3 didžiausios klaidos planuojant vestuves

Naujoje Lrytas.tv laidoje „Nuotakos užrašai“ stilistė Viktorija Šaulytė žingsnis po žingsnio aiškinsis, kaip susiplanuoti tobulas vestuves. Pirmasis susitikimas – su vestuvių planuotoja, floriste ir dekoratore, „Inesos vestuvių planavimo studijos“ įkūrėja Inesa Borkovska, be kurios pagalbos neišsiverčia daugybė porų. Juk kai šventė tinkamai sustyguota, tuomet ir jaunavedžiai gali atsipalaiduoti ir mėgautis savo švente.

Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Mar 29, 2018, 12:43 PM

Nuo ko pradėti planuoti vestuves?

Vos tik pradėję kalbėti apie vestuves, būsimi jaunavedžiai susiduria su daugybe klauismų, bet vienas pirmųjų – nuo ko pradėti? Kaip apskaičiuoti savo jėgas ir sužinoti, ar reikia kreiptis pagalbos, ar vis dėl to su organizavimu susitvarkys patys.

Siūlyčiau pradėti nuo esminių dalykų – aptarti vestuvių viziją ir koncepciją. Atsakykite į kelis klausimus: kokių vestuvių norite? Kokie pagrindiniai ir svarbiausi aspektai turi dominuoti šventėje? Kokie jūsų prioritetai? Kokia galėtų būti šventės tema?

Antras žingsnis yra nustatyti vestuvių datą.

Ką pirmiau planuoti – biudžetą ar svečių skaičių?

Biudžetas – tai vienas pirmųjų punktų, kuris turi būti planavimo sąraše. Nuo skirto biudžeto priklausys vestuvių koncepcija, kokią vietą pasirinksime, kokios pramogos bus ir panašiai. Tikrai nedaugelis tokių porų neturi nors apytiksliai apibrėžto biudžeto ir sako, kad nesvarbu kiek kainuos, tiesiog planuojam įspūdingą šventę. Dažniausiai vis dėl to biudžetas yra nustatytas nors apytiksliai.

Kas liečia svečių skaičių, tai visiškai nepriklauso nuo biudžeto, gali kamerinės tik artimiausiems šeimos nariams vestuvės kainuoti tiek pat kiek vestuvės su pusšimčiu svečių. Be to, svečių skaičius neįtakoja taip stipriai biudžeto, kaip daugelis galvoja, nes tiek fotografo, pramogų ar dekoro kainos nepriklauso nuo to, kiek žmonių dalyvauja šventėje.

Kokio stiliaus vestuvės populiariausios?

Šiais laikais vestuvės tapo labiau personalizuotos. Smagu, kad jos orientuotos ne į madingus dalykus, o tiesiog į poros individualumą. Jeigu pora mėgsta sportą – tuomet kažkas susiję su mėgstama sporto šaka, jeigu daug keliauja – su kelionėmis ir taip toliau.

Jei nenorima sietis prie mėgstamų dalykų, tuomet išskirčiau klasikinio stiliaus vestuves. Tikriausiai visi sutiksime, kad klasika tai optimaliausias variantas bet kokiems sprendimams.

Ką siūlote kviesti į vestuves?

Artimiausius ir brangiausius žmones, atsižvelgiant tik į savo pačių norus. Jeigu norite pakviesti kolegą, linksmuolį bendradarbį, su kuriuo labai gerai sutariate – kvieskite. Tai jūsų šventė ir tik jums spręsti, kas svarbiau, giminaitė, kurios nematėte daugiau nei 10 metų, ar kolega, su kuriuo jau 10 metų kartu dirbate viename darbe.

Kiek dabar vidutiniškai kainuoja vestuvės?

Mano planuotų porų vestuvių biudžetas svyruoja tarp 15-25 tūkst. eurų. Bet tikrai yra vestuvių, kurios kainuoja ir 5 tūkst., ir 50 tūkst. eurų.

Ar reikia vestuvių planuotojos?

Vieningo atsakymo nėra, nes kiekvienos poros skirtingi poreikiai, prioritetai, svajonės, finansinės galimybės ir kiti dalykai. Pirmiausia, jaunavedžiai turi patys žinoti ko jie tikisi ir kokios pagalbos nori iš vestuvių planuotojos. Nepamirškite, kad vestuvių planuotojos tikslas sutampa su jūsų norais – jai taip pat svarbiausia sukurti 100 procentų nuostabiausią ir įsimintiniausią šventę jums ir jūsų artimiesiems.

Dauguma porų vis dar įsivaizduoja, kad vestuvių šventės planavimas – vienas malonumas ir su visais organizaciniais darbais jie susidoros patys. Kiti net nesvarstydami atmeta šią galimybę dėl finansinių išskaičiavimų, nes, jų manymu, vestuvių planuotoja – tai papildomos išlaidos.

Pirmiausiai išsiaiškinkite vestuvių organizatorės pareigas ir įvertinkite savo poreikius.

Kitas labai svarbus klausimas: ar tikrai turite pakankamai laisvo laiko? Susitikimams su tiekėjais, pobūvio salių ar sodybų atrankai, scenarijaus kūrimui, idėjų generavimui, vietos dekoravimui, floristikai ir t.t. Visa tai užima labai daug laiko! Įsivaizduokite, kad tai lyg papildomas ir tikrai labai sunkus darbas. O gal vis dėl to norite mėgautis laukdami šventės?

Esate ne tik planuotoja, bet ir floristė bei dekoratorė. Vyresnės kartos žmonės nėra girdėję apie tokią specialybę, kaip vestuvių dekoratorė. Ką iš tiesų daro dekoratorės?

Mūsų senreliai nebuvo girdėję apie mobilų telefoną be kurio šiandien neįsivaizduojame šiuolaikinio žmogaus. Lygiai taip pat sunku įsivaizduoti šiuolaikines vestuves be dekoro ir dekoratorių. Tai žmogus, kuris atsakingas už vizualinę šventės dalį. Kartais nuotakos galvoja, kad dekoratorius, tai tas žmogus, kuris tik pamerkia gėles į vazas... O iš tiesų, tikras vestuvių dekoratorius, floristas, suderina visą bendrą šventės įvaizdį. Tai juk ne tik gėlės, bet ir papildomas apšvietimos, interjero detalės, papuošimai ar net nuotakos ryto apipavidalinimas.

Puiku, kai organizatorius,dekoratorius ir floristas, tai viena komanda, kai ir mano atveju. Pati esu vestuvių dekoratorė, floristė ir organizatorė, dirbu su visa komanda, ir tai labai patogu ne tik mums, bet naudinga ir jaunavedžiams, nes dažniausiai jie gauna visą paslaugų paketą už patrauklią kainą. Dirbant su viena komanda susitaupo ne tik biudžetas, bet ir labai brangus šiais laikais jūsų laikas.

Planavimas ir dekoravimas, labai susieti tarpusavyje dalykai.

Kokias dažniausias klaidas daro jaunavedžiai planuodami vestuves?

Pirma, kaip ir minėjau, galvoja, kad su viskuo susidoros patys. Tuomet dažna pasekmė, atsiradusios klaidos ir planavimui įpusėjus jie jau kreipiasi į planuotoją. Tada dažnai būna sunkiau ir papildomai kainuoja ištaisyti pridarytas klaidas. Žinoma, geriau vėliau prašyti pagalbos, nei niekada, bet siūlau iškart apsvarstyti ar bent jau susitikti konsultacijai su vestuvių planuotoja.

Antra klaida – vestuves daro, kaip matė pas kitus. Nebandykite pakartoti kažkieno šventės, tai jūsų šventė, todėl kurkite ją pagal savo norus ir poreikius.

Na ir trečia dažna klaida – bandymas įtikti visiems. Tikrai taip padaryti nepavyks – įtiksite tėvams, nepatiks draugams. Džiaugsis draugai, liks nepatenkinti giminaičiai ir taip užburtas ratas. Vieninteliai žmonės, kuriems turite įtikti – tai patys sau. Svarbiausi žmonės – tai judu, tai jūsų šventė ir įgyvendinę savo poreikius, būsite laimingi jūs ir visi šventės dalyviai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.