Garsiausias Vokietijos kulinarinių laidų vedėjas A.Biolekas prieš aštuonerius metus pateko į šiurpią avariją ir nugrimzdo į komą. Dabar vyro akys vėl spindi, o veide žaidžia šelmiška šypsena.
Netrukus devintą dešimtį įpusėsiantis kulinarijos žinovas prisipažino: suktis virtuvėje jau sunku, tačiau veiklos vis tiek netrūksta.
„Mano gyvenimo receptai“ – taip pavadinta naujausia A.Bioleko knyga. „Tai mano kulinarinis testamentas, – šyptelėjo buvęs TV laidų vedėjas, išleidęs ne vieną knygą. – Daugiau knygų nerašysiu.“
– Ar turite mėgstamiausio patiekalo receptą?
– Visada valgau su malonumu, man daug kas patinka. Visi į šią knygą sudėti receptai yra mano mėgstamiausi. Pagal juos visada su malonumu ruošdavau patiekalus, o paskui su tokiu pat malonumu juos suvalgydavau.
– Kokį patiekalą ruošdavote ypatingoms progoms?
– Kiekvieną kartą sugalvodavau ką nors kito – priklausomai nuo metų laiko ir svečių. Tik per Kalėdas tradiciškai ruošdavau elnieną.
Pirmenybę visuomet teikiau nesudėtingiems valgiams. Jei restorane paragaudavau puikaus patiekalo, visuomet stengdavausi išsiaiškinti jo paslaptį.
– Ar vis dar ruošiate valgį? Išeinate iš namų?
– Tai daryti man jau per sunku. Būna, kad nueinu į restoraną ar koncertą, bet nedažnai.
– Anksčiau mėgote vakarėlius, o dabar?
– Esu visiškai kitoks nei anksčiau. Pokyliai, vakarėliai, daugybė svečių – visa tai anksčiau teikdavo tikrai didžiulį malonumą. Dabar man pakanka arbatos puodelio, sūrio pyrago ir vaizdo į parką.
Mielai skaitau laikraščius. Geriu tik nealkoholinį vyną – kitoks nebeskanus.
– Ar galite išduoti laimingo gyvenimo receptą?
– Jis labai paprastas – daryti tai, kas teikia džiaugsmą. Aš labai anksti suvokiau, kad noriu stovėti priešais plojančią publiką.
Vaikystėje buvau įsirengęs altorių ir laikydavau mišias. Aišku, ne dėl to, kad buvau labai religingas, – dėl šou.
– Esate rengęs interviu su tokiomis garsenybėmis kaip Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis. Ar prieš susitikimus jaudindavotės?
– Niekada, bet kruopščiai ruošdavausi, susirinkdavau visą svarbią informaciją. Taip pat stengdavausi prašnekinti apie tuos dalykus, kurie jiems teikia malonumą.
– O dabar žiūrite kulinarijos ir pokalbių laidas?
– Taip, bet nė vienos iki galo, nes pradėčiau lyginti su savosiomis. Jei būtų geresnės, susierzinčiau, o jei blogesnės – nusivilčiau.
– Turite du įvaikintus sūnus, o ar netrūksta antrosios pusės?
– Aš nesijaučiu vienišas. Po nelaimingo atsitikimo iš Berlyno grįžau į Kelną. Čia turiu draugų, Berlyne – tik daug pažįstamų.
Apelsininis kremas
Šį desertą A.Biolekas pristatė savo laidose ir leidiniuose.
* Reikės: apelsinų, plakamosios grietinėlės, natūralaus jogurto, likerio „Grand Marnier“, mėtų lapelių.
* Apelsinus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į dubenėlį. Užpilkite likeriu.
* Mėtas nuplaukite ir nuskabykite lapelius. Susmulkinkite vieno apelsino žievelę.
* Grietinėlę išplakite ir sumaišykite su jogurtu. Sudėkite į lėkštę, kurioje tieksite, ir apdėliokite likeryje pamirkytais apelsinų griežinėliais.
* Papuoškite mėtų lapeliais ir smulkintomis apelsinų žievelėmis.
Parengė Ona Kacėnaitė