Londone gyvenančiai lietuvei kultūrizmas padėjo atsikratyti sveikatos bėdų

„Gyvenimo variklis – nuolat ko nors siekti. Jausčiausi beprasmiškai, jei nekepčiau pyragų, nesportuočiau. Kartais žmogui užtenka mažiausio postūmio, kad įgyvendintų svajonę. Jei dvejosi, taip ir nesužinosi, kas slepiasi už galimybių durų“, – LNK laidoje „Bus visko“ kalbėjo Londone sužibėjusi Ugnė Bubnaitytė (37 m.).

Ugnė kultūrizmu susidomėjo įkvėpta mylimojo.<br>Kadras iš laidos „Bus visko“ (LNK).
Ugnė kultūrizmu susidomėjo įkvėpta mylimojo.<br>Kadras iš laidos „Bus visko“ (LNK).
Ugnę ir Georgie galima vadinti standartų laužytojais.<br>Kadras iš laidos „Bus visko“ (LNK).
Ugnę ir Georgie galima vadinti standartų laužytojais.<br>Kadras iš laidos „Bus visko“ (LNK).
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 7:12 AM, atnaujinta Feb 19, 2020, 9:18 AM

Vilkaviškyje augusi U.Bubnaitytė yra puikus sėkmės lydimų emigrantų pavyzdys. Prieš 16 metų gimtinę iškeitusi į Londoną, moteris savo karjerą pradėjo nuo juodžiausių darbų.

Šiandien Ugnė vadovauja 30 žmonių komandai, kuri rūpinasi milijardinėmis Didžiosios Britanijos investicijomis, o jos veidą atpažįsta vos ne kas antras praeivis.

Prieš ketverius metus lietuvė išgarsėjo BBC televizijoje rodomame kulinariniame šou „The Great British Bake Off“, kurį stebėjo milijonai žmonių.

„Pradžia emigracijoje buvo nelengva. Iš pradžių dirbau aukle, valiau namus. Tiesą sakant, uždirbdavau nemažus pinigus. Užaugau kaime, todėl fizinis darbas man niekada nebuvo baisus. Manau, kad bet koks darbas turi būti gerbiamas, nes jį kažkas turi daryti“, – kalbėjo U.Bubnaitytė.

Gyvenime šilto ir šalto mačiusi moteris sakė, kad negalima apie knygą spręsti iš jos viršelio. Juk niekada nežinai kas atvedė žmogų ten, kur jį matai esant.

Visą gyvenimą aktyviai sportavusi, bėgiojusi maratonus ir kaupusi žinias apie platųjį pasaulį, baigusi mokslus Ugnė norėjo geriau pramokti anglų kalbos.

Tačiau bene didžiausia priežastis, kodėl ji paliko savo šalį, buvo mylimo tėčio žūtis autoavarijoje. Ugnė norėjo pabėgti nuo visko, kas primena širdies skausmą, taip pat nuo konservatyvių tautiečių riboto požiūrio į mažiau tradicinius dalykus.

„Daug kas neigiamai reaguoja, jei lietuvė gyvenimą susieja su kitataučiu. Kai pasakau, kad mano gyvenimo draugas yra iš Pietų Afrikos Respublikos, visi nuščiūva ir klausia: „Jis juodas?“

Kad ir juodas, na, ir ką? Ne, mano draugas ne juodas, bet ne tai esmė. Žmonės neturi teisės kitų smerkti ir teisti“, – kalbėjo Ugnė.

Beveik dešimt metų lietuvė ateitį kuria su šešiametės dukters Avos tėčiu Georgie, kilusiu iš PAR. Londone vyras vadovauja vienam pensijų fondui. Be dukters, U.Bubnaitytė dar turi dvylikametį sūnų Keviną, kurio susilaukė su ankstesniu vyru.

PAR gyvenantys Georgie tėvai niekada nėra matę anūkės. Tačiau ne dėl to, kad nepritartų sūnaus šeiminiam gyvenimui, o dėl jų šalyje vykstančių neramumų.

„PAR vyksta žiaurūs dalykai. Juodaodžiai žudo baltuosius fermerius tikrąja to žodžio prasme. Įsilaužia į namus ir brutaliai nužudo.

Ten, kur gyvena mano vyro tėvai, gyvenamosios teritorijos aptvertos, grotos yra ir ant durų namuose.

Nes nežinai, kas gali nutikti. Ten žmonės ištraukiami iš savo mašinų. Banditai jomis nuvažiuoja. Šalis labai nualinta“, – kalbėjo lietuvė.

Ugnę ir Georgie drąsiai būtų galima vadinti standartų laužytojais.

Jie abu nuo 8 iki 17 valandos dirba rimtose kompanijose vilkėdami kostiumus.

Tačiau laisvalaikiu Georgie suka plokšteles siautulinguose Ibizos vakarėliuose, o Ugnė negali gyventi be kultūrizmo ir konditerijos.

Pastebėjęs savo mylimosios talentą gaminti įvairius skanėstus, Georgie paragino ją užpildyti anketą į Anglijoje labai populiarų kulinarinį televizijos šou. Iš viso norą dalyvauti televizijos projekte pareiškė 60 tūkstančių žmonių.

„Buvau sporto salėje, kai man paskambino prodiuserė ir pasakė, kad turi naujienų. Kalbėjo neutraliai, tad pagalvojau, kad man nepasisekė.

Staiga sako: „Jūs patekote į finalinį dvyliktuką.“ Pradėjau krykštauti, šokinėti iš džiaugsmo.

Tikriausiai šalia sportuojantys žmonės įtariai į mane žiūrėjo. Buvau labai laiminga“, – prisiminė U.Bubnaitytė.

Prieš sutikdama dalyvauti projekte moteris nenumanė, kokia bus viso to kaina.

„Kulinarinio šou rengėjai skambino mano klasės draugams ir klausinėjo apie mano gyvenimą. Neįsivaizduoju, iš kur jie gavo mano pažįstamų telefono numerius.

Paskambino man vienas klasės draugas ir pasakė, kad su juo susisiekė leidinio „The Sun“ atstovas ir klausinėjo apie mane įvairių dalykų. Aš nustebau.

Tiek daug metų negyvenu Lietuvoje, mokyklą baigiau 2000 metais. Taip pat jie susirado mano gyvenimo draugo brolį, dirbantį bare PAR.

Jo taip pat klausinėjo apie mane. Buvo bandoma ištraukti kažkokį negatyvą, ką nors intriguojančio“, – pasakojo Ugnė.

U.Bubnaitytė atskleidė, kad viena iš lemiamų užduočių prieš paskelbiant finalininkus buvo kandidatų susitikimas su psichologu, kuris seansų metu analizavo dalyvius ir sprendė, kurie iš jų sugebės priimti viešumo kainą.

Ugnei puikiai sekėsi atlaikyti Anglijos žiniasklaidos spaudimą, tačiau kai Lietuvoje buvo paviešinta, kad dalyvavau kulinarinėje laidoje, pasipylė pikti komentarai.

„Galiu pasakyti, kad lietuviai buvo žiauresni negu britai. Buvo keista, kodėl žmonės tokie pagiežingi“, – stebėjosi moteris.

Ugnei televizijos eteryje pavyko išlikti daugiau kaip pusę projekto. Sezono nugalėtoja tapo musulmonė iš Bangladešo Nadiya Hussain. Pergalė moteriai atvėrė karjeros televizijoje galimybių duris. Dabar ji veda kulinarinę laidą BBC kanale.

Ugnė džiaugiasi neįkainojama patirtimi. Po televizijos šou ji išleido kulinarinę knygą „Saldi alternatyva“, pradėjo organizuoti kulinarinius mergvakarius, taip pat ėmė profesionaliai užsiiminėti kultūrizmu.

Po antrojo nėštumo priaugusi 25 kilogramus Ugnė kultūrizmu susidomėjo įkvėpta mylimojo.

Dabar džiaugiasi ne tik susigrąžintu pasitikėjimu savimi, bet ir dingusiomis sveikatos problemomis.

„Šiaip nugaroje turiu dvi išvaržas, kenčiau didelius skausmus, man buvo į stuburą leidžiami vaistai, nes nejausdavau kojų.

Galvojau darytis operaciją. Bet kai ėmiausi šito sporto, sustiprinau raumenis, pasibaigė problemos su nugara“, – pasakojo U.Bubnaitytė.

Ji neigia mitus, kad jei moteris užsiiminės kultūrizmu, atrodys kaip vyras.

„Kiti gal pasakytų, koks baisus kūnas su išryškintais raumenimis, bet taip yra tik per varžybas. Kitą dieną aš jau atrodau moteriškai. Taip, esu stangri, bet man gražu stangrus kūnas.

Vieni žmonės sėdi ant sofos, geria alų, valgo greitąjį maistą, kemša saldainius, o aš einu į sporto salę. Man taip geriau gyventi, nei auginti riebalus“, – kalbėjo lietuvė ir prisipažino, kad sunkiausias ne raumenų auginimas sporto salėje, bet psichologinis darbas su savimi.

Likus 20 savaičių iki varžybų prasideda griežta dieta. Sunkiausios yra paskutinės trys savaitės. Jų metu Ugnė išgeria 7 litrus vandens, maistu mėgaujasi jį uostydamas arba pakramčiusi kąsnį tuoj pat išspjauna.

„Ypač paskutinę savaitę visko norisi. Prarandi sveiką protą. Jei bent kąsnelį praryji, viskas, tampi lyg maniakas ir nesustodamas valgai kas papuola. Tad geriau tų durų neatidaryti, nes neužsidarys.

Todėl pauostai, įsivaizduoji, kaip skanu, ir padedi atgal į lėkštę. Varžybų dieną treneriai atletams liepia daryti labai skirtingus dalykus.

Vieni, matau, vidury dienos geria vyną – neva jis padeda išvaryti iš organizmo skysčius. Kuo mažiau vandens, tuo raumenys ryškiau atrodo.

Kiti sėdi su stiklainiais ir šaukštais valgo džemą arba saujomis šlamščia guminukus, kad raumenys atrodytų išsipūtę. Kuo daugiau angliavandenių, tuo raumenys atrodo pilnesni“, – pasakojo Ugnė.

Moteris pripažįsta, kad tokia drastiška mityba nėra sveika. Dažnai neapsieinama be pasekmių. Itin griežtos dietos paveikia žmogaus nervų sistemą. Per trejus aktyvius kūno rengybos varžybų metus U.Bubnaitytė matė, kai sportininkai suserga anoreksija, bulimija ar net depresija.

„Jei pasibaigus varžyboms žmonės pradeda paniškai valgyti, greitai sustambėja. Tada prasideda depresijos, panikos priepuoliai. Tai sukelia dar didesnį norą valgyti. Po varžybų svarbu iš lėto sugrįžti į kasdienę rutiną“, – sakė lietuvė, mananti, kad gyvenime viską reikia daryti su saiku, jausti, kiek gali save spausti ir kada laikas sustoti.

Ugnei, kaip ir daugumai moterų, patinka elegantiški drabužiai bei aukštakulniai. Tačiau sportas lietuvei suteikia vieną problemą – visus drabužius tenka taisyti, todėl ji renkasi prabangių mados namų kūrinius, kuriuos dizaineriai klientams nemokamai pataiso.

„Turiu labai daug aukštakulnių, daug elegantiškų rūbų. Daugiausia problemų – dėl nugaros ir šlaunų. Tenka pirkti didesnius dydžius, tačiau reikia stipriai susiaurinti ties liemeniu“, – kalbėjo pašnekovė.

Veikli moteris kiekvieną rytą keliasi 5 valandą, sportuoja, tuomet pažadina vaikus, suruošia juos į mokyklą ir važiuoja į darbą.

Taip pat šeimai gamina valgyti, kepa įvairius skanėstus.

Gamindama Ugnė nusiramina ir atsipalaiduoja. Pirmąją kulinarinę knygą „Saldi alternatyva“ moteris skyrė lietuviams.

Knygoje pateikiami patarimai kaip net mažiausio kaimo gyventojai gali pasigaminti visame pasaulyje itin mėgstamus ir populiarius, tačiau Lietuvoje labai brangiai kainuojančius kepinius ar tiesiog retai randamus ingredientus.

Be to, knygoje daug patarimų, kaip be didelių kančių ir dietų savo maisto racioną paversti sveiku.

Visą laidą galite žiūrėti čia 

Parengė Rūta Peršonytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.