Filmo „Rocketman“ kūrėjams Eltonas Johnas davė laisvę

„Eltonas Johnas nieko neslėpė ir nesigėdijo“, – apie muzikinio biografinio filmo „Rocketman“ herojaus prototipą sakė juostos kūrėjai: režisierius Dexteris Fletcheris (53 m.) ir aktorius Taronas Egertonas (29 m.).

T.Egertonas (dešinėje) ir D.Fletcheris – artimi draugai.<br>„Scanpix“ / AFP nuotr.
T.Egertonas (dešinėje) ir D.Fletcheris – artimi draugai.<br>„Scanpix“ / AFP nuotr.
„Aš savimi didžiuojuosi“, – teigė Eltoną Johną įkūnijęs T.Egertonas.
„Aš savimi didžiuojuosi“, – teigė Eltoną Johną įkūnijęs T.Egertonas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2019, 5:21 PM

Lietuvos kino teatruose jau rodoma spalvinga ir emociškai atvira britų atlikėjo Eltono Johno (72 m.) biografija „Rocketman“.

Filmo premjera įvyko Kanų kino festivalyje. Ten žurnalistams pavyko pasikalbėti su jo režisieriumi lietuvių režisierės Dalios Ibelhauptaitės vyru D.Fletcheriu ir pagrindinio vaidmens atlikėju aktoriumi T.Egertonu.

– Kiek prie juostos kūrimo prisidėjo pats Eltonas Johnas?

T.Egertonas: Norite pasakyti seras Eltonas? (Juokiasi.)

Jis užsukdavo pas mus dar ruošiantis projektui, o per filmavimą su juo bendraudavome jei ne kartą per savaitę, tai tikrai dukart per mėnesį.

Davidas Furnishas (Eltono Johno sutuoktinis ir „Rocketman“ prodiuseris. – Red.), baigiantis filmavimo darbams, irgi atvykdavo į aikštelę.

Vis dėlto man susidarė įspūdis, kad Eltonas ir Davidas norėjo atrišti mums rankas, suteikti laisvę, be kurios, žinoma, neįmanoma jokia visavertė kūryba.

Jie suteikė mums erdvės normaliai dirbti ir už tai labai dėkojame. Jie mumis visiškai pasitikėjo ir dabar, atrodo, yra patenkinti rezultatu.

Ko gi daugiau galima norėti?

– Eltono Johno pasirodymų vizualinė pusė – grynas groteskas, nesaikingumo įkūnijimas. Vaizduojant tai ekrane lengva nusiristi į kičą. Kaip dirbote, kad to išvengtumėte?

D.Fletcheris: Kičas – labai reliatyvi sąvoka. Jos vartojimas beveik visada daugiau pasako apie patį žiūrintįjį, o ne apie žiūrinčiojo objektą.

T.Egertonas: Aš apskritai nežinau, kas tas kičas.

– Kičas – tai daugmaž prastas skonis. Bet aš tik turėjau galvoje, kad sero Eltono stilius perkrautas iki teatrališkumo ir tai ne taip lengva suvaldyti.

D.Fletcheris: Žinoma! Tačiau, mano manymu, ir tą teatrališkumą, nesaikingumą, kad ir kokį groteskišką, verta parodyti.

Apskritai kiekvieną Eltono gyvenimo elementą verta nagrinėti, parodyti ir dirbant patirti malonumą. Ir tamsą, ir šviesą, ir kičą, jeigu vartojame šį terminą, ir galiausiai muziką.

Aptardamas su mumis būsimą filmą Eltonas visada leisdavo labai aiškiai suprasti: jis nieko neslepia ir nieko nesigėdija, mes galime su ta medžiaga elgtis taip pat laisvai, kaip elgtumės, jeigu tai būtų išgalvotas personažas.

Filmo „Rocketman“ moralas ir yra ta santykių su savimi laisvė – ja reikia taip pat gėrėtis kaip Eltono Johno dainomis.

– Kaip tik toks požiūris padėjo jums sukurti ne tiek Eltono Johno biografinį filmą, kiek fantaziją jo biografijos faktų pagrindu?

D.Fletcheris: Taip, būtent to ir siekėme – norėjome filmo, kuris išsiveržtų iš ekrano į žiūrovų salę, būtų atrakcija, kurioje susilieja fantazija ir tikrovė, gyvenimo drama ir muzikinė ekstazė.

Eltonas Johnas – epinis personažas, todėl mums norėjosi, kad filmas apie jį būtų epiškas, trinantis ribas tarp biografinės dramos ir miuziklo, fantastikos ir tikrovės.

Atlikėjo sąžiningas požiūris į savo klaidas ir nuodėmes, o svarbiausia – į jausmus leido mums, net pasirinkus fantasmagorijos formatą, sąžiningai parodyti jo asmenį ir likimą.

T.Egertonas: Svarbiausia, kad Eltonas davė mums savo dainas, leido jas pritaikyti filmui, perdaryti į muzikinius numerius, pripildytus dramatiškų prasmių.

– Kaip jautėtės jas atlikdamas?

T.Egertonas: Man tai buvo didžiulė garbė ir esminis veiksnys, be kurio tikriausiai nebūčiau sutikęs imtis šio vaidmens.

Man atrodo, kad kaip tik dėl to, kad Eltonas Johnas buvo pasirengęs atiduoti mums „išdarkyti“ savo muziką, gavome galimybę išradingai ir neįprastai perteikti siužetą.

Man „Rocketman“ – pirmiausia miuziklas, nes dainos jame skamba ne tik kaip šokių muzikos numeriai, bet ir kaip būdas prasiskverbti į herojaus vidinį pasaulį. Kaip tik dėl to radosi unikalus filmas.

O dėl mano dainavimo... Aš savimi didžiuojuosi. Taip pat didžiuojuosi tuo, kad Eltonas Johnas man patikėjo šią galimybę.

– Dexteri, o jūs ar jautėte didesnę atsakomybę?

D.Fletcheris: Žinoma. Tokių projektų ne tik kad kasdien nepasiūlo – tau kaip režisieriui didžiulė sėkmė bent kartą gyvenime ką nors panašaus patirti.

Man tai svajonių filmas – tą supratau vos perskaitęs Lee Hallo scenarijų. Pajutau, kad remdamasis tokia medžiaga galiu įkūnyti daugybę savo beprotiškų idėjų.

Todėl stengiausi perkelti į ekraną viską, kas mane žavi, juokina arba, atvirkščiai, kelia nerimą.

Tik filme apie Eltoną Johną galėjau visa tai sukryžminti. Jis unikalus.

– Kaip sekėsi dirbti kartu – turint galvoje Dexterio aktorinį patyrimą, tai turbūt išskirtinis procesas?

D.Fletcheris: Tai jau antras filmas po „Erelio Edžio“, kuriame susitikome kaip režisierius ir aktorius, taigi mums buvo lengva.

Mes savotiškai susigiminiavome puikiai žinodami, kaip kiekvienas mūsų dirba, ir tai gerbdami.

Mano manymu, Taronas kaip aktorius neįtikėtinai sugeba iš ekrano transliuoti pažeidžiamumą – jam nereikia to vaidinti nei veidu, nei kūnu; tu tiesiog jį jauti. Ši savybė labai svarbi, kai aktorius vaidina herojų, savo pažeidžiamumą slepiantį už sudėtingo arba griežto elgesio. Jis geba perteikti vienatvės, artimo žmogaus ilgesio jausmą net tada, kai herojus elgiasi egoistiškai ir šiurkščiai.

T.Egertonas: Po tavo žodžių aš jausiuosi pažeidžiamas. (Juokiasi.)

Apskritai – taip, mes jau kaip giminės filmavimo aikštelėje ir ta chemija nepaprastai svarbi norint, kad filmas pavyktų.

Ne visi tai supranta, todėl ne visada pavyksta sukurti gerą filmą.

Kai pirmą kartą sutikau Dexterį, jis išsižiojęs važiavo dviračiu per Londoną ir vos nepartrenkė manęs su aktoriumi Rhashanu Stone’u, bendru draugu, kuris mus ir supažindino.

Kitą kartą susitikome „Chance The Rapper“ koncerte, puikiai praleidome laiką, pasvarstėme, ką galėtume kartu nuveikti kine, ir prasidėjo.

Nuo tada esame gana artimi draugai, mėgstantys vienas kito darbą. O be šito tokio filmo kaip „Rocketman“ nesukursi. Juk jis apie meilę.

Užkliuvo gėjų sekso scenos

- Muzikinė biografinė drama „Rocketman“ pakeliui į ekranus susidūrė su kliūtimis.

- Rusijos kino platintojai pašalino iš juostos gėjų sekso scenas.

- Tai sukėlė Eltono Johno ir filmo kūrėjų nepasitenkinimą.

- „Tai, kad vietos platintojui pasirodė būtina iškirpti tam tikras scenas, atimant iš žiūrovų galimybę pamatyti filmą, koks jis buvo numatytas, yra liūdnas atspindys padalyto pasaulio, kuriame vis dar gyvename“, – sakoma bendrame jų pareiškime.

- O Ramiojo vandenyno salose įsikūrusi valstybė Samoa apskritai uždraudė šį filmą.

Valstybėje, kurioje beveik visi 200 tūkst. gyventojų yra krikščionys, už homoseksualius santykius baudžiama iki 7 metų kalėjimo.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.