Gediminas Kulikauskas: „Apelsinai tarpukario Lietuvoje buvo kontrabandinė prekė“

Šventinį Vasario 16-osios penktadienio vakarą LNK žiūrovus prie ekranų kvies išskirtinis „Šimtmečio penktadienis“.

Šventinė „Šimtmečio penktadienio“ laida.
Šventinė „Šimtmečio penktadienio“ laida.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2018, 1:14 PM

Laidos svečiai pasakos, kaip Lietuvoje žmonės gyveno nepriklausomybės pradžioje, kokius patiekalus rinkosi tarpukario Lietuvos gyventojai, kokie buvo jų pomėgiai.

Istorikas ir rašytojas Gediminas Kulikauskas laidoje pasakojo, kad tarpukario Lietuvoje apelsinai buvo tikra prabangos prekė.

Anot istoriko, šie vaisiai net buvo gabenami kaip kontrabanda ir pardavinėjami ne kilogramais, bet vienetais, o pavertus jų kainą į dabartines, 1 kilogramas apelsinų kainuotų apie 20 eurų.

Doc. dr. Algirdas Jakubčionis laidoje „Šimtmečio penktadienis“ sakė, kad lemtinga 1918-ųjų Vasario 16-osios diena buvo niūri, apie tai rašė ir patys signatarai.

„Tai buvo šeštadienis, oras bjaurus, šlapias, sniegas lipdo akis. Diena buvo ūkanota, lietinga, be saulės. Nuotaika buvo slogi“, – signatarų prisiminimais dalinosi A. Jakubčionis.

Istorikai kalbėjo, kad tarpukario Lietuvoje Vasario 16-oji buvo didelė šventė, kurios metu niekas negalėjo dirbti, o už vėliavos neiškėlimą grėsė milžiniškos baudos, siekusios 25–50 tuometinių litų, o tai, anot istorikų, tais laikais buvo dideli pinigai.

„Miestai ir gatvės būdavo papuošiami tiek gėlėmis, tiek kitais papuošimais. Ant pastatų būdavo išstatomi portretai. Nepamirštami valstybės simboliai – Vytis, kunigaikščiai ir kiti“, – kalbėjo dr. Vilma Akmenytė-Ruzgienė.

Šventinėje laidoje muzikinius kūrinius atliko Irūna ir Marius Jampolskis, Vytautas Šiškauskas, generolo Jono Žemaičio akademijos vyrų choras „Kariūnas“ ir dainininkė Evelina Sašenko, atlikėjas Egidijus Sipavičius, dainininkė Liepa Norkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.