Marius Repšys atvirai prakalbo apie kovą su klastinga liga

Žinomas aktorius Marius Repšys laidoje „Laimingas, nes gyvas“ atvirai pasakoja apie savo kovą su depresija ir nuotaikų sutrikimais. Kalba tam, kad padėtų kitiems, paskatintų ieškoti pagalbos tuos, kurie bijo, nedrįsta, nežino, kur kreiptis ar nuo ko pradėti.

 Marius Repšys.
 Marius Repšys.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 11:58 AM

„Viskas prasidėjo prieš 20 metų. Tada būdavau apibūdinamas kaip perfekcionistas. Labai daug sportavau, labai intensyviai gyvenau, buvau itin veiklus. Ir tai jau buvo ligos užuomazgos“, – apie bipolinio sutrikimo pradžią pasakojo Marius.

Kaip komentuoja psichiatras, psichoterapeutas Jan Hilbig, bipolinis sutrikimas dažniausiai pasireiškia jauniems žmonėms – apie 18 -20 m. Ligos požymiai: nuotaikų ir energijos svyravimai, pakilios būsenos kaitaliojasi su depresiniais epizodais, kai juntamas nuovargis, ar apatija. Liga vystosi palaipsniui. Tuo metu jauno žmogaus gyvenime vyksta daug pokyčių, vyksta žmogaus branda, perėjimas iš paauglystės, todėl daug kas nurašoma būtent šiems veiksniams ir dėl to sunku pastebėti ligos pradžią. Dažniausiai bipolinis sutrikimas diagnozuojamas, tik, kai jau kai yra labai ryškūs požymiai.

„Kai yra pakili būsena, atrodo viskas yra puiku, kalnus gali nuversti, esi kupinas energijos, bet jau, kai užeina juodasis periodas, tai nesinori absoliučiai nieko daryti, nesinori gyventi. Vieną dieną man galutinai pavažiavo stogas. Kad man blogai, suprato artimieji, draugai, tada kreipėmės į gydytojus ir man nustatė bipolinį sutrikimą“, – atvirai pasakoja aktorius.

„Kaip taisyklė, depresinė būsena trunka ilgiau nei pakilusis periodas. Depresiniai periodai ilgėja, jei liga negydoma. Pakilus ir depresinis periodas gali keistis net porą kartų per mėnesį. Tai labai sekina žmogų“, – ligos specifiką aiškina psichoterapeutas.

Tiek Marius, tiek gydytojas pabrėžia, kad ši liga yra puikiai gydoma vaistais. O negydoma, deja, gali turėti itin liūdnas pasekmes.

„Liga yra labai klastinga. Vienas mano studentas sirgo bipoliniu sutrikimu... Jis nusižudė užėjus depresiniam periodui“, – su liūdesiu prisimena M. Repšys.

Išgyvenęs šią ligą pats, matęs kokios jos pasekmės kitiems, dabar Marius kalba apie tai drąsiai ir atvirai. Jis pabrėžia, kad nėra jokia gėda kalbėti apie psichikos ligas, tai tokia pat liga kaip ir kitos. Savo išgyvenimus aktorius suguldė į knygą „Šokis su tamsa“. Jis tiki, kad ją perskaitę žmonės nebebijos kreiptis pagalbos.

„Aš esu už gydymą. Aš esu prieš savigydą, nes tai niekuo nepadės. Būtina profesionali pagalba“ – akcentuoja Marius ir kviečia būti atidiems savo artimiesiems – galbūt, jiems reikalinga Jūsų pagalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.