47-erių Gediminas Juodeika susirūpino sveikata: „Visą gyvenimą turėjau problemų dėl antsvorio“

Televizijos prodiuseris, aktorius bei įvairių projektų iniciatorius Gediminas Juodeika pramogų pasaulio versle sukasi jau ne vieną dešimtmetį. Nuolatinė įtampa, dideli darbo krūviai bei bėgantis laikas neprivertė vyro sustoti ir susirūpinti savo sveikata taip, kaip pirmieji kūno ženklai, aiškiai pranešę, jog sveikata rūpintis yra privalu.

 G.Juodeika.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 G.Juodeika.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Veryga.<br> LR archyvo nuotr.
 A.Veryga.<br> LR archyvo nuotr.
 V.Venckus.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 V.Venckus.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 S.Bustaev.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 S.Bustaev.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 R.Stukas.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 R.Stukas.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 R.Benetis.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 R.Benetis.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 P.Vilkas.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 P.Vilkas.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 M.Budrienė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 M.Budrienė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 J.Ivanauskienė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 J.Ivanauskienė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 I.Pivoriūnienė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 I.Pivoriūnienė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 G.Juodeika.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 G.Juodeika.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 G.Juodeika.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 G.Juodeika.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 E.Rumbinaitė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 E.Rumbinaitė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Veryga.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Veryga.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Ivanauskaitė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Ivanauskaitė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Germanavičius.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Germanavičius.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Matulevičiūtė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 A.Matulevičiūtė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (17)

Lrytas.lt

2020-02-08 11:27, atnaujinta 2020-02-08 12:12

Šį sekmadienį TV8 medicinos laidoje „Sveikatos medis“ Gediminas pripažino, jog apie sveikatą susimąsto vis dažniau ir dažniau. Medikai ne veltui ragina savo gyvenimo būdu ir įpročiais susirūpinti kaip galima anksčiau. Mat sulaukus 50-ties gerokai padidėja daugumos ligų ir negalavimų rizika.

„Apie sveikatą pastaruoju metu susimąstau tikrai dažnai. Kai man buvo kokie 35-eri metai, pradėjau jausti pirmuosius kūno nusidėvėjimo simptomus. Visą gyvenimą turėjau problemų dėl antsvorio, visada teko kovoti, save prižiūrėti ir stengtis neatsipalaiduoti. Bandau neužsimiršti, jog organizmas yra toks dalykas, kuris turi savo nusidėvėjimo laiką“, – laidoje atviravo Gediminas.

47-erių televizijos laidų prodiuseris bei aktorius pasakojo, jog pradėjęs gilintis į sveikos gyvensenos principus, pirmiausiai peržvelgė savo mitybą ir suprato, jog joje stinga organizmui būtinų medžiagų. Žinomas vyras atskleidė, jog, kaip ir daugelį, jį taip pat labai gąsdina onkologinės ligos, tad jis nusprendė gerokai pastiprinti savo imuninę sistemą.

„Onkologiniai susirgimai yra labai klastinga, pavojinga ir be perspėjimo ateinanti liga. Žinoma, jog bijau to. Deja, mes maitinamės prastai ir valgome daug sintetikos, prasto maisto, nors atrodo, kaip ir stengiamės to nedaryti. Tad su maistu gaunamų medžiagų organizmui neužtenka, todėl pradedam dairytis į maisto papildus. Asmeniškai aš visuomet atsižvelgiu į mokslo tyrimais pagrįstus bei medikų pasiūlytus produktus“, – pasakojo Gediminas.

Dėl prastos mitybos bei jaunėjančių ligų su nerimu kalba ir šeimos gydytoja Jūratė Ivanauskienė. Medikė teigė, jog kartais mes net nežinome, kokių ligų užuomazgos tūno mūsų organizme, o uždegiminiai procesai iš lėto alina visą kūną.

„Visos lėtinių uždegimų problemos jaunėja. Dideli emociniai, protiniai, fiziniai krūviai bei aplinkos užterštumas daro įtaką, jog pacientų, kurie turi problemų dėl lėtinių uždegimų, amžius jaunėja. Jeigu ilgą laiką gyvenai nesveikiausią gyvenimo būdą ir maitinaisi netinkamai, visa tai palieka pėdsakus ir kai kurie procesai nėra grįžtami, tačiau norint, kad viskas toliau neprogresuotų, tai pakeitus tą gyvenimo būdą, aišku, galima situaciją pakeisti.

Pradėti reiktų nuo darbo ir poilsio režimo, fizinio aktyvumo, buvimo gryname ore ir žinoma, mitybos“, – patarimais dalijosi „Mano šeimos klinikos“ šeimos gydytoja Jūratė Ivanauskienė.

Sveika ir subalansuota mityba yra tarsi raktas į viso organizmo sveikatą. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į per dieną išgeriamo vandens kiekį, o šaldytuvą, pasak gydytojos, pravartu nuolat papildyti augaliniais maisto produktais.

„Mityba yra vienas iš svarbiausių dalykų, nes tam tikri produktai, kaip rafinuoti cukrai, aliejai, saldūs pieno produktai, dideli mėsos kiekiai, miltiniai produktai nėra gerai – jie rūgština organizmo terpę ir palaiko sąlygas uždegimui vystytis. Rekomenduojama mityboje daugiau vartoti vaisių, daržovių. Kai kurie vaisiai ir daržovės turi polifenolių, kurie būtent ir veikia priešuždegimiškai“, – teigė gydytoja J. Ivanauskienė.

Tikra gamtos dovana polifenoliai – tai medžiagos, kurios daržovėms, vaisiams, uogoms ir prieskoniams suteikia ryškią spalvą, malonų aromatą ir skonį, o patekusios į žmogaus organizmą sustiprina imunitetą ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų ardomojo poveikio.

„Polifenoliai ne tik padeda kovoti su uždegimu, bet taip pat stabdo vėžinių ląstelių susidarymą ir plitimą. Mokslininkų įrodyta, jog polifenoliai geriausiai veikia derinyje iš skirtingų rūšių augalų“, – laidoje pasakojo vaistininkas Povilas Vilkas.

„Sveikatos medžio“ laidose jau buvo pasakota apie Jungtinės Karalystės Kembridžo universiteto profesoriaus onkologo Robert J. Thomas vadovaujamos mokslininkų komandos atliktą nacionalinį klinikinį Pomi-T tyrimą ir itin reikšmingus jo rezultatus onkologijai.

Mokslininkams pavyko rasti atsakymą į klausimą, koks gyvenimo būdas susirgus onkologine liga padeda pacientams ne tik kokybiškai gyventi, bet ir suvaldyti ligą. Mokslininkai įrodė, kad visadalių brokolių, granatų, ciberžolių ir žaliosios arbatos mišinys, kuriame gausu polifenolių, pasižymi antivėžinėmis savybėmis bei stabdo vėžinių ląstelių augimą, todėl mokslininkai sujungė šiuos specialiai paruoštus visadalius produktus į žmonėms itin patogią vartoti formą – maisto papildo kapsules.

Mokslininkų sukurtą maisto papildą įvertino ir iliuzionistas Arvydas Stonys, kuriam prieš keletą metų buvo diagnozuotas prostatos vėžys. Vadovaudamasis gydytojų rekomendacijomis ir vartodamas šį maisto papildą, jis suvaldė klastingą ligą.

Tiek gydytojai, tiek mokslininkai pabrėžia, jog norint pasiekti teigiamą rezultatą, organizmas turi gauti didesnį polifenolių kiekį nei jų būna įprastoje pietų lėkštėje. Jiems antrina ir Gediminas Juodeika, tikindamas, jog kai kuriuos produktus kasdien valgytų tik verčiamas, todėl jų naudingosios medžiagos patalpintos augalinėje kapsulėje, yra puiki išeitis.

Laidos komanda taip pat lankėsiLSMU ligoninės Kauno klinikose, kur prieš keletą mėnesių Lietuvoje pirmą kartą sėkmingai implantuota plakančios širdies donoro kraujagyslė. Sudėtingą operaciją, kai iš donoro venos buvo suformuota apeinamoji jungtis kraujui pratekėti, atliko Širdies, krūtinės ir kraujagyslių klinikos medikai.

„Per metus atliekame 4000-4500 operacijų, iš jų virš pusantro tūkstančio sudaro įvairios širdies operacijos ir tai yra vienas iš didžiausių centrų Baltijos šalyse. Glaudžiai bendradarbiaujame su užsienio šalimis ne tik Europoje, bet ir Amerikoje. Esame universitetinė ligoninė ir suprantame ne tik gydymo, bet ir mokymo pareigą. Turime ir tarptautinio centro vardą, kadangi jaunus specialistus ruošiame ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse – vykstame į mokymus ir konsultacijas“, – laidoje rezultatais dalijosi LSMU ligoninės Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas, Kardiologijos instituto direktorius, kardiochirurgas prof. med. m. dr. Rimantas Benetis.

Lietuva iki šiol priklauso pasaulio valstybėms, turinčioms problemų reprodukcijos ir seksualinės sveikatos apsaugos srityje. Abortas čia dažnai yra šeimos planavimo metodas – kasmet jų atliekama apie 4-5 tūkst. ir 6% iš jų tenka merginoms iki 19 metų.

Paauglių nėštumo atvejų šalyje esama tris kartus daugiau negu Nyderlanduose, Švedijoje ar Belgijoje. Žinios apie kontracepciją paauglių tarpe taip pat yra menkos, todėl prieš trejus metus sostinės Šeškinės poliklinikoje atidarytas Jaunimo sveikatos kabinetas.

„Šiame kabinete yra teikiamos nemokamos, konfidencialios, anonimiškos konsultacijos. Konsultuoja devyni skirtingų sričių specialistai: šeimos gydytojas, dermatovenerologas, urologas, akušeris-ginekologas, psichologas ir kiti.

Kabinete jaunimas gali ne tik gauti konsultacijas, bet ir anonimiškai atlikti ŽIV, sifilio greituosius testus, taip pat gauti nemedikamentinių kontraceptinių priemonių bei atlikti kūno sudėties analizės tyrimą“, – laidoje pasakojo Vilniaus Šeškinės poliklinikos Jaunimo sveikatos kabineto koordinatorė, Infekcijų kontrolės tarnybos vadovė Miglė Budrienė.

Pastaruoju metu ligoninės sulaukia vis daugiau skundų iš pacientų dėl prasto ligoninės maisto. Tai paskatino jų vadovybes bei Sveikatos apsaugos ministeriją imtis veiksmų, kurie lėmė atnaujintus bei sveikesniais patiekalais pasižyminčių ligoninės valgyklų meniu. Laidos kūrybinė komanda apsilankė Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, kur vyko naujojo valgyklos meniu pristatymas.

„Pastebėjome tendenciją, jog įstaigos, kurios atsisako tiekėjo paslaugų ir pačios gaminasi maistą, sulaukia mažiau skundų, lanksčiau sugeba prisitaikyti prie pacientų poreikių. Atrodo, kad vis daugiau įstaigų ketina grįžti prie maisto gamybos ir daryti taip, kad maistas būtų ne tik alkiui numalšinti, bet prisidėtų prie pacientų sveikatos“, – laidoje teigė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Kaip užkirsti kelią uždegimams bei klastingoms onkologinėms ligoms, ką svarbu žinoti kiekvienam jaunuoliui apie lytinę brandą bei kokiais pasiekimais galime pasidžiaugti šalies ligoninėse – jau šį sekmadienį, 15 val. per TV8 televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.