Du sūnus palaidojusi mama atvėrė širdį: „Vos išvydusi Algiuką supratau, kad su juo kažkas negerai“

„Atidaviau kūdikį į rankas mamai ir pasakiau, kad dėl jo negalios kalta ji“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Kitoks pokalbis su Edvardu Žičkumi“ penktadienio vakarą širdį atvėrė Aušra Stančkienė. Du sūnus palaidojusi moteris visoje Lietuvoje išgarsėjo, kai prieš gerą dešimtmetį stojo į kovą už teises šeimų, auginančių vaikus su negalia.

 Aušra su laidos vedėju Edvardu Žičkumi.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Aušra su laidos vedėju Edvardu Žičkumi.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2020, 9:56 AM, atnaujinta Jan 10, 2020, 10:15 AM

Per tą laiką Aušra įkūrė labdaros ir paramos fondą „Algojimas“, kuris negalios paliestų vaikų šeimų gyvenimui pagerinti surinko ne vieną milijoną, surengė ne vieną paramos akciją, o svarbiausia inicijavo pataisas įstatymų, padedančių neįgaliesiems bei neįkainojamą indėlį įdėjo į visuomenės požiūrio keitimą apie neįgalius vaikus bei jų šeimas.

Vis dėlto, pačios A. Stančikienės istorija iki širdies gelmių iki šiol paliečia ją išgirdusius. Trys moters broliai mirė dėl retos genetinės ligos, vėliau ši šmėkla ėmė persekioti ir pačios jos gyvenimą. 26-erių susilaukusi pirmagimio Aušra su pirmu vyru džiaugėsi tėvyste iki tos dienos, kai sužinojo, kad taip lauktas kūdikis sunkiai serga.

Deja, ilgai gyventi berniukui nebuvo lemta, o po kurio laiko iširo ir moters santuoka.

„Taip dažnai nutinka šeimoms, kuriose auga neįgalus mažylis. Moteris visą savo dėmesį ir laiką skiria vaikui, o vyras, kuris ir taip išgyvena dėl šeimą užklupusių išbandymų, pamažu ima tolti, užsisklęsti savyje ir tiesiog dingsta iš šeimos gyvenimo“, – apie niūriais atspalviais paženklintą realybę laidoje prabilo dviejų sūnų netekusi panevėžietė. Neslėpė ji ir to, kad su negalios paženklintų išbandymų neatlaiko net turtingi verslininkai, prokurorai ar ministrai.

Aušra baigė ne vieną universitetą Lietuvoje ir užsienyje, turi daktaro laipsnį, dirbo Seime, dėstė universitete ir sėkmingai kopė karjeros laiptais, kai į jos gyvenimą po ilgų metų sugrįžo meilė.

Antrasis moters sutuoktinis buvo gabus muzikos kūrėjas, todėl atrodė, kad aplankiusi laimė šįsyk bus tikra ir truks amžinai. Pora susilaukė sūnaus Algio. Medikai ir genetikai tėvus patikino, jog jaudintis nėra dėl ko ir vaikas gims sveikas.

„Vos išvydusi Algiuką supratau, kad su juo kažkas negerai. Tačiau manimi niekas netikėjo, prirašė pogimdyminę depresiją, kaltino perdėtu jautrumu, bet... atėjo diena, kai mano baimės dėl antrojo sūnaus negalios pasirodė daugiau nei pagrįstos“, – savo jautrią istoriją žurnalistui Edvardui Žičkui atskleidė moteris.

Algis Anapilin iškeliavo aštuonerių ir po mirties tapo savotišku Lietuvos simboliu kovos už gyvybę, toleranciją, teisybę. Netekusi antrojo sūnaus, Aušra neteko ir vyro, nes jis, neatlaikęs užgriuvusių sunkumų, pasuko priklausomybių keliu.

Apie negalią kitaip – jau šį penktadienį nauju laiku – 21.30 val. – „Lietuvos ryto“ televizijos pokalbių laidoje „Kitoks pokalbis su Edvardu Žičkumi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.