Dainininkas Edgaras Lubys vartojimą mažina pirkdamas… mažiau sceninių drabužių

Išvažinėjusi visą Vilniaus apskritį „Atliekų kultūra“ grįžta ten, kur prasidėjo, – į gimtąjį Vilnių. Kas yra svarbu sostinės gyventojams kasdienės aplinkos tvarkyme? Kokia tvarka galioja senamiestyje, kur verda gyvenimas? Į klausimus apie Vilnių ir dar daugiau bus atsakyta jau šį sekmadienį 11 valandą ryto laidoje „Atliekų kultūra“.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 19, 2019, 5:50 PM, atnaujinta Apr 19, 2019, 5:51 PM

Pasisvečiavus ir pasisėmus pavyzdžių iš Vilniaus apskrities rajonų, į Vilnių grįžtame pasidomėti, kaip sekasi tvarkyti atliekas miestiečiams. VAATC direktorius Tomas Vaitkevičius Vilniaus miesto atliekų tvarkymą vertina išties teigiamai: „Vilnius išskirtinis dėl to, kad yra labai didelis, turime penktadalį visų gyventojų, tai ir problemos yra specifinės. Bet Vilnius yra protingas: jis laisvas, o čia yra dar vienas bruožas. Vilniečiai daug keliauja, daug žino, daug klausia, daug nori ir nori visą laiką „čia ir dabar“.

Vilniaus miestas yra neatsiejamas nuo kasmet vykstančios tvarkymosi akcijos „Darom“, kuri prasidėjo kaip tik Vilniuje ir išplito visoje Lietuvoje. Vieną dieną žmonės yra kviečiami apžiūrėti savo apylinkes ir susirinkti į visuotinę talką, renkant šiukšles. „Darom“ vyksta jau dvyliktus metus. Šiemet prie jos jungiasi ir „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“. Pasak jo direktoriaus, šį kartą visi kviečiami susitvarkyti iki galo: ką galima išrūšiuoti – išrūšiuoti, ką reikia išmesti – išmesti, o ką galima išvežti į didelių gabaritų surinkimo aikšteles – išvežti. Pasak „VAATC“ direktoriaus, reikia nepamiršti, kad tvarkytis derėtų ne kartą per metus, o kasdien: „Ir aš manau, kad pagaliau mes turime sau pasakyti, jog kiekviena diena turi būti mūsų mažytis „Darom“, – sako Tomas Vaitkevičius. Iš tiesų, „Darom“ iniciatyva yra ne tik skatinanti sąmoningumą bei atsakingumą už savo aplinką, tačiau ir puiki proga praleisti laiką kartu su bendruomene ir pasivaikščioti gryname ore.

O kaip patys vilniečiai atsiliepia apie „Darom“? „Malonu, kai visur gera, gražu, šiukšlių nėra. Manau, kad reikia kuo daugiau tokių akcijų“, – kalbėjo vilnietis Darius ir gatvėje netyčia sutiktas dainininkas Gabrielius Liaudanskas-Svaras taip pat su šypsena pažadėjo prisijungt balandžio 27-ąją! Beje, akcijos metu stambių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės dirbs ilgiau, tad drąsiai bus galima vežti surastas stambių gabaritų atliekas ir po įprastų darbo valandų.

Tvarkytis lauke yra gerai, o kaipgi jūsų pačių namai ir sandėliukai? Gal ir čia būtų neblogai pasidaryti daiktų reviziją? Tačiau neskubėkite visko imti ir lengva ranka išmesti. Šioje laidoje toliau svečiuojamasi pas auksarankes Ireną ir Boženą, kuri parodys, kaip galima atgaivinti senutėlį, išvaizdą praradusį bei iki gyvo kaulo pabodusį veidrodį.

Laidoje išvysite ir atlikėją bei kompozitorių Edgarą Lubį. Edgaras taip pat pastebi, kad šiuolaikinėje visuomenėje klesti vartojimo kultūra, tačiau pats stengiasi kuo mažiau vartoti: pavyzdžiui, perka mažiau sceninių drabužių! „Aš esu už tai, kad pirktum kokybiškesnį rūbą ir geriau jų mažiau turėti, bet kokybiškesnių. Nors tai susiję tiesiogiai su scena, bet kiek matau kitus atlikėjus, tai aš esu iš tų, kur turi ganėtinai mažai rūbų“.

Panašu, kad dalies mūsų skatinti jau ir nebereikia. Štai Vilniaus Žvėryno gimnazijos moksleiviai kartu su Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto dėstytojais

sugalvojo siekti ekologiško ir draugiško aplinkai rekordo – iš antrinių žaliavų gamino kilimą ir taip siekė Lietuvos rekordo! Kaip jiems sekėsi – pamatykite laidoje „Atliekų kultūra“.

Besiklausant jaunųjų mūsų visuomenės dalyvių kyla tik vienas klausimas – jeigu jie taip atsakingai žiūri į taisyklingą atliekų tvarkymą, kodėl vis dar rodome jiems blogą pavyzdį? Sakote ne? O kaipgi – „Slapta kamera“ nemeluoja. Ji vis dar fiksuoja gėdingus pažeidimus, kuriuos ramia sąžine darome. Galbūt pats laikas pradėti imti pavyzdį iš jaunesnių? Tokiu būdu bus ir sąžinė švaresnė, ir piniginė pilnesnė, neužsitraukiant baudos iki 600 eurų.

Tai jau devintoji „Atliekų kultūros“ laida, kurią galite žiūrėti savo televizorių ekranuose sekmadieniais 11 valandą ryte per „Lietuvos ryto“ televiziją. Joje seni ir nauji žiūrovai išgirsta naudingų žinių apie atliekų tvarkymą, yra skatinami rūpintis savo aplinka žymių žmonių lūpomis bei gauna praktiškų patarimų, kaip galima atgaivinti senus daiktus. Dar neteko matyti? Laukiame jūsų jau šį sekmadienį!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.