmuo, bet filmas taip ir nebuvo sukurtas. 
J.Rochefort’ui buvo skirtas Don Kichoto vaidmuo, bet filmas taip ir nebuvo sukurtas. 
Aktorius apdovanotas trimis „Cezario“ statulėlėmis.
Aktorius apdovanotas trimis „Cezario“ statulėlėmis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2018, 10:20 AM

Aktorius J.Rochefort’as įsiamžino daugiau kaip šimte kino filmų, bet dažnai prisimenamas jo vaidmuo juostoje, kuri taip ir nebuvo baigta.

J.Rochefort’as jau buvo tikra prancūzų nacionalinė vertybė, kai 1998 metais buvo atrinktas atlikti Don Kichoto vaidmenį Terry Gilliamo juostoje. Šis britų satyros grupės „Monty Python“ narys ketino ekranizuoti nenufilmuojamu vadinamą Miguelio de Cervanteso romaną.

Filme Johnny Deppas turėjo vaidinti laiko mašinos į praeitį nublokštą rinkodaros specialistą, kurį Don Kichotas per klaidą palaiko Sanča Pansa.

Šis ambicingas sumanymas netrukus pradėjo byrėti: prancūzų kino veteraną jau pirmą filmavimo Ispanijoje dieną ant leisgyvio arklio pagavo prostatos infekcija, o antrą dieną potvynis nuplovė filmavimo aikštelės dekoracijas. Dar po keturių dienų filmavimo darbai visiškai žlugo, kai J.Rochefort’ą teko skraidinti į ligoninę dėl dvigubos išvaržos.

Šio filmo idėją T.Gilliamas puoselėjo 20 metų, filmuoti mėginta net septynis kartus, tačiau viskas baigėsi nesėkme. Filmo kūrimas buvo įamžintas dokumentinėje juostoje „Pasiklydę La Mančoje“.

J.Rochefort’as pernelyg nesižavėjo darbu su T.Gilliamu. Prancūzų televizijai 2014 metais jis pasakojo, kaip režisierius marino jo arklį, kad taptų panašus į leisgyvį. Būdamas patyręs raitelis jis nustebo filmavimo aikštelėje pamatęs žmones su pririštais prie nugaros obuoliais, kad alkanas gyvulys sektų jiems iš paskos.

O štai T.Gilliamas negailėjo pagyrų J.Rochefort’ui: „Jis buvo didis aktorius. Jis buvo „Liūdnojo veido riterio“ veidas ir įkvėpimas. Aš įsivaizdavau, kad, kaip ir Don Kichotas, jis gyvens amžinai.“

J.Rochefort’as daugiau nei pusę amžiaus buvo vienas iškiliausių Prancūzijos aktorių, vaidinęs komedijose, populiariuose ir kino gurmanams skirtuose filmuose: „Kartušas“, „Geležinė kaukė“, juostos apie Anželiką.

Jis pelnė dvi Prancūzijos kino apdovanojimo „Cezario“ statulėles už vaidmenis juostose „Tegul prasideda šventė“ 1975-aisiais ir „Krabas būgnininkas“ 1978 metais. Trečias prancūziškasis „Oskaras“ aktoriui atiteko 1999-aisiais už viso gyvenimo nuopelnus.

Išmintimi ir gebėjimu iš savęs pasišaipyti garsėjęs J.Rochefort’as vėliau juokavo: „Esu prancūzų nacionalinio paveldo dalis. Yra Bajono kumpis, Philippe’as Noiret, Jeanas Pierre’as Marielle’is ir aš.“ Taip jis sakė turėdamas galvoje dar du solidaus amžiaus sulaukusius aktorius.

Paryžiuje pasiturinčioje šeimoje gimęs J.Rochefort’as pripažinimo kine sulaukė būdamas beveik 30-ies.

Parengė Milda Augulytė 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.