Kaip per 30 metų pasikeitė „Tvin Pykso“ žvaigždės?

Prieš trisdešimt metų – 1990-ųjų balandį – pasirodė Davido Lyncho (74 m.) serialas „Tvin Pykso miestelis“, kuriam buvo lemta visiems laikams pakeisti televiziją. Žiūrovus pribloškė ne tik neįprastas požiūris į žanrą ir siužeto posūkiai, bet ir ryškus aktorių ansamblis.

Sheryl Lee ir Kyle’as MacLachlanas.<br> imdb.com nuotr.
Sheryl Lee ir Kyle’as MacLachlanas.<br> imdb.com nuotr.
Kyle’as MacLachlanas.<br> imdb.com nuotr.
Kyle’as MacLachlanas.<br> imdb.com nuotr.
Sheryl Lee.<br> imdb.com nuotr.
Sheryl Lee.<br> imdb.com nuotr.
Michaelas Ontkeanas.<br> imdb.com nuotr.
Michaelas Ontkeanas.<br> imdb.com nuotr.
Lara Flynn Boyle.<br> imdb.com nuotr.
Lara Flynn Boyle.<br> imdb.com nuotr.
Sherilyn Fenn.<br> imdb.com nuotr.
Sherilyn Fenn.<br> imdb.com nuotr.
Richardas Beymeris.<br> imdb.com nuotr.
Richardas Beymeris.<br> imdb.com nuotr.
Dana Ashbrookas.<br> imdb.com nuotr.
Dana Ashbrookas.<br> imdb.com nuotr.
Madchen Amick.<br> imdb.com nuotr.
Madchen Amick.<br> imdb.com nuotr.
Catherine Coulson.<br> imdb.com nuotr.
Catherine Coulson.<br> imdb.com nuotr.
Davidas Duchovny.<br> imdb.com nuotr.
Davidas Duchovny.<br> imdb.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 4, 2020, 5:38 PM

Legendiniame D.Lyncho seriale „Tvin Pykso miestelis“ vaidino daug aktorių – vien pagrindinių herojų (main cast) buvo beveik 20.

Jie iš karto tapo pasaulinio masto žvaigždėmis. Tiesa, ne visiems pavyko sėkmingai pasinaudoti šlove.

„TV antena“ pasidomėjo, kaip susiklostė aktorių, tapusių XX a. 10-ojo dešimtmečio veidais, likimas.

Kyle’as MacLachlanas (61 m.) – agentas Deilas Kuperis. Pagrindine serialo žvaigžde, be abejo, tapo tuomet 31 metų K.MacLachlanas, kurį D.Lynchas pirmą kartą išvydo Oregono Williamo Shakespeare’o festivalyje 1982 metais.

Po bendro darbo sėkmės nesulaukusioje mokslinės fantastikos juostoje „Kopa“ ir siurrealistiniame trileryje „Mėlynas aksomas“, tapusiame įvykiu autorinio kino pasaulyje ir pelniusio D.Lynchui „Oskaro“ nominaciją, režisierius pakvietė savo aktorių-talismaną į naują filmą.

„Jis gali suvaidinti ir naivumą, ir nekaltumą, ir entuziazmą“, – sakė D.Lynchas.

Ekrane įkūnijęs FTB agentą Deilą Kuperį, K.MacLachlanas tapo dešimtmečio simboliu, o jo personažas, geriantis karštą kavą iš puodelio, – vienu kanoninių kino herojų.

Po „Tvin Pykso“ K.MacLachlanas vaidino biografiniame filme apie grupę „The Doors“ ir Franzo Kafkos „Proceso“ ekranizacijoje su Anthony Hopkinsu, tačiau po to pateko į nesėkmių ruožą – žiūrovai, kritikai ir kolegos šaltai įvertino jo vaidmenį filme vaikams „Flinstounai“, o vaidmuo Paulo Verhoeveno „Šou merginose“ jam pelnė Auksinės avietės nominaciją blogiausio aktoriaus kategorijoje.

XXI amžiuje K.MacLachlanas vėl pradėjo aktyviai bendradarbiauti su televizija – vaidino serialuose „Seksas ir miestas“, „Nusivylusios namų šeimininkės“, „Kaip aš susipažinau su jūsų mama“, „Portlandija“, „Agentūra S.K.Y.D.A.S“.

Tačiau visą tą laiką gerbėjai laukė sugrįžtant pamėgto herojaus ir 2017-aisiais K.MacLachlanas suvaidino net tris personažus „Tvin Pykso“ trečiojo sezono serijose, susigrąžino šlovę ir tapo geidžiamu „vestuvių generolu“ įvairiuose teminiuose suvažiavimuose ir konferencijose.

Sheryl Lee (52 m.) – Lora Palmer ir Medi Fergiuson. Nužudytosios moksleivės Loros Palmer ir jos pusseserės vaidmenys tapo pirmuoju rimtu aktorės Sh.Lee darbu.

Ji vaidino ir D.Lyncho filme „Laukinė širdis“, pelniusiame jam Kanų kino festivalio Auksinę palmės šakelę, taip pat juostoje „Tvin Pyksas: ugnie, sek paskui mane“.

Po stulbinamos „Tvin Pykso“ sėkmės Sh.Lee sukūrė fotografės Astrid Kirchher vaidmenį filme „Backbeat“ apie grupę „The Beatles“, pasirodė Fiodoro Dostojevskio „Užrašų iš pogrindžio“ ekranizacijoje, padirbėjo su Johnu Carpenteriu (72 m.) filme „Vampyrai“, atliko nedidelius vaidmenis serialuose „Daktaras Hausas“, „Melo teorija“, bet nė vienas jų populiarumu nepranoko Loros Palmer. Aktorė dar kartą persikūnijo į šį personažą „Tvin Pykso“ trečiojo sezono serijose.

Michaelas Ontkeanas (74 m.) – šerifas Trumenas. Iki „Tvin Pykso“ M.Ontkeanas jau turėjo darbo su nekomercinio kino klasiku Claude’u Chabroliu patyrimo – vaidino jo mini seriale apie Antrąjį pasaulinį karą, taip pat buvo spėjęs nusifilmuoti seriale apie policininkus „Naujokai“.

Po „Tvin Pykso“ M.Ontkeanas pasirodė keliose šeiminėse dramose, vaidino mokslinės fantastikos serialuose, bet didelės sėkmės nesulaukė.

Naujajame tūkstantmetyje nusifilmavo seriale „Šiaurės pakrantė“, kurio veiksmas vyksta Havajuose, o po darbo su George’u Clooney filme „Paveldėtojai“, kuris filmuotas ten pat, aktorius su šeima persikėlė į salą ir pranešė baigiantis kino karjerą.

Lara Flynn Boyle (50 m.) – Dona Heivord. Su šios aktorės vardu kuriant serialą buvo susiję daugybė skandalų, ji net atsisakė filmuotis ilgametražiame filme „Tvin Pyksas: ugnie, sek paskui mane“ ir, pasinaudodama netikėtai užplūdusia sėkme, nutarė pati daryti karjerą.

Du populiariausi filmai, kuriuose ji vaidino, – labai „linčiškos“ dvasios „Redrokas“ ir „Vyrų juodais drabužiais“ antroji dalis, iš esmės neigiamai įvertinta kritikų bei žiūrovų.

Ilgainiui aktorė darėsi vis mažiau paklausi, o jos veidas gerokai pakito dėl daugybės plastinių operacijų. L.F.Boyle tapo viena iš nedaugelio pirmųjų dviejų „Tvin Pykso“ sezonų dalyvių, nesifilmavusių trečiajame sezone.

Sherilyn Fenn (55 m.) – Odri Horn. Odri Horn vaidmens atlikėja Sh.Fenn neoficialiai laikyta pagrindine moteriškąja „Tvin Pykso“ žvaigžde. Gerbėjai ir prodiuseriai su ja siejo didžiausias viltis – matė didelį jaunos žvaigždės potencialą.

Bet po virtinės nelabai vykusių kriminalinių filmų ir melodramų Sh.Fenn teko tenkintis epizodiniais vaidmenimis serialuose ir „kultinės aktorės“ statusu iki D.Lyncho serialo trečiojo sezono.

Richardas Beymeris (82 m.) – Benas Hornas. Bendžamino Horno vaidmens atlikėjas R.Beymeris televizijoje pradėjo filmuotis 11-os metų 1949-aisiais, o jo ryškiausi vaidmenys iki „Tvin Pykso“ buvo filmų „Vestsaido istorija“ ir „Anos Frank dienoraštis“ personažai.

Jau 1963 metais aktorius sulėtino savo kino karjerą ir per ateinančius 16 metų nusifilmavo tik trijuose filmuose.

Po pirmųjų dviejų „Tvin Pykso“ sezonų jis toliau dirbo televizijoje, kur vaidino daugiausia charakterinius personažus, o 2017-aisiais „Tvin Pykse“ vėl persikūnijo į vieną iš dviejų turtingų brolių, valdančių viešbutį, slepiantį baisias paslaptis.

Dana Ashbrookas (52 m.) – Bobis Brigsas. Sudėtingą paauglį Bobį Brigsą suvaidinęs D.Ashbrookas kelią kine pradėjo kaip mažo biudžeto siaubo komedijų „Pomidorų žudikų ataka“, „Return of the Living Dead II“, „Waxwork“ aktorius.

Nepaisant proveržio, kurį suteikė „Tvin Pyksas“, tolesnė D.Ashbrooko karjera didelių viršūnių nepasiekė.

Po daugybės epizodinių vaidmenų įvairiuose serialuose savo „15 minučių šlovės“ D.Ashbrookas ir vėl sulaukė po D.Lyncho serialo trečiojo sezono.

Madchen Amick (49 m.) – Šelė Džonson. Žavingosios oficiantės Šelės vaidmens atlikėja M.Amick iki „Tvin Pykso“ epizodiškai šmėkščiojo serialuose „Gelbėtojai“, „Žvaigždžių kelias: Kita karta“.

Po virtinės mažo biudžeto siaubo filmų ir trilerių, kuriuose vaidino po „Tvin Pykso“, M.Amick ėmė dažnai rodytis TV serialuose, tarp kurių „Central Park West“, „Fantasy Island“, „Dosono įlanka“, „Ligoninės priimamasis“, „Džo“, „Liežuvautoja“, „Nuodėmingoji Kalifornija“.

2017-aisiais D.Lyncho kvietimu M.Amick nusifilmavo „Tvin Pykso“ trečiojo sezono serijose, taip pat gavo nuolatinį vaidmenį seriale „Riverdeilas“ („Riverdale“).

Catherine Coulson (1943-2015 m.) – Ponia su pliauska. C.Coulson suvaidino vieną įsimintiniausių „Tvin Pykso“ herojų.

Aktorė buvo pažįstama su D.Lynchu nuo aštuntojo dešimtmečio, netgi padėjo jam kurti pirmąjį ilgametražį filmą „Trintukas“, kuriame vaidino jos vyras Jackas Nance'as (po filmo premjeros pora išsiskyrė).

Tuomet D.Lynchui ir atėjo į galvą C.Coulson, laikančios rankose pliauską, personažas, kurį ji įkūnijo po 15 metų.

C.Coulson mirė nuo vėžio 2015 metais, bet spėjo nusifilmuoti trečiojo sezono serijose – aktorė iškeliavo anapilin praėjus keturioms dienoms po paskutinės filmavimo pamainos. Jai atminti buvo skirta naujojo „Tvin Pykso“ pirmoji serija, o jos herojai – penkioliktoji.

Davidas Duchovny (59 m.) – agentė Denisė Braison, buvęs Denisas Braisonas. Ko gero, po „Tvin Pykso miestelio“ geriausiai susiklostė aktoriaus D.Duchovny karjera.

Jo lytį pakeitusio FTB agento vaidmuo sudomino erotinio serialo „Raudonojo batelio dienoraščiai“ prodiuserius ir jis gavo Pasakotojo vaidmenį.

Praėjus vos metams po šio serialo pasirodymo, D.Duchovny pasiūlytas agento Fokso Malderio vaidmuo seriale „X failai“, kuris eteryje išsilaikė iki 2002 metų.

Dar kartą žvaigžde D.Duchovny tapo seriale „Nuodėmingoji Kalifornija“.

Paskutinė jo serija ekranuose pasirodė 2014 metais ir kaip tik tuo metu ankstesnių filmų, kuriuose jis vaidino, populiarumas taip padidėjo, kad 2016-aisiais aktorius grįžo kaip agentas Foksas Madleris, o 2017-aisiais pasirodė „Tvin Pykso“ trečiojo sezono serijose.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.