Paaiškėjo, ką veikia TV ekraną palikęs Jurijus Smoriginas

„Ką veikiu? Ogi dirbu tą patį darbą, kurio ėmiausi dar jaunystėje. Aš – iš Kauno kilęs Lietuvos baleto meistras“, – kvatodamasis kalbėjo šių metų pradžioje iš ekranų dingęs choreografas Jurijus Smoriginas (63 m.).

J.Smoriginas „Lietuvos ryto“ TV vedė rytinę sporto laidą.
J.Smoriginas „Lietuvos ryto“ TV vedė rytinę sporto laidą.
Jurijus Smoriginas vesdavo ladas su Rūta Janutiene.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurijus Smoriginas vesdavo ladas su Rūta Janutiene.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Smoriginas garsėja kandumu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Smoriginas garsėja kandumu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Smoriginas garsėja kandumu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Smoriginas garsėja kandumu. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 30, 2019, 12:02 PM

Paskutinis J.Smorigino darbas ekrane – su Rūta Janutiene rengta „Lietuvos ryto“ TV laida „Patriotai“. Šioje televizijoje baigta rodyti ir jo rytinė sporto laida „10 minučių iki tobulybės su Jurijumi“.

„Daug žavių mėnesių praleidau keliaudamas po Lietuvą ir rinkdamas įdomias istorijas „Patriotams“. Paragavau žurnalisto duonos, pamačiau, kas vyksta mūsų valdininkų kabinetuose, valdžios užkulisiuose“, – džiaugėsi J.Smoriginas.

Užvėręs televizijos duris vyras tęsia darbus šįmet trisdešimtmetį švenčiančiame „Vilniaus balete“ – yra meno vadovas.

Vesdamas laidas ir dalyvaudamas įvairiuose TV šou J.Smoriginas nebuvo atsisakęs choreografo darbo.

„Vadovaujuosi taisykle nemesti kelio dėl takelio. Ji pasitvirtino šimtu procentų“, – kalbėjo pašnekovas.

Lietuvos televizijos ekranuose J.Smoriginas pirmąsyk pasirodė daugiau nei prieš keturis dešimtmečius kaip baleto artistas.

Jurijaus motina buvo balerina, todėl jis nesunkiai pasirinko profesinį kelią. 1974 metais baigęs M.K.Čiurlionio meno mokyklos Choreografijos skyrių, o vėliau Leningrado (dabar – Sankt Peterburgas) muzikos akademijos Baleto režisūros skyrių, jis du dešimtmečius šoko Lietuvos valstybiniame operos ir baleto teatre.

Šokantį J.Smoriginą žiūrovai neretai matydavo ir televizijos ekranuose.

„Išdidžiai sakau, kad mano kelias televizijoje prasidėjo 1977 metais režisieriaus Vytenio Pauliukaičio ir baletmeisterės Tatjanos Sedunovos kuriamoje baleto laidoje“, – prisiminė šokėjas.

Prieš 13 metų Lietuvos televizijoje (dabar LRT) buvo pradėta transliuoti laida „Lietuvos šokių dešimtukas“, Jurijus tapo vertinimo komisijos pirmininku.

Ši laida buvo itin žiūrima ne tik dėl to, kad ant parketo su profesionaliais šokėjais sukdavosi žinomi Lietuvos žmonės. Daugelis žiūrovų po kiekvieno šokio nekantriai laukdavo, ką pasakys J.Smoriginas ar kartu su juo komisijoje dirbęs V.Pauliukaitis.

Išskirtinis humoro jausmas, kandumas, drąsa rėžti tai, ką mano, – tuo pasižymėjo J.Smoriginas. Tai televizijoje buvo nauja, todėl daug kas komisijos pirmininką vadindavo išsišokėliu, akiplėša, rėksniu, skandalistu.

2009 metais šokių konkursas persikėlė į TV3 ir buvo pervadintas – tapo „Šok su manimi“. J.Smoriginas ir šioje laidoje dirigavo vertinimo komisijai.

„Nei tada, nei vėliau nebuvau paklusnus vedėjas ar vertinimo komisijos pirmininkas, kuris daro ir sako tik tai, ką liepia prodiuseris. Toks nebuvo ir šviesaus atminimo aktorius bei TV laidų vedėjas Vytautas Šapranauskas, kuris tuomet vedė „Šok su manimi“.

Prodiuseriai mums nenurodinėdavo nieko, mes kalbėdavome laisvai, be jokio iš anksto paruošto teksto.

Manau, žmonėms tai patiko, o ir laidos reitingai buvo tokie aukšti, kad mus įsprausti į rėmus net nebuvo mėginama“, – prisiminė J.Smoriginas.

Po šokių projektų choreografas dalyvavo ir kituose TV šou. Kartais likdavo be eterio, vėliau ir vėl į jį būdavo kviečiamas. Jurijus juokaudamas save vadina nuolat iš pelenų pakylančiu feniksu. Todėl praradęs darbą televizijoje nesikremta, nes tiki, kad pasiūlymo dalyvauti kokiame nors projekte tikrai sulauks.

Televizorių namuose dažnai įsijungiantis choreografas mėgsta kanalus, rodančius laidas apie gyvūnus, meną ir muziką.

„Iš lietuviškų televizijų žiūriu tik tą, kurioje dar neseniai dirbau“, – aiškino choreografas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.