Kultinį serialą „Sostų karai“ įvertino ir karalienė Elizabeth II

Pasaka, jaudinanti ir žavinti šimtus milijonų žiūrovų. Neseniai ekranuose pasirodęs aštuntas, paskutinis, „Sostų karų“ sezonas laikomas vienu svarbiausių popkultūros įvykių pasaulyje.

Elizabeth II.<br>Scanpix nuotr.
Elizabeth II.<br>Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.
Arija Stark (M.Williams). 
Arija Stark (M.Williams). 
Šei. (S.Kekilli).  
Šei. (S.Kekilli).  
 Daneiris Targarian (E.Clarke).
 Daneiris Targarian (E.Clarke).
Melisandra (C. van Houten). 
Melisandra (C. van Houten). 
 Sersėja Lanister (L.Headey).
 Sersėja Lanister (L.Headey).
Sansa Stark (S.Turner). 
Sansa Stark (S.Turner). 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 11, 2019, 9:49 AM, atnaujinta May 11, 2019, 9:55 AM

Geriausiai išplėtoti vaidmenys ir valdžia pagaliau atiteko moterims. Tuo išskirtiniai yra „Sostų karai“.

Šio TV serialo įtaką puikiai iliustruoja faktas, kad prieš kelerius metus Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II, lydima sutuoktinio princo Philipo, apsilankė filmavimo aikštelėje Belfaste (Šiaurės Airija).

Karalienė su pagarba žvelgė į Geležinį sostą, dėl kurio ekrane daugybę sezonų vyksta nuožmi kova.

„Atrodo gana nepatogus“, – įvertino monarchė.

Iš šimtų kalavijų nukaldinto sosto Jos Didenybė neišbandė dėl kitos priežasties: TV serialo kūrėjai Davidas Benioffas ir Danielis Weissas tuomet aiškino, kad karalienei nedera sėsti į svetimą sostą, net jei tai tėra serialo rekvizitas.

Kultinį serialą „Sostų karai“ rimtai vertina ne tik Didžiosios Britanijos karalienė.

Kone pusė pasaulio su jauduliu laukė balandžio 15-osios nakties, kai kanalas HBO pradėjo rodyti paskutinį sezoną.

Žurnalistai šmaikštavo, kad emocijos, kurios buvo apėmusios serialo gerbėjus, prilygsta futbolo sirgalių aistroms, verdančioms prieš pasaulio čempionato finalą.

„Sostų karai“ buvo apgaubti tokiu tankiu paslapčių šydu, kad internete ėmė sklisti daugybė galimų pabaigos variantų.

Pavyzdžiui, į internetą įkeltas trumpas reklaminis filmas „Po kovos“ (Aftermath) sukėlė komentarų audrą. Mat jame serialo gerbėjai išvydo pamestą papuošalą ir dviejų mėgstamų personažų kalavijus.

„O Dieve! Visi mirs!“ – komentavo vieni.

„Visa tai tėra vizija“, – ramino kiti.

Pirmam „Sostų karų“ sezonui HBO išleido 60 milijonų JAV dolerių, aštuntajam – 90 milijonų.

Jau pirmos serialo serijos šokiravo prie švelnesnių vaizdų pripratusius žiūrovus: atsidavęs tėvas nukirsdinamas, o jo galva viešai pasmeigiama ant ieties; švelnioji karaliaus dukra išrengiama ir atiduodama raumenų kalnui kaip sekso žaisliukas.

Vyrams skirtas žurnalas GQ „Sostų karų“ personažų gyvenimą apibūdino taip: „Nors jų laukia siaubinga mirtis, iki tol jie neįtikėtinai dažnai mėgaujasi seksu.“

Tie, kurie tikėjosi išvysti vien vyrų pasaulį, sutriko, nes tiek daug moterų turbūt dar nebuvo nė viename fantastiniame seriale.

Iš jų lūpų liejasi protingiausios mintys, savo tiesą jos įrodinėja ir kalaviju. Jos tramdo drakonus, vadovauja kariuomenei ir atsiteisia už pikta.

Priešingai nei daugelyje kitų fantastinių serialų, „Sostų karų“ herojės nėra bejėgės princesės, kurias pabaigoje reikia gelbėti.

Pasak Vokietijos aktorės Sibel Kekilli (38 m.), taip pat vaidinančios šiame seriale, yra daug priežasčių, nulėmusių tokį didžiulį jų populiarumą.

Serialas sudirgino jautriausius žiūrovų nervus, – sakė S.Kekilli. – „Sostų karuose“ rodomas nepagražintas smurtas, verda intrigos, o į nuogą kūną žiūrima normaliai. Ir jokių banalių, nuvalkiotų vaidmenų.“

Apie ką pasakoja „Sostų karai“? Veiksmas vyksta išgalvotame viduramžių pasaulyje. Seriale galima įžvelgti ir politinę potekstę, nes kadaise nepriklausomos karalystės yra daugiau ar mažiau savarankiškos bendros sąjungos dalys.

O užkulisiuose kruopščiai mezgamos intrigos, lipdomos naujos sąjungos, galimas sosto įpėdinis pašalinamas dar negimęs. Galiausiai laimi tas, kuris turi daugiausia pinigų, didžiausią laivyną ir armiją.

Serialas „Sostų karai“ persmelkė įvairias šiuolaikinio gyvenimo sritis. Pavyzdžiui, bendrovė „Adidas“ pristatė sportbačius, paženklintus skirtingų karalysčių spalvomis.

Parduodami drakonų kiaušinių indeliai, serialo stalo žaidimų „Rizika“, „Catan“ versijos. Taip pat – knygos su serialo valgių receptais, pavyzdžiui, „Svieste paskendusios putpelės“.

JAV daug naminių gyvūnų pradėti vadinti „Sostų karų“ personažų vardais, o į serialo filmavimo vietas ėmė plūsti turistai.

Kovotoja

Arija Stark. Jaunesnioji Starkų dukra nenori būti ledi ir ištekėti už princo. Arija iš mergaičiukės virsta kovotoja, įvaldžiusia maskuotės meną.

Savo akimis mačiusi, kaip buvo nukirsdintas tėvas, Arija prisiekia atkeršyti. Ji mėgsta kartoti: „Vieną dieną įsmeigsiu savo špagą tau į akį, kad ji išlįstų užpakalinėje kaukolės pusėje.“

Šį vaidmenį britė Maisie Williams pradėjo kurti būdama dvylikos, dabar jai – 22-eji.

Piktadarė

Sersėja Lanister. Karalienė, kurios ir nekenčia, ir bijo. Ji miega su savo broliu dvyniu, bet tai ne vienintelė jos nuodėmė. Sersėja – moteris, kuriai svarbiausia yra valdžia.

Jos vaidmenį atliko Bermuduose gimusi aktorė Lena Headey (45 m.).

Valdovė

Daneiris Targarian. Jauniausia iš Targarianų giminės, kuri valdė Septynias Karalystes. Drakonų motina vadinamos merginos vaidmenį atliko dvi galvos smegenų operacijas patyrusi britų aktorė Emilia Clarke (32 m.).

Šią „Sostų karų“ heroję kino kritikai pavadino Prancūzijos imperatoriaus Napoleono ir prancūzų tautos didvyrės Joanos Arkietės deriniu.

Kantrioji

Sansa Stark. Vyresniosios Starkų dukters, troškusios šlovės, bet patyrusios daug prievartos, vaidmenį atliko britė Sophie Turner (23 m.).

Tai jos debiutas. Netrukus Sophie išvysime filme „Iksmenai. Tamsusis Feniksas“.

Kerėtoja

Melisandra. Tokiomis moterimis negalima pasitikėti. Raudonąją žynę, dėl kurios vyrai pameta protą, įkūnijo olandė Carice van Houten (42 m.).

Žiūrovai šią aktorę įsidėmėjo dar dramoje „Valkirija“, kurioje ji filmavosi su Holivudo žvaigžde Tomu Cruise’u.

Mylimoji

Prostitutė Šei. Tyriono Lanisterio mylimosios vaidmenį atliko turkų kilmės Vokietijos aktorė Sibel Kekilli (38 m.). Žiūrovų simpatijas ji pelnė nusifilmavusi turkų režisieriaus Fatiho Akino filme „Galva į sieną“.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.