Abi pėdas susilaužiusi Mia prabilo apie savaites, praleistas neįgaliojo vežimėlyje

„Nė vienas nesame apsaugoti nuo traumų, bet tik atsisėdę į neįgaliojo vežimėlį suprantame, kokia vertinga yra sveikata“, – kalbėjo po sunkios traumos į aktyvų gyvenimą grįžtanti Vilija Pilibaitytė-Mia (35 m.).

Mia: „Dienos neįgaliojo vežimėlyje slinko labai lėtai.“<br>D.Umbraso nuotr ir TV3 laidos „Prieš srovę“ kadras.
Mia: „Dienos neįgaliojo vežimėlyje slinko labai lėtai.“<br>D.Umbraso nuotr ir TV3 laidos „Prieš srovę“ kadras.
Mia: „Dienos neįgaliojo vežimėlyje slinko labai lėtai.“<br>TV3 laidos „Prieš srovę“ kadras.
Mia: „Dienos neįgaliojo vežimėlyje slinko labai lėtai.“<br>TV3 laidos „Prieš srovę“ kadras.
Daugiau nei prieš šešerius metus kojos traumą patyrė istorikas Alfredas Bumblauskas. <br>T.Bauro nuotr. 
Daugiau nei prieš šešerius metus kojos traumą patyrė istorikas Alfredas Bumblauskas. <br>T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2019, 6:53 AM

Neseniai TV3 laidos „Prieš srovę“ žiūrovai matė, kaip neįgaliojo vežimėlyje sėdinti Mia kalbina verslininką Ugnių Kiguolį. Dainininkė prie šios laidos kūrybinės grupės prisidėjo sausio pabaigoje. Kovo viduryje ją ištiko nelaimė: per koncertą šokdama nuo scenos susilaužė abi pėdas.

Jos buvo sugipsuotos, o dainininkė sėdo į neįgaliojo vežimėlį.

„Dienos jame slinko labai lėtai. Jaučiausi maža ir bejėgė, – prisiminė dainininkė. – Pirmą dieną su nerimu svarsčiau, kaip reikės nusiprausti, išsivalyti dantis.

Įvažiavau į vonios kambarį, kažkaip įsikabarojau į vonią ir nusiprausiau.

Laikui bėgant daug ko išmokau. Į didelę vežimėlio kišenę susidėdavau būtiniausius daiktus, kad nereikėtų dažnai važinėti pro duris. Kartais tekdavo ant užpakalio pašliaužioti po namus, nes ne visur vežimėliu pravažiuodavau.“

Atlikėjai tvarkytis namuose padėjo sesuo ir draugai. „Vienam likti tokioje situacijoje sunku ir fiziškai, ir psichologiškai, – patirtimi dalijosi dainininkė ir televizijos laidų kūrėja. – Atsidaręs šaldytuvą pasieki tik dvi žemiausias lentynas, o aukščiau esančius produktus gali pamiršti.

Gaminti maistą pavojinga, nes gali užsiversti verdantį puodą ar įkaitintą keptuvę.

Sesuo padėdavo išskalbti drabužius, bet vėliau nutariau to imtis pati. Tik būdavo sunku skalbinius išsitraukti iš džiovyklės, todėl įsigudrinau tam naudoti žnyples, skirtas kepamai mėsai vartyti.“

Vieną dieną Vilija išsirengė į netoli namų esančią kavinę susitikti su drauge. Gailesčio ir nuostabos kupini aplinkinių žvilgsniai privertė pasijusti nepatogiai. Todėl vėliau Mia iš namų beveik niekur nėjo.

„Negaliu pakelti gailesčio. Net su mama vengdavau kalbėtis telefonu, nes ji nuolatos verkdavo. Tada pravirkdavau ir aš“, – sunkų etapą prisiminė atlikėja.

Šešias savaites neįgaliojo vežimėlyje praleidusiai moteriai ramentų neteko išbandyti, nes kai tik galėjo, pati atsistojo ant abiejų kojų. Mia neslėpė, kad kankino nežmoniški skausmai, reikėjo iš naujo mokytis vaikščioti, nes kojų raumenys buvo sunykę.

„Iš pradžių vaikščiojau remdamasi į sienas. Kasdien su didžiuliu skausmu lipdavau iš lovos ir imdavau mankštinti kojas.

Jos stipriai tindavo, kartais nebuvo įmanoma įsispirti į batus“, – pasakojo dainininkė ir pridūrė tikinti, kad greitai galės šokti.

Koncertuoti negalinčią Mią kankino nežinia dėl ateities, kartais užplūsdavo neviltis. Vis dėlto dainininkė įsitikino, kad likimo smūgiai būna ir naudingi.

„Gydydamasi sukūriau keletą dainų, turėjau gražaus laiko pamąstyti apie ateitį, – pasakojo atlikėja. – Dainos, kurias ruošiuosi artimiausiu metu įrašyti, skiriasi nuo tų, kurias dainuodavau iki šiol.

Laikas, praleistas su savimi, yra naudingas. Ėmiau suvokti, koks trapus žmogus.

Mes daug dirbame, kad kuo daugiau uždirbtume, bet jeigu neturėsi sveikatos, pinigai laimės neatneš.

Be to, trauma man leido geriau pažinti savo artimuosius, draugus. Džiaugiuosi, kad turiu žmonių, kurie ištikus nelaimei būna šalia.“

Sunkiai traumai įtakos turėjo ir tai, kad dainininkė avėjo aukštakulnius. Tačiau Mia mėgstamos avalynės atsisakyti neketina.

„Sėdėdama vežimėlyje išsitraukiau tuos batelius. Jie yra visiškai sveiki, net kulniukai nenulūžo. Dabar mano tikslas – kuo greičiau juos apsiauti ir grįžti į sceną“, – sakė atlikėja.

Laidas vedė teletiltu

Mia – ne pirma laidų rengėja, kuri pašnekovus kalbino sėdėdama neįgaliojo vežimėlyje.

Daugiau nei prieš šešerius metus kojos traumą patyręs istorikas Alfredas Bumblauskas LRT televizijos viktorinos „Lyderiai“ laidas vedė teletiltu iš namų, o kartą į studiją buvo atvežtas vežimėlyje.

Profesorius traumą patyrė, kai pasilypėjęs ant taburetės rausėsi knygų lentynose. Kėdė kryptelėjo ir neišlaikęs pusiausvyros vyras nugriuvo.

Kelį susižalojusiam A.Bumblauskui buvo atlikta operacija.

Ligoninėje profesorių aplankė Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija, kurios pirmininkas jis buvo. Kam atiteks garbingos premijos, buvo nuspręsta A.Bumblausko palatoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.