TV laidų vedėjas Mindaugas Rainys įvardijo priežastį, kodėl atsisakė mėsos

Kol ruduo mus lepina sodo ir daržo gėrybėmis, TV3 laida „La maistas“ džiugina žiūrovus gardžiausiais daržovių patiekalais. Ši tema ypač patinka laidos vedėjui – Mindaugui Rainiui. Jis yra vegetaras, tad patiekalai be mėsos jam ypač aktualūs. Taigi, kol laidos šefai gamina daržovių patiekalus, kalbiname Mindaugą apie vegetarišką mitybą.

Mindaugas Rainys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Rainys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Filmavimo akimirkos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Patiekalai be mėsos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Patiekalai be mėsos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Patiekalai be mėsos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Patiekalai be mėsos.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-09-25 10:13

– Mindaugai, kada ir kodėl tapai vegetaru?

– Mėsos atsisakymas nutiko maždaug prieš penkis metus. Pagrindinė priežastis – ieškojimas įvairesnio maisto, įvairesnės mitybos, tam labai pagelbėjo joga, kurią praktikuoju ir kuri supažindino su gyvenimu be mėsos. Artėjo Kalėdos ir pirmą kartą su šeima sugalvojom išmėginti pasninką toks, koks jis turi būti.

Ir po tų kelių savaičių be mėsos, per pačias Kalėdas ant stalo buvo patiektas kalakutas, į kurį nebebuvo jokio noro žiūrėti. Tai nutarėme „pasninką“ pratęsti dar savaitei, tada dar ir taip mėsa pasidarė nebereikalingas produktas. Atsisakęs mėsos pradėjau geriau jaustis, svorį pavyko sureguliuot, dingo fastfudas ir net paaukojau cepelinus, kuriuos be galo mėgstu, vardan geros savijautos.

– Ar mėgsti gaminti?

– Taip, visada mėgdavau ir gamindavau daug. Kai dingo mėsa, pasidarė sunkiau, nes receptai atkeliavę iš tėvų – dauguma su mėsa, tad reikėjo surasti alternatyvas. Bet vėliau virtuvė taip smarkiai išsiplėtė, kad jausdavau tik malonumą. Praktiškai kasdien gaminu pietus ir vakarienę ir mėgaujuosi procesu, nes tai yra toks pats kūrybinis darbas kaip ir režisūra – su spalvom, improvizacija ir potyriais.

– Ką dažniausiai gamini?

– Įvairiai, bet niekad negaminu kelioms dienoms į priekį, taigi ir į parduotuvę dažnai einu. Ką gaminsiu – mintis gimsta spontaniškai. Žinoma, daug gaminu iš visokių daržovių, troškiniai įvairūs, daug desertų ruošiu, nes esu didelis smaližius.

– Koks tavo mėgstamiausias patiekalas?

– Dubenėliai (angl. „Bowls“) – ryžių pagrindu gaminamas dubenėlis, tunas ar kitokia žuvis, daržovės ir žaidžiu su padažais. Padažus gaminu pats du – tris variantus turiu ir juos naudoju.

– Ar turit šeimos tradicijų, susijusių su maistu?

– Kadangi mūsų grafikas gana įtemptas, tai darbo dienomis svarbiausia tiesiog prisimint pavalgyt. Mūsų blogas įprotis, kad vakarieniaujame dažniausiai vėlai vakare, po visų darbų. Bet savaitgaliais griežta taisyklė – visi gamina ir valgo, ir laiką leidžia kartu.

– Kokių atradimų, netikėtumų patyrei su šia laida?

– Dėka šios laidos, išsiplėtė suvokimas, kaip veikia virtuvė, atradau grilių, kas man, nevalgančiam mėsos, anksčiau atrodė nereikalingas daiktas, dabar pats įsigijau ir juo labai džiaugiuosi.

Tomo Rimydžio dėka atradau tikrą lietuvišką virtuvę, neturinčią nieko bendro nei su cepelinais, nei su vėdarais, atradau naujų daržovių, ūkininkus, gaminančius nuostabius produktus, apskritai prasiplėtė mano gaminami patiekalai, atsirado nauji skoniai. Naujus įrankius pradėjau naudot.

Aš ne tiek vedu laidą, kiek mokausi, esu geruose kulinariniuose kursuose, kur prasiplečia ir įgūdžiai, ir fantazija.

Šį kartą Mindaugas Rainys ir laidos „La maistas“ šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius lankysis „Sofos ūkyje“, kuriame auginama daugybė įvairiausių daržovių. Jie kartu su ūkio šeimininkais gamins daržovių patiekalus: keptų baklažanų užtepėlę, traškias baklažanų lazdeles, daržovių troškinį, mangoldų padažą ir orkaitėje keptus įvairiaspalvius burokėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.