Atlikėjas Valdas Lacko susirūpino vyriška sveikata: „Būna visko“

38-erių metų atlikėjas Valdas Lacko yra puikiai žinomas ne tik muzikos, bet ir sporto pasaulyje. Ilgą laiką aktyviai sportavęs sunkiosios atletikos srityje, šiandien vyras visą savo laiką ir dėmesį skiria muzikai bei kartu su žmona aktyviai koncertuoja, organizuoja ir veda įvairius renginius. Tačiau bėgant metams įtemptas gyvenimo ritmas pradėjo rodyti savo žymes, privertusias atlikėją susirūpinti savo vyriškąja sveikata.

 Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
 Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
  Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
  Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
  Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
  Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
Prof. med. m. dr. Birutė Žilaitienė.<br> Organizatorių nuotr.
Prof. med. m. dr. Birutė Žilaitienė.<br> Organizatorių nuotr.
  Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
  Valdas Lacko.<br> Organizatorių nuotr.
Prof. med. m. dr. Birutė Žilaitienė.<br> Organizatorių nuotr.
Prof. med. m. dr. Birutė Žilaitienė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 2, 2020, 9:29 AM, atnaujinta Mar 2, 2020, 9:30 AM

13-metį sūnų ir 8-metę dukrą auginantis Valdas tikina, jog gimus vaikams daug kas gyvenime pasikeitė ir tėvystės džiaugsmai privertė susirūpinti ne tik vaikų, bet ir savo gerove. Atlikėjo noras sveikai gyventi susiformavo ne tik dėl sportininko karjeros, bet iš vaikystės, kuomet sveikos gyvensenos svarbą jam itin akcentuodavo mama.

„Aš labai džiaugiuosi, kad mano mama mus visada stengėsi mus gydyti arbatomis, žolelėmis, natūralia medicina ir augaliniais preparatais. Ir tai veikdavo. Manau, tai mus ir užgrūdino, nes šiandien esame tvirti ir sveiki“, – teigia Valdas.

Dar mokyklos laikais dalyvaudamas profesionalų lygio čempionatuose bei pagerinęs ne vieną Lietuvos sunkiosios atletikos suaugusiųjų grupėje rekordą, Valdas jau tada suprato geros savijautos svarbą. Valdas taip pat mano, jog teigiama nuotaika, energija ir jėgos ateina dėl teisingo gyvenimo būdo ir stiprios sveikatos.

„Aš, kaip vyras ir kaip žmogus, kuris atsakingas už savo kūną, rūpinuosi savo sveikata nuo mokyklos laikų, nuo tada, kai ėmiau aktyviai sportuoti. Ir jaučiu, kad tai tikrai pasiteisina, nes mano bendraamžiai šiai dienai jau skundžiasi ir stuburo problemomis, ir sausgyslių ligomis, taip pat ir raumenų skausmais, o aš kol kas pakankamai gerai išsilaikęs. Ir dabar tik dar geriau suprantu, kad teisingai treneris sakė, jog tuos dalykus reikia žiūrėti iš anksto, kuo anksčiau“, – sako Valdas.

Tačiau oficiali statistika rodo, kad vyrai nežiūri į savo sveikatą taip rimtai, kaip moterys. Jie dažnai vengia gydytojų ir nekreipia dėmesio į simptomus, galinčius signalizuoti apie rimtus negalavimus.

„Yra dalis vyrų, kurie skundžiasi lytine disfunkcija, kuri kartais kyla dėl psichologių veiksnių, o kartais turi ir fiziologinių priežasčių. Artėjant link vyro vidurinio amžiaus, dažnai susiduriama su reprodukcinės sistemos problemomis, seksualinės funkcijos sutrikimais, taip pat ir prostatos ligomis. Jauname amžiuje dažnesni yra prostatos uždegimai, tačiau bėgant metams gali atsirasti ir gerybinė prostatos hiperplazija bei prostatos vėžio rizika. Taip pat, su amžiumi, kraujyje neišvengiamai mažėja ir testosterono kiekis“, – pasakoja LSMU ligoninės Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytoja endokrinologė, Lietuvos endokrinologų draugijos prezidentė prof. med. m. dr. Birutė Žilaitienė.

Profesorė patikina, jog vyro lytinei funkcijai ypatingai kenkia žalingi įpročiai. Ypač tokie, kaip rūkymas ar nuolatinis alkoholio vartojimas. Atlikėjas Valdas Lacko pasakoja, kad ir jo gyvenime būta visko, tačiau vos tik gimus pirmajai atžalai vyras griežtai atsisakė rūkymo.

„Mes bandome draugauti su savo kūnais, neskriausti jų, nors būna visko. Praeityje aš žalingų įpročių turėjau, bet jų pavyko atsisakyti.

Rūkyti mečiau prieš 13 metų, na, o alkoholį vartoju labai saikingai, retsykiais vakarienės metu su žmona taurę vyno išgeriam, bet ne daugiau“, – pasakoja Valdas.

Jau nuo senovės žinoma, jog vyro sveikatai gali būti naudinga ne viena augalinė medžiaga. Pavyzdžiui, iš afrikinės slyvos žievės išgaunamas ekstraktas padeda palaikyti normalią prostatos būklę, iš Peru Andų kilusi pipirnė kartu su Azijos žemyne viena vertingiausių žolelių – juoduoju eleuterokoku – naudingi vyro fizinei ir psichinei būklei.

Vyro sveikatai veiksmingos ir goji uogos bei sėjamojo lino sėklos, tačiau norint, jog visa tai tikslingai pasiektų vyro organizmą, į pagalbą ateina maisto papildai, apie kuriuos dažniau domisi ne vyrai, o jų moterys.

„Mūsų šeimoje žmona yra tas žmogus, kuris rūpinasi mūsų visų sveikata. Ji yra tarsi kelrodė žvaigždė, kuri vieną dieną atėjo ir priminė man, kaip vyrui, susirūpinti savo sveikata. Kiekvienas vyras privalo būti žydintis, žvalus, o ypač kuomet esi scenoje. Žiūrovo tu neapgausi, jeigu tavo žvilgsnis yra pavargęs, tai tavo klausytojas greitai supras, jog kažkas yra negerai.

Neseniai sužinojau apie maisto papildą, skirtą būtent vyrams ir vyriškumo funkcijai palaikyti. Aš manau, jog augaliniai maisto papildai yra gamta, iš kurios mes pasiimam truputį daugiau ir per greitesnį laiką“, – drąsiai teigia Valdas.

Medikai pastebi, jog sveikas gyvenimo būdas bei tinkama mityba itin glaudžiai susijusi su vyro reprodukcine funkcija, lytiniu pajėgumu bei vyriškumu. Anot prof. Birutės Žilaitienės, dėl įtempto gyvenimo būdo neretai pamirštama taisyklingai rūpintis savo organizmu, todėl pacientai vis labiau domisi maisto papildų teikiama nauda.

„Kartai pacientai klausia, ar maisto papildai gali padėti išspręsti vieną ar kitą problemą. Jų pasirinkimas tikrai yra didelis ir kai kurie iš jų tikrai neblogai veikia lytinę funkciją, jeigu nėra rimtesnių ligų. Net ir urologai prostatos hiperplaziją taip pat dažnai pradeda gydyti ne nuo medikamentinių vaistų, o nuo augalinių preparatų“, – sako prof. med. m. dr. Birutė Žilaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.