Berlyno kino festivalyje – pokyčiai: apdovanojimai nebebus skirstomi pagal lytis

Berlyno kino festivalis ateityje nebeskirs „Sidabrinio lokio“ apdovanojimų geriausiam aktoriui ir aktorei, pirmadienį paskelbė organizatoriai, norintys tokiu būdu eliminuoti lyčių hierarchiją.

Festivalio akimirka.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Festivalio akimirka.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2020, 9:26 AM

Nuo ateinančių metų Berlynalė apdovanos tik geriausią pagrindinio vaidmens atlikėją ir geriausią antrojo plano aktorių.

Pastaraisiais metais kino pasaulį smarkiai sukrėtė lytinio išnaudojimo ir priekabiavimo skandalai, paskatinę susikurti moterų teisių judėjimą „MeToo“, toli peržengusi Holivudo ribas.

Sprendimas atsisakyti apdovanojimų skirstymo pagal lytis yra „signalas, skatinantis geresnį lyčių problemos supratimą kino pramonėje“, sakoma Berlynalės direktorių Mariette Rissenbeek ir Carlo Chatriano pranešime.

Kartu su Kanų ir Venecijos kino festivaliais Berlynalė yra vienas iš pagrindinių įvykių kasmetiniame Europos kino pramonės kalendoriuje.

Kanai tebeskiria atskirus apdovanojimus aktoriams ir aktorėms, o Venecija taip pat teikia Volpi taurę geriausiam aktoriui ir aktorei.

Vasarį vykusios šių metų Berlynalės programa turėjo būti labai sutrumpinta prieš didžiojoje dalyje Europos įsigaliojant suvaržymams dėl koronaviruso pandemijos. Tuo metu Kanų festivalį teko atšaukti.

Venecijos kino festivalis prasidės ateinančią savaitę, laikantis griežtų prevencijos priemonių.

Planuojama, kad ateinančiais metais Berlyno kino festivalis „fiziškai“ vyks vasario 11–21 dienomis, laikantis priemonių „užtikrinančių didžiausią prieinamumą visiems svečiams“, sakė organizatoriai.

Tačiau bus pokyčių „festivalio struktūroje, filmų programoje ir bus kitoks pakviestų filmų skaičius“. Šias naujoves tikimasi pristatyti artimiausiomis savaitėmis, pridūrė organizatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.