Prakalbo prodiuserio seksualinį priekabiavimą patyrusi aktorė S. Hayek: „Man tapo sunku kvėpuoti“

Kai buvęs įtakingas Holivudo prodiuseris Harvey Weinsteinas (68 m.) prieš kelias savaites buvo nuteistas kalėti, tarp džiūgaujančių buvo ir aktorė Salma Hayek (53 m.), teigianti, kad ilgus metus kentė jo priekabiavimą.

S.Hayek neslepia pasibjaurėjimo H.Weinsteinu.<br> LR montažas.
S.Hayek neslepia pasibjaurėjimo H.Weinsteinu.<br> LR montažas.
H.Weinsteinas nuteistas 23 metus kalėti.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
H.Weinsteinas nuteistas 23 metus kalėti.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
S.Hayek neslepia pasibjaurėjimo H.Weinsteinu.<br>Scanpix/IM nuotr.
S.Hayek neslepia pasibjaurėjimo H.Weinsteinu.<br>Scanpix/IM nuotr.
S.Hayek tikina, kad H.Weinsteinas privertė ją nusifilmuoti pikantiškame epizode.<br>Kadras iš filmo „Frida“.
S.Hayek tikina, kad H.Weinsteinas privertė ją nusifilmuoti pikantiškame epizode.<br>Kadras iš filmo „Frida“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 1, 2020, 7:52 PM, atnaujinta May 1, 2020, 8:16 PM

Holivudo aktorė tikino, kad prodiuseris nekart jai siūlė drauge išsimaudyti duše, padaryti masažą, prašydavo leisti žiūrėti, kaip ji maudosi.

„Nuosprendžiu esu patenkinta, – sužinojusi, kad už seksualinį priekabiavimą ir išprievartavimą H.Weinsteinas nuteistas 23 metus kalėti, džiaugėsi aktorė. – Dabar mąstau ne tiktai apie jo aukas, kurios daug iškentėjo ir labai rizikavo prabildamos viešai.

Džiaugiuosi dėl tų moterų, kurios išvengė tokios lemties todėl, kad monstras pagaliau buvo sustabdytas ir kilo MeeToo judėjimas.“

Aktorė neslepia pasibjaurėjimo prodiuseriu, kuris kadaise ją ir persekiojo, ir globojo.

Jos širdis iš gailesčio nesuvirpėjo netgi tada, kai praėjusią savaitę pasigirdo kalbos, kad už grotų H.Weinsteinas užsikrėtė koronavirusu.

Aktorės ir įtakingo prodiuserio keliai susikirto praėjusio amžiaus pabaigoje, kai S.Hayek pasiūlė H.Weinsteino bendrovei kurti filmą apie garsiąją Meksikos dailininkę Fridą Kahlo (1907–1954).

Įkūnyti savo tautietę buvo sena aktorės svajonė – ji taip pat tapo ir juostos prodiusere.

H.Weinsteinui patiko sumanymas, jis sutiko globoti juostos kūrybinę grupę. Bet kai S.Hayek atsisakė tenkinti jo seksualinius įgeidžius, prodiuseris pareiškė, kad pagrindinį vaidmenį paskirs kitai aktorei.

„Jo akyse aš nebuvau menininkė, nebuvau netgi žmogus. Aš buvau daiktas, vien kūnas, kurį jis troško turėti“, – bendravimą su prodiuseriu prisiminė aktorė.

S.Hayek kreipėsi į teismą, o jis įpareigojo H.Weinsteiną vykdyti sutartį. Joje buvo numatyta, kad pagrindinį vaidmenį atliks S.Hayek.

Tačiau atkaklus prodiuseris ir tuomet nenurimo. Jau įpusėjus filmavimui jis pareiškė: „Niekas neis žiūrėti filmo, jeigu jame nebus sekso scenų.“

Po šių žodžių S.Hayek sutiko nusifilmuoti erotinėje scenoje su moterimi.

„Buvau įsitikinusi, kad tai gali išgelbėti filmą, – prisiminė S.Hayek. – Tačiau kai atvykau į aikštelę filmuotis šiame epizode, mane pirmą kartą gyvenime ištiko panikos priepuolis.

Kūnas ėmė nevalingai drebėti, man tapo sunku kvėpuoti.“

Aktorę šokas ištiko ne dėl to, kad teko apsinuoginti prieš kitą moterį, o todėl, kad šią sceną stebėjo H.Weinsteinas. Prodiuseris atvyko į filmavimo aikštelę, kad bent paganytų akis į aktorę, kuri nesutiko su juo mylėtis.

Tiesa, iš karto po filmo premjeros S.Hayek tikino, kad šis epizodas jos nešokiravo.

„Nėra jokio skirtumo, ar prieš filmavimo kameras myliesi su moterimi, ar su vyru.

Vis tiek jausmas būna suvaidintas“, – tuomet abejingai aiškino aktorė.

Kai filmas buvo baigtas, S.Hayek laukė dar vienas smūgis – H.Weinsteinas pareiškė, kad juosta prasta ir todėl nebus rodoma.

Tačiau pagrindinio vaidmens atlikėja ir filmo prodiuserė S.Hayek rankų nenuleido – ji pasiekė, kad viename Niujorko kino teatrų būtų surengta juostos peržiūra. Ir paprasti žiūrovai, ir kino kritikai buvo sužavėti. „Frida“ ekranuose pasirodė 2002-aisiais.

Skamba absurdiškai, bet H.Weinsteiną siutino jo bendrovėje kurto filmo sėkmė. Juostos kūrėjai pasakojo, kad jis iš pykčio griežė dantimis, kai už vaidmenį „Fridoje“ S.Hayek buvo nominuota Auksiniam gaubliui ir „Oskarui“.

Tai buvo ne tik jos talento įvertinimas, bet ir pergalė prieš vieną įtakingiausių Holivudo veikėjų. Juk jai šlovę pelnė filmas, kurį prodiuseris ketino išmesti į šiukšlių dėžę.

Prodiuseris nesivaržydavo net tiesiogiai grasinti aktorei. S.Hayek prisiminė, kad kartą jis tiesiog išrėžė: „Aš nužudysiu tave. Negi manai, kad man nepavyks?“

„Jo reikalavimai būdavo tiesiog absurdiški. Kartą, kai dar kūrėme „Fridą“, jis paskambino man vidurnaktį ir pareikalavo, kad atleisčiau savo agentą, – pasakojo aktorė. – Paaiškėjo, kad jie buvo susipykę dėl visiškai kito filmo ir kliento, su kuriuo aš neturėjau nieko bendra.

Kartą jis mane ištempė iš Venecijos kino festivalio ir nusivežė į savo privatų vakarėlį, kuriame buvo ir keletas moterų.

Maniau, kad jos modeliai. Vėliau paaiškėjo, kad tos moterys – aukštos klasės prostitutės.“

Niekas iš „Fridos“ kūrybinės grupės neabejojo, jog filmas ekranus išvydo tik dėl to, kad S.Hayek – iš prigimties kovotoja. Ši charakterio savybė padėjo jai pasiekti profesinių aukštumų.

Sėkmingai susiklostė ir asmeninis aktorės gyvenimas.

S.Hayek – prancūzų milijardieriaus, verslo magnato François Henri Pinault žmona ir 12-metės dukters Valentinos Palomos motina.

Šeima gyvena didžiuliame name prestižiniame Londono rajone.

Kino žvaigždė yra sukūrusi kosmetikos liniją „Nuance Salma Hayek“, turi savo kino studiją.

S.Hayek – aktyvi kovotoja už moterų teises. Praėjusiais metais jos pasiekimus šioje srityje įvertino princo Harry žmona Meghan Markle.

Tapusi kviestine leidinio „Vogue“ redaktore ji S.Hayek įtraukė į sąrašą 15 iškiliausių pasaulio moterų, kurios drąsiai griauna visuomenę skaidančias užtvaras.

Į šį Sasekso kunigaikštienės sudarytą sąrašą taip pat pateko Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern, Švedijos aplinkosaugos aktyvistė Greta Thunberg, politikos aktyvistė, Holivudo žvaigždė Jane Fonda.

Savo karjerą S.Hayek pradėjo tėvynėje, kai būdama 22 metų atliko pagrindinį vaidmenį viename TV seriale. Po jo premjeros mergina atsibudo būdama garsi.

Tačiau talentinga aktorė baiminosi, kad Meksikoje jai teks įkūnyti vien valytojas, kambarines ir narkotikų baronų meilužes.

„Aš išvykau į Holivudą, kad galėčiau kurti kitokius vaidmenis“, – prisiminė ji.

Aktorę pastebėjo emigrantų iš Meksikos šeimoje gimęs režisierius Robertas Rodriguezas ir pakvietė vaidinti trileryje „Desperado“. Čia jai buvo leista gydyti Antonio Banderaso įkūnijamo pagrindinio herojaus žaizdas. Šis filmas S.Hayek pelnė pripažinimą.

Vėliau ji vaidino R.Rodriguezo juodojoje komedijoje „Nuo sutemų iki aušros“ („From Dusk Till Dawn“).

Aktorė neslepia, kad jos sėkmę lėmė ir grožis, ir pasitikėjimas savo jėgomis.

Šitokį charakterį ji, ko gero, paveldėjo iš tėvų.

S.Hayek gimė turtingoje meksikiečių šeimoje. Tėvas – naftos magnatas, motina – talentinga operos dainininkė. Tad kovoti dėl duonos kąsnio S.Hayek niekada nereikėjo.

Tačiau tėvai niekuomet nesinaudojo savo įtaka, kad padėtų dukrai įsitvirtinti ekrane.

„Per savo karjerą teko susidurti su ne vienu weinsteinu. Visi jie buvo skirtingi. Tačiau su visais jais teko kovoti“, – prisiminė aktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.