Britai sunerimo – „Netflix“ kenkia monarchijos įvaizdžiui?

Filmų ir serialų internetinė platforma „Netflix“ neatsižvelgs į Didžiosios Britanijos kultūros ministro prašymą įspėti „Karūnos“ („The Crown“) žiūrovus, kad seriale yra pramanų.

Drama „Karūna“ „Netflix“ platformoje pradėta rodyti 2016 metais.
Drama „Karūna“ „Netflix“ platformoje pradėta rodyti 2016 metais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 9:59 AM

Platformos nuomone, serialas nuo pat pradžių pristatytas kaip „meninis kūrinys, daugiausia pagrįstas tikrais įvykiais“.

Platformos „Netflix“ atstovas paaiškino, kodėl jie atsisakė įspėti serialo „Karūna“ žiūrovus apie pramanytus įvykius: „Mes visada traktavome „Karūną“ kaip dramą ir esame įsitikinę, kad mūsų žiūrovai supranta: tai meninis kūrinys, paremtas tikrais įvykiais.

Todėl neplanuojame ir nematome būtinybės pridėti diskleimerį.“ (Diskleimeris – pasiteisinimas po kokio teiginio, skirtas užbėgti už akių potencialiam prieštaravimui.)

Lapkričio viduryje pasirodžius „Karūnos“ ketvirtojo sezono serijoms Didžiosios Britanijos skaitmeninimo, kultūros, žiniasklaidos ir sporto ministras Oliveris Dowdenas pareiškė, kad būtina įspėti žiūrovus apie meninę išmonę pradiniuose serialo titruose.

„Tai puikiai padarytas meninis kūrinys, todėl, kaip ir kituose TV filmuose bei serialuose, „Netflix“ turėtų tai priminti prieš prasidedant veiksmui“, – sakė O.Dowdenas leidiniui „Deadline“.

Pasak ministro, jam neramu, kad, nesant įspėjimo apie išmonę, „dabartinė žiūrovų karta gali meninę išmonę palaikyti tiesa“.

Jis taip pat pareiškė ketinantis „Netflix“ pasiųsti oficialų prašymą dėl įspėjimo prieš kiekvieną seriją apie istorinius netikslumus.

O.Dowdeno reikalavimai, be kita ko, remiasi ir būgštavimais, kad serialas gali padaryti ilgalaikės žalos britų monarchijos įvaizdžiui.

Daugiaserijinė istorinė drama „Karūna“ „Netflix“ platformoje pradėta rodyti 2016 metais. Pagal Peterio Morgano („Lenktynės“, „Bohemijos rapsodija“, „Paskutinis Škotijos karalius“) scenarijų sukurto serialo veiksmas aprėpia įvykius nuo Elizabeth II santuokos su Edinburgo kunigaikščiu Philipu iki XXI a. pradžios.

Manoma, kad paskutinis bus šeštasis projekto sezonas – dabar prieinami keturi iš jų.

Anksčiau princesės Dianos Spencer brolis Charlesas Spenceris išreiškė nerimą, kad seriale pasirodė jo velionė sesuo, vaidinama aktorės Emmos Corrin: ketvirtajame sezone princų Williamo ir Harry motina debiutavo kaip serialo personažas.

„Amerikiečiams susidarė įspūdis, kad pažiūrėję „Karūną“ jie gavo istorijos pamokų. Bet taip nėra, – pasakė Ch.Spenceris interviu ITV. – Šiame seriale daugybė spėlionių ir pramanų.“

Savo ruožtu Australijos TV kompanijos ABC žurnalistai pasipiktino tuo, kad ketvirtajame sezone buvusiam Australijos ministrui pirmininkui Bobui Hawke’ui priskirta šiurkšti frazė, kurios jis niekada neištarė. Kad pabrėžtų politiko skepticizmą karališkosios šeimos atžvilgiu, „Karūnos“ autoriai pakeitė B.Hawke’o interviu turinį: serialo politikas Elizabeth II pavadino kiaule.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.