Garsus vaikų gydytojas Rimantas Kėvalas: „Su siaubu žiūriu į studentus“

„Gydytojas, mokytojas ir kunigas – tai trys profesijos, kurioms būtinas pašaukimas“, – tuo tvirtai įsitikinęs Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius dr. Rimantas Kėvalas.

Rimantas Kėvalas.<br>TV3 nuotr.
Rimantas Kėvalas.<br>TV3 nuotr.
Rimantas Kėvalas ir Kristina Rimienė.<br>TV3 nuotr.
Rimantas Kėvalas ir Kristina Rimienė.<br>TV3 nuotr.
Rimantas Kėvalas su paciente.<br>TV3 nuotr.
Rimantas Kėvalas su paciente.<br>TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2019, 1:44 PM

Tuo, kad profesorius išties turi šį pašaukimą abejoti neįmanoma: vaikų gydymui, medicinai jis paskyrė visą savo gyvenimą.

Pasirinkęs mediko kelią R.Kėvalas suprato, kad tai – išmintinga auka, sunkus kelias ir darbas kitiems, o kartu ir milžiniška grąža sau pačiam, matant išgydytų pacientų džiaugsmą.

Negali būti perdegusi žvakė

Laidos vedėja Kristina Rimienė neabejoja, kad toks darbas yra gyvenimo būdas, juk profesoriui tenka kilti ir nuo šventinio stalo bei skubėti pas mažuosius pacientus, o kur dar skaudžios netektys, kurias reikia išgyventi ir nenuleisti rankų...

Profesorius R. Kėvalas atviras – reikia surasti aukso viduriuką.

„Negali mirti su kiekvienu pacientu, negali būti žvakė, kuri degdama savo šilumą atiduoda kitiems, kas gi norės eiti pas tokią perdegusią žvakę? Reikia rasti vidinių pastangų, energijai atstatyti. Tai labai svarbu“, – pabrėžė profesorius.

Kalbėdamas apie savo patirtį svečias truputį apgailestaus, kad negimė vėliau, juk jam teko dalia pažinti sovietų ir Vakarų medicinos skirtumus, o tų pacientų mirčių, kurios kadaise buvo, šiandien niekas nė nesuprastų – taip toli pažengusi yra medicina.

Pagrindiniai jo mokytojai buvo iš Vakarų, su didele nostalgija profesorius prisimins Australijos Karališkojoje Melburno vaikų ligoninėje praleistą laiką, tai, pasak jo, buvo „NMA lyga medicinos pasaulyje“.

Emigracijos pagundos ir trūkumai

Sukaupta patirtimi profesorius dalijasi Lietuvoje, negailėdamas nei jėgų, nei laiko, gelbsti mažuosius pacientus. Tačiau laidos vedėja nepamiršo profesoriaus planų emigruoti ir, žinoma, pasiteiravo jo apie tai.

„Nepaisant to, kad gavau licenciją dirbti Jungtiniuose Arabų Emyratuose, atsirado daugiau minusų nei pliusų. Nusprendžiau, kad Dubajaus pediatrinė pagalba kaip nors apsieis ir be manęs“, – kalbėjo profesorius.

Labiausiai jam kliuvo toje šalyje būtinas įvaizdžio išlaikymas, kai daug dėmesio reikia skirti ypatingiems rūbams, laikrodžiui ar gyvenamajai vietai, o medicina vertinama kaip antraplanis dalykas.

Laidos svečias, paklaustas apie bendravimą su pacientų tėvais, bus griežtas – dabartiniams gydytojams, ypač jauniems, trūksta gebėjimo ir noro bendrauti su pacientų artimaisiais: „Su siaubu žiūriu į studentus, kurie išvis nemoka bendrauti. O juk mediko tikslas – bendrauti, nuraminti, pasakyti visus galimus variantus“.

Tačiau, kaip čia pat pastebės R.Kėvalas – nėra vienodų ligonių, yra tik vienodos ligos, ir tie, kurie pagal visas prognozes negalėjo išgyventi, šiandien vaikšto gyvi ir sveiki.

Nebus pamiršta laidoje ir skaudi smurto prieš vaikus tema, taip pat profesorius atskleis, kas padeda išsaugoti vaikų gyvybes ir sveikatą.

Ieškokite savų sprendimų

Rubrika „Floristinis desertas“ šįkart pakvies žiūrovus išlaisvinti savo fantaziją ir sukurti originalią floristinę interjero detalę, papuošiančią kiekvienus namus.

Tam reikės medinio padėkliuko, kampuotos konstrukcijos, sukurtos iš paprasčiausių kokteilių maišymo lazdelių, stiklinių kolbelių su vandeniu ir, žinoma, gėlių.

Laidos vedėja K.Rimienė, kurios rankose ir gims visas grožis, paragins laidos žiūrovus drąsiai ieškoti savų sprendimų, spalvų, juk ši kompozicija turi derėti ne tik prie namų, bet ir... nuotaikos.

„Pasaulis pagal moteris“ – sekmadienį, 10.00 val. per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.