Birutė Petrikytė – atvirai apie bankrotą ir dėl jo nusisukusius draugus

Scenos legenda Birutė Petrikytė ką tik atšventė savo 65-ąją ir 45 metų scenoje sukaktis. Atrodo, tai puiki proga prisiminti gražiausias gyvenimo akimirkas, tačiau ji papasakojo, kokie iš tikrųjų buvo pastarieji metai: bankrotas, skolos, prarasti draugai ir baimė atsidurti gatvėje.

„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>M.Patašiaus nuotr. 
„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>M.Patašiaus nuotr. 
B.Petrikytė ir I.Karžickis susituokė prieš penkiolika metų.
B.Petrikytė ir I.Karžickis susituokė prieš penkiolika metų.
„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>M.Vizbelio nuotr.
„Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu“, – įsitikinusi B.Petrikytė.<br>M.Vizbelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-06-02 22:07

Tai, ką per pastaruosius penkerius metus ištvėrė Lietuvos estrados primadona vadinama B.Petrikytė, ko gero, galima įsivaizduoti tik patyrus tą patį.

Prieš krizę nuosavam verslui, svečių namams ir restoranui Palangoje iš bankų pasiskolinti pinigai Birutei ir jos septyneriais metais jaunesniam vyrui Igoriui tapo nepakeliama finansine našta. Tuomet sutuoktinį užklupo depresija, o draugai nusisuko.

„Aš visada ėjau iškėlusi galvą, visada juokiausi, visą laiką šypsojausi. Aplinkiniai sakydavo: „Klausyk, Birutė eina ir šypsosi, tai dar ne viską iš jos atėmė“, – pasakojo dainininkė LNK laidoje „Nuo... Iki...“

Moteris prisipažino, kad po to, kai spauda ėmė skelbti apie jos įsiskolinimus ir gresiantį bankrotą, buvo tokių, kurie ją paliko.

„Neįdomi jiems aš bankrutavusi. Įdomus esi tik tada, kai turtingas, lydimas sėkmės. O jei ne, lieka labai nedaug draugų, kurie padėtų išlikti, išgyventi, būtų su tavimi ir bėdoje, ir laimėje“, – karčiu patyrimu dalijosi B.Petrikytė.

Dainininkė lengviau atsikvėpti galėjo tik prieš trejus metus, kai teismas leido jai ir vyrui skelbti fizinį bankrotą. Įrodžius, kad išlaidos didesnės negu pajamos, tai atleido nuo milžiniškų įsiskolinimų – jie neprarado svečių namų ir restorano „Birutės uostas“, tapusių vieninteliais namais. Šiandien čia pora gyvena su dviem katinais – Mėlyne ir Jūra.

Kol Igoris dirba bare ir aptarnauja svečius, Birutė tvarko kambarius arba sukasi virtuvėje.

„Šiandien mes gyvename puikiai, nes susitvarkėme visas bėdas, gyvenimas tarsi prasidėjo iš naujo nuo balto popieriaus lapo.

Patyrėme daug širdgėlos – manėme, kad viską teks palikti ir išeiti iš čia su maišeliu.

Jei ne mūsų advokatai, būtume ir išėję – patys nieko nebūtume padarę.

Mums grėsė netekti šių namų – paprasčiausiai būtume likę gatvėje. Bet po truputį atsirado išeičių, po truputį išsprendėme savo problemas.

Visiems žmonėms, kurie pateko į tokią padėtį, noriu patarti: „Nepulkite, brangieji, į paniką. Ramiai apsvarstykite – visada yra išeitis.

Nėra išeities tik iš mirties, iš visų kitų situacijų yra“, – sakė moteris.

Birutė į skolas įklimpo norėdama užsitikrinti sotesnę senatvę. Prieš pat 2008-ųjų krizę moteris su vyru sugalvojo pradėti verslą – Palangoje atidaryti svečių namus ir restoraną.

Tuomet šalies bankai lengva ranka dalijo didžiules paskolas, o noro geriau gyventi apakinti žmonės drąsiai skolinosi.

„Bankai siūlė: „Imkit dar pusantro milijono.“ Igoris purtėsi: „Mums nereikia pusantro milijono, mums reikia tik apyvartinių lėšų.“

Mes susitvarkėme paskolos dokumentus, laukėme, laukėme tų apyvartinių lėšų, o tada pasklido žinia: „Brangieji, susiveržkite diržus“, – grėsmingą žinią prisiminė B.Petrikytė.

Delspinigiai didėjo – per kelerius metus Birutės ir Igorio skola išaugo iki milžiniškos sumos – daugiau nei dviejų milijonų eurų.

Ką reiškia atsibusti ryte su tokiu Damoklo kardu virš galvos?

„Igoris nelabai atsibudo, o aš mąsčiau taip: koks gi skirtumas, ar du, ar trys, ar keturi milijonai? Padėties tai nekeičia. Esi pasmerktas ir galvoji, ką toliau daryti, kaip kapstytis.

Aš esu optimistė ir laikausi principo, kad kokia padėtis yra, taip turi ir gyventi.

Dabar, kai man jau šešiasdešimt penkeri, džiaugiuosi, kad išgyvenau dar vieną dieną. O kad viskas susitvarkė, tikras stebuklas“, – teigė B.Petrikytė.

Kur kas sunkiau mintis, kad gali viską prarasti, pakėlė Birutės vyras Igoris, todėl jam reikėjo stipraus palaikymo.

„Buvo didžiulė depresija, juodų minčių – ko tik nebuvo, – lingavo galvą B.Petrikytė. – Bet manau, kad blaivus protas padėjo nepalūžti.“

Laive susipažinę ir po penkerių metų susituokę Birutė ir Igoris kartu skaičiuoja dvidešimtus metus. Penkiolika – susituokę.

Igoris greta baro esančiame kambarėlyje saugo laivo, kuriame susitiko su būsima žmona, fotografiją.

Dainininkė yra pasakojusi, kad santykių pradžioje ne viena draugė bandė ją atkalbėti, nes Igoris esą netinkantis, per jaunas.

„Klydo. Laikas parodė. Reikia tik truputėlį laiko – 15–20 metų, – kvatojosi laimingai ištekėjusi moteris. – Išties pasirinkau labai tinkamą draugą, tikrą vyrą, su kuriuo šitiek metų einame kartu, niekada vienas kito netikriname, nes niekada nieko nepatikrinsi.

Jei vienas ar kitas norės būti neištikimas, jo nesulaikysite. Tai natūralu, tai yra gyvenimas, jūs nieko nepakeisite.“

Paklausta, ar tikrai nesibaimina, kad vyras kada nors ją gali iškeisti į jaunesnę, o ypač sunkiu gyvenimo laikotarpiu, Birutė tik truktelėjo pečiais: „Kai susipažinau su Igoriu ir draugės pasakė, kad iš šių santykių nieko nebus, nes jis jaunesnis, aš pasakiau: „Tai tegul ir būna tiek, kiek bus.“

Nors pastaruoju metu B.Petrikytė kur kas dažniau pavadinama ne dainininke, o verslininke, ji savęs tokia nelaiko ir baltai pavydi Rusijos atlikėjams, turintiems šimtus koncertų ir uždirbantiems milijonus.

Arba jaunosios kartos Lietuvos dainininkams, kuriems už nugaros stovi komanda, organizuojanti koncertus ir besirūpinanti vadyba.

Ar dainininkė nepasijunta nurašyta ir nebereikalinga? „Ne, niekada nesijaučiu nereikalinga.

Aš visada būsiu reikalinga, net jei nedainuosiu.

Mano pomėgis – ruošti maistą, ir aš visada tą darysiu“, – nenukabino nosies „Birutės uosto“ šeimininkė.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.