Princesę Dianą ekrane vaidinsiančios Kristen Stewart laukia ypatinga užduotis

Tragiškai žuvusi princesė Diana (1961–1997) buvo ryški britų karališkosios šeimos atstovė.

Princesę Dianą yra vaidinusios Madonna (nuotr. dešinėje viršuje) ir N.Watts.<br>„PA Wire“ / Press Association Images“ / „Scanpix“ nuotr. 
Princesę Dianą yra vaidinusios Madonna (nuotr. dešinėje viršuje) ir N.Watts.<br>„PA Wire“ / Press Association Images“ / „Scanpix“ nuotr. 
Filme „Spencer“ Dianą įkūnys K.Stewart.
Filme „Spencer“ Dianą įkūnys K.Stewart.
J.Cox.
J.Cox.
C.Oxenberg.
C.Oxenberg.
„Simpsonai“.
„Simpsonai“.
A.Seccombe.
A.Seccombe.
N.Watts.
N.Watts.
G.O'Reilly.
G.O'Reilly.
Madonna.
Madonna.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 16, 2020, 3:45 PM

Jos trumpo gyvenimo istorija, meilė princui Charlesui, jo išdavystė, jos troškimas vėl rasti laimę traukia režisierių dėmesį.

Naujausia kino juosta bus pradėta filmuoti kitąmet.

Parodyti princesę Dianą, panorusią būti ne karaliene, o tiesiog laiminga moterimi, – tokia užduotis laukia amerikiečių aktorės, „Saulėlydžio“ sagos žvaigždės Kristen Stewart (30 m.), atliksiančios Dianos vaidmenį filme „Spencer“.

Čiliečių režisieriaus Pablo Larraino (43 m.) dramos veiksmas rutuliosis tuo metu, kai princesė nutarė nutraukti santuoką su princu Charlesu, ir apims tris jos gyvenimo dienas.

„TV antenos“ skaitytojams siūlome prisiminti ir kitas aktores, ekrane persikūnijusias į princesę Dianą.

Catherine Oxenberg – „Princo Charleso ir Dianos karališkasis romanas“ („The Royal Romance of Charles and Diana“, 1982 m.).

Praėjus metams po Dianos ir Charleso vestuvių pasirodė vienas pirmųjų filmų apie princesę.

Juosta labai romantiška: milžiniškas suknelės šleifas, įsimylėję jaunavedžiai, šypsenos ir laimė. Diana pati pažiūrėjo filmą ir palankiai apie jį atsiliepė.

Šiame CBS televizijos filme Velso princesę vaidino tolima britų karališkosios šeimos giminaitė C.Oxenberg, vyresniems žiūrovams žinoma iš vaidmens seriale „Dinastija“.

Po dešimties metų, 1992-aisiais, ji vėl persikūnijo į Dianą, tik šįkart liūdnesniame kontekste – ABC filme „Charlesas ir Diana: neilgai ir nelaimingai“ („Charles and Diana: Unhappily Ever After“), pasakojančiame apie karališkosios poros santuokos žlugimą.

Serena Scott Thomas – „Diana: jos tikroji istorija“ („Diana: Her True Story“, 1993 m.).

Ši NBC dokumentinė drama paremta žurnalisto ir rašytojo Andrew Mortono bestseleriu apie permainingą Charleso ir Dianos santuoką. Knyga gana realistiška ir tiesmuka, autorius princesę vaizduoja kaip žmogų, kamuojamą depresijos ir linkusį į savižudybę.

Įdomu, kad šiame filme S.Scott Thomas vaidino Dianą, o 2011-ųjų amerikiečių kabelinio kanalo „Lifetime“ juostoje „Viljamas ir Keitė. Šimtmečio meilės istorija“ („William and Kate“), pasakojančiame apie Dianos sūnaus princo Williamo ir Kate Middleton vedybas, – Kate motiną Carole.

Julie Cox – „Įsimylėjusi princesė“ („Princess in Love“, 1996 m.).

Likus metams iki mirties Dianos asmeninis gyvenimas tapo CBS filmo objektu.

Pasakojimas, paremtas Anos Pasternak knyga tuo pačiu pavadinimu, sutelktas į neva penkerius metus trukusius slaptus princesės ir jos jojimo trenerio, buvusio Britanijos armijos kavalerijos karininko Jameso Hewitto ryšius.

Net sklido gandai, kad J.Hewittas yra tikrasis princo Harry tėvas.

Amy Seccombe – „Diana – širdžių karalienė“ („Diana: A Tribute to the People’s Princess“, 1998 m.).

Širdžių karalienė – taip Dianą vadino gerbėjai iš viso pasaulio, ypač branginę jos gerą širdį ir nuoširdumą. Šis dokumentinis filmas ekranuose pasirodė praėjus metams po princesės žūties.

Be kita ko, jame pasakojama apie du Dianos romanus po išsiskyrimo su Charlesu.

Genevieve O’Reilly – „Paskutinės princesės Dianos gyvenimo dienos“ („Diana: Last Days of a Princess“, 2007 m.).

Didžiausia šio televizijos filmo vertybė – režisieriaus skrupulingumas: juostos komanda detaliai atkūrė paskutinę princesės Dianos gyvenimo dieną.

Filmas pagrįstas interviu, naujienų agentūrų pranešimais, galimų liudytojų komentarais.

Nathalie Brocker – „Princesės Dianos nužudymas“ („The Murder of Princess Diana“, 2007 m.).

Per Dianos žūties 10-ąsias metines pasirodė „Lifetime“ TV filmas, turėjęs atskleisti princesės žūties paslaptį. Pagrindinį vaidmenį atliko Jennifer Morris, žiūrovams pažįstama iš serialo „Daktaras Hausas“ („House, M.D.“).

Ji vaidino žurnalistę, kuri neva savo akimis matė avariją. Herojė įsitikinusi, kad tapo žmogžudystės liudytoja, ir nutaria atlikti savo tyrimą.

Filmo kūrėjai istoriją pasakoja tarsi iš neoficialių pozicijų: pagal režisieriaus Johno Stricklando versiją Diana tapo politinio ir ekonominio sąmokslo auka.

Naomi Watts – „Princesė Diana“ („Diana“, 2013 m.).

Tai – vienas garsiausių vaidybinių filmų, kuriame figūruoja Velso princesė. Jį režisavo „Oskaro“ nominantas Oliveris Hirschbiegelis.

Juosta nufilmuota pagal scenaristės bei prodiuserės Kate Snell bestselerį ir pasakoja apie Dianos gyvenimą po išsiskyrimo su Charlesu.

Diana atsideda visuomeninei veiklai, susipažįsta su pakistaniečių kardiochirurgu Hasnatu Khanu (akt. Naveenas Andrewsas), tarp jų užsimezga romanas. Filmo kūrėjų tvirtinimu, H.Khanas buvo pagrindinė Dianos gyvenimo meilė.

Filmas sulaukė prieštaringų vertinimų: dalį kritikų sužavėjo N.Watts darbas, kitiems ji pasirodė nepakankamai įtikinama.

Emma Corrin – „Karūna“ („The Crown“, 2020 m.).

Serialo „Karūna“, pasakojančio apie britų karališkosios šeimos gyvenimą, ketvirtajame sezone sosto įpėdinio išrinktosios vaidmenį atliko aktorė E.Corrin. Ji neslėpė: esanti laiminga, galėdama prisidėti prie serialo komandos.

„Princesė Diana buvo ikona, jos įtaka pasauliui iki šaliniame tinkle.

Madonna – „Saturday Night Live“, 1985 m.

Populiarus amerikiečių muzikinių situacijų šou „Saturday Night Live“, transliuojamas NBC kanalu, 1985 m. parodė skečą „Nancy Reagan sutinka Charlesą ir Di“ („Nancy Reagan Meets Charles & Di“) – dramaturgo Edwardo Albee pjesės „Kas bijo Virdžinijos Vulf?“ parodiją.

Princesę Dianą šioje scenoje vaidino popkaralienė Madonna (antra iš kairės). Kitus vaidmenis atliko aktoriai Jonas Lovitzas (princas Charlesas), Randy Quaidas (Ronaldas Reaganas), Terry Sweeney (Nancy Reagan).

„Simpsonai“ („The Simpsons“, 2013 m.).

Net garsioji JAV televizijos tinklo „Fox“ animacinė situacijų komedija „Simpsonai“ neapsiėjo be princesės Dianos – per 30 sezonų jos vardas minėtas ne sykį.

Štai kartą Houmeris Simpsonas pasigyrė sukūręs dainą garsiajai princesei, o ponios Huver Įkvepiančiųjų moterų diena priveisė 15 princesių Dianų – moksleivių, apsirengusių kaip įkvepiančioji moteris.

Bet princesės Dianos personažas parodytas tik kartą 24-ajame sezone kaip hologramos herojus 19-ojoje serijoje „Viskio verslas“ („Whiskey Business“).

Ir filmų, ir miuziklų herojė

1982 metais, be filmo „Princo Čarlzo ir Dianos karališkasis romanas“, sukurtas amerikiečių TV filmas „Čarlzas ir Diana: karališkoji meilės istorija“ („Charles & Diana: A Royal Love Story“), kuriame į Dianos kailį įlindo aktorė Caroline Bliss.

2006-ųjų biografiniame filme „Karalienė“ („The Queen“) pasakojama apie britų karališkosios šeimos gyvenimą iškart po princesės Dianos žūties. Ją vaidino Laurence Burg.

Britų numylėtinės vaidmenį miuzikle „Diana“ pagal Davido Bryano ir Joe DiPietro muziką bei eiles „La Jolla Playhouse“ teatre Kalifornijos San Diego universiteto miestelyje 2019-aisiais atliko aktorė Jeanna de Waal. 

2017 metais Prancūzijos TV cikle „Cellule de crise“ („Krizės ląstelė“) parodytas tiriamosios dokumentikos filmas „Diana – smūginė banga“ („Diana – l’onde de choc“, rež. Mikaelis Guedjas).

Parengė Milda Augulytė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.