Galiūnas Žydrūnas Savickas apie – riziką sporte ir teisingą mitybą

Žymus Lietuvos sportininkas, galingiausio pasaulio žmogaus titulą ne kartą apgynęs Žydrūnas Savickas džiaugiasi, jog aktyvus gyvenimo būdas, sveika mityba bei lankymasis sporto klubuose tampa vis labiau populiarėjančiais reiškiniais. Tačiau žinomas vyras atviras – sportuojant egzistuoja ir tam tikros rizikos, kurios gresia atliekant pratimus neteisingai ar pasirinkus netinkamą sportavimo būdą.

Ž.Savickas.
Ž.Savickas.
Ž.Savickas.
Ž.Savickas.
Ž.Savickas.<br>D.Umbraso nuotr.
Ž.Savickas.<br>D.Umbraso nuotr.
Ž.Savickas.
Ž.Savickas.
Ž.Savickas.<br>Organizatorių nuotr.
Ž.Savickas.<br>Organizatorių nuotr.
Ž.Savickas.
Ž.Savickas.
 Rimantas Jakimačius.
 Rimantas Jakimačius.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 22, 2019, 10:22 AM

Norint turėti gerą sveikatą ir sveikus sąnarius, deja, neužtenka pasikliauti vien gamta – reikia įdėti ir nemažai pastangų. Tą jau vaikystėje suprato galingiausias pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas, šiandien, sekmadienį TV8 laidoje „Sveikatos medis“ sutikęs su visais pasidalinti savo paties išbandytais metodais.

„Aš pradėjau sportuoti būdamas 13 metų ir tik patyręs pirmąją traumą supratau, jog reikia saugoti savo kūną. Labai smagu, jog sportas tampa mada. Jeigu sportuoji, tu visą laiką palaikai tą tonusą ir gali sulaukti garbaus amžiaus aktyvus ir sveikas. Tačiau dabar atsirado labai daug sporto klubų, kuriuose nėra gerai paruošto personalo. Neteisingai atlikdami pratimus žmonės net gali stipriai susižeisti“, – laidoje pasakos Žydrūnas.

Žinomas sportininkas tvirtina, jog treniruojantis būtina atsižvelgti į kūno pajėgumus ir nenumoti ranka į specialistų pagalbą. Trenerių ir profesionalų patarimai gali ne tik padėti greičiau pasiekti norimų rezultatų, bet ir išvengti skaudžių pasekmių.

„Prieš pradedant sportuoti visuomet pravartu pasitikrinti sveikatą ir net gi pasidaryti masažų kursą, jog kūne nebūtų jokių įtampų. Pradėjus sportuoti darbui su treneriu taip pat reiktų skirti ne dieną ir ne savaitę, o tiek laiko, kiek reikia, kad išmoktumėte teisingai atlikti įvairius pratimus“, – teigė galiūnas.

Didžiausius sunkumus kilnojantis Žydrūnas pripažįsta, jog jo sporto šakoje sąnariams tenka itin didelė apkrova, o pati pirmoji patirta menisko trauma privertė permąstyti dėl papildomų pastangų, norint išsaugoti sveiką ir tvirtą organizmą.

„Sportuojantys turėtų valgyti baltymų gausų maistą. Taip pat reikia ir angliavandenių bei gerųjų riebalų. Riešutai, avokadai, aliejai – be šitų produktų aš neapsieinu nė vienos dienos. Kolagenas taip pat labai gerai, stengiuosi organizmą juo visada aprūpinti. Tačiau neprošal į racioną įtraukti ir maisto papildus, ypač skirtus sąnariams. Net ir nesportuojant sąnariai kasdien dirba, kenčia ir jiems reikia papildomai duoti medžiagų. Visus reikiamus vitaminus ir mineralus gauti vien tik su maistu yra tikrai sunku“, – sakė Žydrūnas.

Sportininkui antrina ir gydytojai specialistai – sąnarių kremzlėse gausu kolageno, kurio su metais mažėja. Tai sukelia greitesnį kremzlės nusidėvėjimą, atsiranda skausmai, todėl gydytojai rekomenduoja mitybą papildyti maisto papildais, tokiais kaip „Cemio Gemze“, kurių sudėtyje yra grynos formos pirmo ir antro tipo kolageno bei vitamino C, itin reikalingo sąnariams ir jų kremzlėms.

„Žinoma, kad papildai yra veiksmingi. Visi sportuojantys tą tikrai žino. Dviejų kolageno rūšių preparatas yra vieni dažniausiai rekomenduojamų maisto papildų, skirtų sąnariams. Kolagenas yra gausiai randama medžiaga minkštuosiuose audiniuose, sausgyslėse, raiščiuose, kremzlėse“, – laidoje pasakojo osteopatas, neurologas, manualinės terapijos gydytojas Rimantas Jakimavičius.

Šį sekmadienį laidoje taip pat bus kalbama apie inovatyviausias technologijas odontologinių ligų gydyme, skiriamas didelis dėmesys kraujagyslių ligoms bei griaunami įsistovėję mitai apie statinų grupės vaistus, o rubrikoje „Ačiū, daktare“ padėkos skambės sveikos gyvensenos ambasadoriams.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.