Rusų aristokratų palikuonė Helen Mirren Rusijos monarchę įkūnys Lietuvoje

Jungtinėje Karalystėje pradedamas kurti TV serialas apie Rusijos imperatorę Jekateriną II. Pagrindinės herojės vaidmenį atliks „Oskaro“ laureatė Helen Mirren (72 m.). Dauguma naujo draminio serialo scenų bus filmuojamos Lietuvoje, tad didelė tikimybė mūsų šalyje išvysti ir garsiąją aktorę.

H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren filmuosis Lietuvoje.  <br>„Scanpix“ nuotr.
H.Mirren už Elizabeth II vaidmenį biografinėje dramoje „Karalienė“ pelnė „Oskarą“. 
H.Mirren už Elizabeth II vaidmenį biografinėje dramoje „Karalienė“ pelnė „Oskarą“. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 6:23 PM

Būsimas keturių dalių mini serialas Jungtinėje Karalystėje jau sulaukė didžiulio susidomėjimo, tačiau neabejojama, kad patrauks ir lietuvių akį.

Nors filmavimo vietos oficialiai dar nepatvirtintos, kftv.com skelbia, kad būtent Lietuvoje bus filmuojam didžioji dalis scenų, o Vilnius virs Sankt Peterburgu.

Kartu su filmavimo grupe į Lietuvą atvyksianti H.Mirren įkūnys rusų monarchę. Ji taip pat ketina prisidėti prie režisierių Philipo Martino ir Davido M.Thompsono režisūrinių sprendimų.

„Labai džiaugiuosi galimybe įkūnyti istorinę asmenybę – moterį, kuri išsikovojo ir išlaikė didžiulę galią. Ji perrašė valdymo taisykles, kuriomis vadovavosi valdovės. Ji sugebėjo užsitarnauti titulą, kuris iki šiol lydi jos vardą, – didžioji“, – kalbėjo aktorė.

Įdomu, kad ir H.Mirren kilusi iš rusų aristokratų, po 1917 metų bolševikų perversmo atsidūrusių Didžiojoje Britanijoje. Tikroji aktorės pavardė – Jelena Mironova, jos protėviai iš tėvo pusės – grafai Kamenskiai.

Apie savo šeimą H.Mirren yra sakiusi: „Pagal tautybę rusas buvo tėvas, bet pagal charakterį – motina. Rusai – ekstremalai. Iš vieno kraštutinumo metasi į kitą, nuo vienos ekstremalios emocijos prie kitos, ne mažiau ekstremalios.“

Kai Helen buvo devyneri, mirė senelis, kuris su vaikaičiais kalbėjo rusiškai. Tėvas iškart jų rusiškus vardus pakeitė į angliškus: sesuo Katia tapo Kate, brolis Petia – Peteriu, Jelena, kurią senelis vadino Alionuška, – šalta ir manieringa Helen. Vietoj rusiškos jie gavo pagal skambesį į škotišką panašią pavardę.

„Tėvas mums uždraudė net galvoti apie rusų kalbą. Taip jis elgėsi todėl, kad, būdamas emigranto vaikas, jaunystėje prisikentėjo ir nenorėjo, kad tą patį patirtume mes. Iki Antrojo pasaulinio karo Anglija buvo puritoniška vienatautė šalis, į emigrantus čia žiūrėta kreivai. Tėvas taip ir nesugebėjo pritapti, su niekuo nesusidraugavo, nevaikščiojo į svečius.

Tėvas buvo labai ramus žmogus, niekada gyvenime nepakėlė balso – žodžiu, anglų džentemenas iki kaulų smegenų. O mamos charakteris, atvirkščiai, buvo kaip dinamitas. Kategoriškai uždraudė ją laidoti ir savo kūną po mirties užrašė mokslui – tipiškas rusiškas, iš esmės ekstremalus sprendimas. Mes, žinoma, paisėme jos valios.

Maža to, su seserimi nutarėme ir savo kūnus palikti moksliniams tyrimams, nors ne tiek daug jų ir likę“, – apžiūrinėdama savo smulkią figūrą pasakojo aktorė.

Vaikystėje Helen svajojo tapti balerina, tačiau jos nepriėmė į Karališkąją baleto akademiją. Mergaitė labai nuliūdo – jos dievaitė buvo legendinė rusų balerina Ana Pavlova.

Tuomet ji nutarė tapti aktore, tačiau pasirodė, kad neturi teisės stoti į teatro koledžą, – šeima buvo neturtinga, tad Helen galėjo mokytis tik ten, kur skirs Švietimo ministerija. Mergina turėjo stoti į koledžą, rengiantį mokytojus. Ten buvo anglų dramos fakultetas, būtent jame ji gavo pirmąsias aktoriaus meistriškumo pamokas.

Kai H.Mirren sukako 17 metų, tėvas nuvežė į peržiūrą Londono jaunimo teatre. Ji iškart pateko į „Vasarvidžio nakties sapną“.

Tiesą sakant, iš pradžių tėvams nelabai patiko, kad dukra pradėjo vaidinti teatre. Vis dėlto ilgainiui jie suprato, kad aktoriams, kaip ir tarnautojams, moka atlyginimą, ir pasididžiuodami vaikščiojo į visus spektaklius, kuriuose ji vaidino. O kartą neatėjo.

„Man jau laikas buvo eiti į sceną, kai staiga asistentas pakvietė prie telefono. Skambino motina. Ji pasakė: „Tėvas ką tik mirė. Infarktas.“

Man pakirto kojas, apalpau. Kai atsigavau, kažkas priglaudė prie ausies telefono ragelį – motina vis dar kalbėjo: „Kelkis ir eik dirbti savo darbo. Rodyk šou.“ Atsistojau ir nuėjau rodyti šou.

Nuo to karto žinau: kad ir kas atsitiktų, turiu vaidinti. Neiti į sceną sau gali leisti tik miręs aktorius“, – apie dramatišką gyvenimo epizodą pasakojo „Oskaro“ laureatė.

Nors H.Mirren senelis buvo rusų aristokratas, grafas, gerbiamas visuomenės žmogus, po 1917 metų bolševikų perversmo viskas apsivertė aukštyn kojomis. Jis liko akis į akį su rūsčia tikrove: dabar tu niekas, kapstykis, jei sugebi.

Vienintelis jam likęs daiktas po perversmo – spausdinimo mašinėlė rusišku šriftu. Ji ir dabar stovi Helen namuose. Ja senelis spausdino savo atsiminimus. Prieš keletą metų H.Mirren atidavė juos išversti ir pagaliau galėjo perskaityti.

„Iš tikrųjų baisu. Žiauriai neteisinga, kai žmogų priverčia palikti tėvynę ir pradėti gyvenimą nuo nulio. Niekam to nelinkiu“, – sakė rusiškų šaknų neišsižadanti britų aktorė, atvyksianti filmuotis į Lietuvą.

Tituluota aktorė

* H.Mirren – britų aktorė, už Elizabeth II vaidmenį biografinėje dramoje „Karalienė“ (2006 m.) pelniusi „Oskarą“. Ji taip pat yra ir dviejų Auksinių gaublių laureatė.

* Aktorė gerbėjams geriausiai pažįstama iš TV serialo „Elžbieta I“, filmų „Kaligula“, „Virėjas, vagis, jo žmona ir meilužis“ ir daugelio kitų.

* 2003 metais gavo Britanijos imperijos ordino damos titulą.

Parengė Milda Augulytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.