Nacionalinės ekspedicijos dalyviai neslėpė – vienas etapas bus itin sudėtingas

„Latvius vadiname broliukais, o ką daugiau apie juos žinome?“ – savikritiškai pripažino Nacionalinės ekspedicijos nariai, šiemet išsirengę į jau penktąjį pažintinį žygį, šįkart – pačia didžiausia Latvijos upe Dauguva.

Nacionalinė ekspedicija prasidėjo birželio 19-ąją ir truks iki liepos 6-osios.<br>E.Genio (LRT) nuotr.
Nacionalinė ekspedicija prasidėjo birželio 19-ąją ir truks iki liepos 6-osios.<br>E.Genio (LRT) nuotr.
Nacionalinė ekspedicija prasidėjo birželio 19-ąją ir truks iki liepos 6-osios.
Nacionalinė ekspedicija prasidėjo birželio 19-ąją ir truks iki liepos 6-osios.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 23, 2019, 10:37 AM

Nacionalinės ekspedicijos, siekiančios patraukliai papasakoti Lietuvos ir kaimyninių kraštų istoriją, atskleisti kraštovaizdį, supažindinti su etnokultūrinėmis tradicijomis ir virtuve, maršrutas šiemet nuvedė į Latviją.

Profesoriaus Alfredo Bumblausko vadovaujama komanda plauks Dauguvos upe per Baltarusiją ir Latviją, Baltijos jūra pasieks Saremos salą Estijoje, o vėliau per Žemaitiją grįš į Kauną – tą pačią vietą, kur prasidėjo pirmoji nacionalinė ekspedicija „Nemunu per Lietuvą“.

„Mūsų misija – supažindinti lietuvius su savo istorija. Iš pradžių viską jungėme per Nemuną, dabar tos idėjos šiek tiek atsisakome – penktoji kelionė hibridinė.

Į Baltiją įtekanti Dauguva sujungia Baltarusiją su Latvija, o mes, paminėdami Žemaitijos metus, dar pervažiuosime Žemaitiją.

Jau rytoj vykstame per Krėvą į Oršą, ten, prisimindami pernykštę kelionę, pamojuosime Dnieprui, pervažiuosime 80 kilometrš vitingų keliu nuo Oršos iki Vitebsko ir ten nuleisime laivą. Plauksime Dauguva iki Polocko, iš ten – į Daugpilį, Rygą“, – kelionės išvakarėse apie maršrutą pasakojo A.Bumblauskas.

Ekspedicijos dalyviai neslėpė, kad vienas kelionės etapas bus itin sudėtingas.

„Šiemet mūsų laukia išskirtinis iššūkis – vienas iš kelionės etapų suplanuotas Baltijos jūra. Iš Rygos į Saremos salą planuojame plaukti Klaipėdos universiteto burlaiviu „Brabander“. Neabejojame, kad tai bus įspūdinga ir išskirtinio kapitonų meistriškumo pareikalausianti užduotis“, – atskleidė vienas iš ekspedicijos dalyvių žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Penktą kartą kartu su kitais kolegomis keliaujantis gamtininkas Selemonas Paltanavičius ekspedicijos maršrutu pereina tarsi du kartus, nes rašo knygas, – išėjo jau trečioji „Dniepru per Ukrainą“.

„Manau, kad galėtume dar kartą tais pačiais maršrutais keliauti. Žinoma, būtume jau gudrūs, bet atrasti dar labai daug ką galėtume. O mieliausia tai, kad visi mūsų atradimai – ne sau. Laidos, kurias mato LRT žiūrovai, – šviečiamosios, mes pasidalijame istorija, gamta, visomis žiniomis“, – džiaugėsi S.Paltanavičius.

Keliaudami ekspedicijos dalyviai sieks atskleisti kuo daugiau įdomių istorijos momentų, ryšių su kaimyninėmis valstybėmis, laivybos, jūreivystės bei gamtos įdomybių.

Viena asmenybių, kurių pėdsakų ieškos keliautojai, – Marta Elena Skowronska, kurios gyvenimą prancūzų filosofas ir rašytojas Voltaire’as yra pavadinęs „labiausiai neįtikėtinu iškilimu, XVIII amžiaus Pelenės istorija“.

Ji, dabartinės Latvijos teritorijoje gimusi lietuvė bajorė, po įvairiausių peripetijų tapo Rusijos caro Petro I žmona ir pirmąją Rusijos imperatore Jekaterina I. Jai padaryta karūna vėliau karūnavosi visi Rusijos imperatoriai.

Rudenį pasirodysiančiose laidose LRT žiūrovai išvys ir buvusių, ir naujų ekspedicijos dalyvių. Profesoriaus A.Bumblausko komandoje – muzikologė Zita Kelmickaitė, gamtininkas S.Paltanavičius, muzikantas Gabrielius Liaudanskas-Svaras, žurnalistas E.Jakilaitis, istorikai Simonas Teškevičius, Barbara Stankevič, Robertas Petrauskas, verslininkas Arminas Darasevičius.

Šiais metais prie ekspedicijos prisidėjo žurnalistė, LRT radijo ir televizijos laidų vedėja Aistė Plaipaitė ir istorikė Lietuvos latvė Madara Žgutė.

Nuo 2015-ųjų kasmet vykstanti ekspedicija istoriniais laivais jau plaukė Nemunu, Narevu, Vysla, Dniepru, aplankė Baltarusiją, Lenkiją ir Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.