Kevino Spacey jubiliejus – be draugų, vaidmenų, su įtarimų našta

Dviejų „Oskarų“ ir Auksinio gaublio laimėtojas Kevinas Spacey liepos pabaigoje atšventė 60-metį – be vaidmenų, be draugų ir apkaltintas sunkiais nusikaltimais.

K.Spacey kaltės nepripažįsta, o dalis kaltinimų atmesta.
K.Spacey kaltės nepripažįsta, o dalis kaltinimų atmesta.
K.Spacey kaltės nepripažįsta, o dalis kaltinimų atmesta.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
K.Spacey kaltės nepripažįsta, o dalis kaltinimų atmesta.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Už vaidmenį politiniame trileryje „Kortų namelis“ K.Spacey pelnė Auksinį gaublį.
Už vaidmenį politiniame trileryje „Kortų namelis“ K.Spacey pelnė Auksinį gaublį.
Už vaidmenį politiniame trileryje „Kortų namelis“ K.Spacey pelnė Auksinį gaublį.
Už vaidmenį politiniame trileryje „Kortų namelis“ K.Spacey pelnė Auksinį gaublį.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 9, 2019, 12:53 PM

Jubiliejų K.Spacey pasitiko vargu ar pakilios nuotaikos. Pastaruosius dvejus metus jo savijautą galima apibūdinti tik žodžiu „niūri“.

O ir kaip gali jaustis žmogus, kuris, galima sakyti, per valandą iš populiaraus aktoriaus, protų valdovo ir įvairiausių premijų nominanto virto visų niekinamu atstumtuoju, kuriam grįžti į profesijos olimpą – nepasiekiama svajonė.

Iki 2017-ųjų spalio K.Spacey klostėsi puikiai. Jaunystėje jis gana greitai atrado pašaukimą – būti artistu.

Dar mokykloje Kevinas vaidino dramos būrelyje, paskui baigė porą kursų prestižinės Niujorko Juilliardo mokyklos Dramos fakultete ir jau 1981-aisiais pirmą kartą žengė į profesionalią sceną.

Ilgainiui jam pradėjo skirti pagrindinius vaidmenis, o 1991-aisiais K.Spacey gavo „Tony“ premiją. Lygiagrečiai aktorius vaidino TV serialuose, o dešimtojo dešimtmečio viduryje išgarsėjo – antraplaniais vaidmenimis – ryškiuose filmuose: Jameso Foley „Konkurentai“ (Glengarry Glen Ross), Davido Fincherio „Septyni“.

Dešimtojo dešimtmečio pabaiga K.Spacey buvo ypač derlinga – jis gavo du „Oskarus“ už vaidmenis Bryano Singerio trileryje „Įprasti įtariamieji“ (The Usual Suspects) ir Samo Mendeso „Amerikos grožybėse“ (American Beauty), atsirado pirmosios nominacijos Auksiniam gaubliui.

O ir apskritai jis užčiuopė karjeros kryptį ir vėliau ja judėjo be ypatingų abejonių ar svarstymų.

Tiesa, daugiau „Oskarų“ nebegavo, bet 2013-aisiais naujoji interneto transliuotoja „Netflix“ pristatė politinį trilerį „Kortų namelis“ (House Of Cards), kuriame K.Spacey įkūnijo Frenką Andervudą. Už šį vaidmenį po septynių nominacijų jis atsiėmė savo pirmąjį Auksinį gaublį.

Dabar terminas „Weinsteino efektas“ jau įsitvirtino vartosenoje, bet prieš porą metų jo niekas nebuvo girdėjęs. Įtakingi veikėjai lytiniu priekabiavimu kaltinti ir anksčiau, jie netgi netekdavo postų, tačiau jų karjeros žlugimas išskirtinio atgarsio nesukeldavo.

Pavyzdžiui, žiniasklaidos magnatas ir „Fox News“ vadovas Rodgeris Ailesas 2016-aisiais atsistatydino, žinoma, prieš tai gavęs apvalią sumelę, dėl kaltinimų, kuriuos jam pažėrė TV laidų vedėja Gretchen Carlson. Tačiau kaip tik R.Aileso atvejis suteikė žurnalistams drąsos pasikapstyti garsiojo prodiuserio Harvey Weinsteino (67 m.) nešvariuose skalbiniuose.

Perkūnas trenkė 2017-ųjų spalio pradžioje. Leidiniai „The New York Times“ ir „The New Yorker“ paskelbė kelių moterų, kaltinančių prodiuserį lytiniu priekabiavimu ir prievarta, parodymus.

Užgniaužti skandalo nepavyko. Netrukus H.Weinsteinas buvo atleistas iš jo paties kompanijos, jį paliko žmona, o visi draugai ir kolegos nusisuko.

Jį netgi areštavo, bet vėliau paleido už užstatą. Dabar vyras gali keliauti tik po Niujorką ir Konektikuto valstiją.

Nors kaltės nepripažįsta, o dalis kaltinimų atmesta, puiki karjera sužlugdyta negrįžtamai.

Maždaug pagal tokį pat scenarijų susidorota su aktoriumi K.Spacey. 2017-ųjų spalio pabaigoje judėjimas #MeToo jau buvo paplitęs po visą pasaulį, apie lytinį priekabiavimą kalbėjo visos žiniasklaidos priemonės, ir ne tik apie H.Weinsteiną.

Šiame fone trisdešimties metų senumo kaltinimai, kuriuos K.Spacey pareiškė aktorius Anthony Rappas (kai nemaloni istorija nutiko, jam tebuvo keturiolika), atrodė nesolidžiai.

Įdomu, kad A.Rappas apie tą įvykį jau buvo pasakojęs viename interviu, bet tuomet jo atvirumas jokių padarinių neturėjo ir netgi K.Spacey pavardė į spausdintą variantą nepateko dėl nuogąstavimų, kad „Oskaro“ laureatas paduos į teismą už šmeižtą.

Šįkart atsirado stipri A.Rappo palaikytojų komanda – apie K.Spacey priekabiavimą prabilo dar 15 žmonių, tarp jų buvo ir „Kortų namelio“ filmavimo grupės narių.

Britų leidinys „The Guardian“ surinko liudijimus žmonių, kurie 11 metų vadovaujami K.Spacey dirbo Londono teatre „Old Vic“ ir turėjo nusiskundimų dėl nederamo jo elgesio.

Tarsi to būtų maža, aktorius Gabrielis Byrnie, kuris su K.Spacey vaidino juostoje „Įprasti įtariamieji“, prisiminė, kad filmavimo darbai buvo pristabdyti dėl žvaigždės priekabiavimo prie jaunesnio kolegos.

K.Spacey bandė išsisukti, po A.Rappo pareiškimo net prisipažino esąs gėjus, bet tai neišgelbėjo.

Visuomenė reikalavo kraujo, vieno H.Weinsteino jai buvo per mažai ir kita auka tapo K.Spacey.

Jį skubiai atleido iš „Kortų namelio“. Tai įvyko šeštojo sezono įkarštyje. Dėl to serialas išėjo vėliau, nei numatyta, ir be pagrindinio herojaus.

Režisierius Ridley Scottas per keletą dienų už dešimt milijonų dolerių perfilmavo visas savo trilerio „Visi pasaulio pinigai“ (All The Money In The World) scenas, kuriose vaidino K.Spacey, o jį patį pakeitė aktoriumi Christopheriu Plummeriu.

Premijos „Emmy“ teikėjai pakeitė jau priimtą sprendimą apdovanoti artistą garbės prizu, be to, buvo atšaukti keli filmai, kuriuose jis turėjo vaidinti. Jau baigtas „Milijardierių klubas“ (Billionaire Boys Club) ekranuose pasirodė tik po pusmečio labai ribotu tiražu.

Po viso to, kas atsitiko, daug kartų prestižinėmis premijomis apdovanotas aktorius liko praeityje.

Vis ryšiai su juo buvo nutraukti (kai kurie – sumokėjus kompensaciją), jo atsisakė aktorių agentūros, o asmeninis atstovas spaudai atsistatydino.

Naujų vaidmenų K.Spacey niekas nesiūlė, priešingai – nutolo netgi seni draugai. Tuomet aktorius atsigulė į reabilitacijos kliniką (tą pačią kaip H.Weinsteinas) ir pabandė sustyguoti savo būseną. Beje, visus kaltinimus jis uoliai neigė.

Darnaus kaltintojų choro fone beveik nepastebėti liko paramos balsai.

Tiesa, tie balsai neteisino K.Spacey (arba H.Weinsteino) elgesio, bet reikalavo iš pradžių išnagrinėti padėtį ir gauti bent vieną teismo sprendimą, įrodantį kaltinamojo kaltumą.

Teismo sprendimų kol kas netiršta, nors praėjo jau pusantrų metų.

Tokios bylos gali trukti metų metus, bet, pavyzdžiui, A.Rappas negali paduoti K.Spacey į teismą dėl senaties termino, Didžiosios Britanijos teisingumo organai tik taikosi į aktorių ir kol kas neaišku, kuo ten baigsis, – britų policija tiria šešis skundus.

Yra dar pora vyrų kaltinimų lytine prievarta, bet vienas įvykis taip pat senas – 1992 metų, o antrasis kol kas nepasiekė teismo.

Vienintelis teismas, kuris vis dėlto pateikė K.Spacey formalų kaltinimą, prasidėjo 2018 metų gruodį.

Nukentėjusysis – žurnalistės Heather Unruh sūnus Williamas Little’as, prie kurio aktorius priekabiavo per vieną vakarėlį 2016-aisiais.

Jaunuoliui tuo metu buvo 18 metų. Incidentą su žvaigžde jis nufilmavo ir įrašus nusiuntė draugei. Jie ir tapo kaltinimo įrodymų baze.

K.Spacey kaltės nepripažino, o jo advokatai atkreipė dėmesį, kad dalis tų transliacijų buvo ištrinta.

Teismas užtruko, kaltintojas teisinosi – girdi, ištrinti pranešimai nesusiję su priekabiavimu, o paskui apskritai liovėsi duoti parodymus remdamasis atitinkamais JAV įstatymais.

Tokį sprendimą jis priėmė paaiškėjus, kad mobiliuoju telefonu galėjo būti neteisėtai manipuliuojama.

Mat W.Little’o motina H.Unruh, Bostono regione žinoma TV laidų vedėja, pripažino, kad prieš atiduodama telefoną policijai ištrynė kai kurias nuotraukas, bet sakė neištrynusi nieko, kas susiję su įtariamu užpuolimu.

Vėliau paaiškėjo, kad telefonas apskritai dingo. Tai patvirtino W.Little’as ir jo tėvai. Taigi daugiau jokių kaltinimų, išskyrus W.Little’o žodžius, nėra.

JAV prokurorai nutraukė procesinius veiksmus dėl K.Spacey lytinio smurto, nes numanoma auka atsisakė liudyti.

Atrodo, kad K.Spacey tikisi visų savo bylų sėkmingos baigties. 2018-ųjų gruodį, vos prasidėjus bylinėjimuisi su H.Unruh ir jos sūnumi, jis įkėlė į „YouTube“ vaizdo įrašą, pavadintą „Let Me Be Frank“.

Pavadinimas daugiaprasmis – tai ir „Leiskite man būti Frenku“ (užuomina į Frenką Andervudą iš „Kortų namelio“), ir „Leiskite man būti nuoširdžiam“.

„Jeigu aš nesumokėjau už tai, ką, kaip mes žinome, padariau, aš tikrai nesirengiu mokėti už tai, ko nepadariau, – pasakė K.Spacey vaizdo įraše, o paskui, vėl prisimindamas savo personažą iš serialo, mandagiai paklausė žiūrovų: – Pasiilgote manęs?“

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.