Interviu meistras Larry Kingas savo karjerą pradėjo restorane

„Kalbėti – tas pat, kas žaisti golfą, vairuoti automobilį ar prekiauti: kuo ilgiau tai darai, tuo geriau sekasi ir tuo daugiau suteikia pasitenkinimo“, – teigė legendinis amerikiečių TV laidų vedėjas Larry Kingas. Jis mirė sausio 23-iąją eidamas 88 metus.

L.Kingas per savo karjerą jis surengė keliasdešimt tūkstančių pokalbių.<br>CAP /„Scanpix“ nuotr.
L.Kingas per savo karjerą jis surengė keliasdešimt tūkstančių pokalbių.<br>CAP /„Scanpix“ nuotr.
L.Kingas savo septintai žmonai Sh.O.Engemann buvo atleidęs net neištikimybę.<br>CAP /„Scanpix“ nuotr.
L.Kingas savo septintai žmonai Sh.O.Engemann buvo atleidęs net neištikimybę.<br>CAP /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-04 22:19, atnaujinta 2021-02-04 22:27

Televizijos laidų vedėjas L.Kingas ne tik JAV, bet ir kitose pasaulio šalyse išgarsėjo kaip interviu meistras. Per savo karjerą jis surengė keliasdešimt tūkstančių pokalbių, gebėjo kalbėti bet kokiomis temomis su politikais, sportininkais, artistais, kitomis garsenybėmis.

L.Kingas 25 metus CNN televizijoje rengė pokalbių laidą „Larry King Live“.

Ji buvo įtraukta į Guinnesso rekordų knygą kaip ilgiausiai gyvavusi laida, rodyta tame pačiame kanale tuo pačiu laiku su tuo pačiu vedėju.

Tarp jo pašnekovų buvo beveik visi JAV prezidentai nuo Richardo Nixono, kiti politikai: Margaret Thatcher, Martinas Lutheris Kingas, Nelsonas Mandela, Michailas Gorbačiovas.

Žydų emigrantų iš Baltarusijos ir Austrijos palikuonis L.Kingas gimė 1933 metų lapkritį Niujorko Bruklino rajone. Tikroji jo pavardė – Zeigeris (visas vardas ir pavardė – Lawrence’as Harvey Zeigeris).

Slapyvardį jis pasirinko pradėjęs dirbti radijuje ir tik po daugelio metų savo pavardę pakeitė oficialiai.

Viskas prasidėjo 1957-aisiais – L.Kingas jau buvo baigęs mokyklą, dirbo pagalbiniu darbininku, kad padėtų motinai po tėvo mirties. Atsitiktinai sutiktas CBS bendradarbis patarė vykti į Floridą – ten tuo metu veržliai plėtėsi radijas bei televizija ir naujokui buvo nesunku įsidarbinti.

Pirmieji pasirodymai eteryje didelės kūrybinės laisvės nežadėjo – jis buvo ryto diskžokėjus, vedė vieną kitą dienos naujienų laidą ir kai kada – sporto varžybų transliacijas.

Pirmuosius interviu L.Kingas parengė vienai dienos laidų: užeidavo į restoraną ir klausinėdavo ką nors iš ten esančių.

Pirmasis pašnekovas buvo restorano padavėjas, tačiau dažniausiai jis kalbindavo pavalgyti atėjusius lankytojus.

Ten jis susidūrė ir su savo pirmąja garsenybe – į restoraną užsuko šeštojo dešimtmečio pabaigoje populiarus dainininkas Bobby Darinas.

Ateinančius 20 metų L.Kingas kūrė savo profesinį įvaizdį – buvo radijo apžvalgininkas ir ekspertas, turėjo skiltį vietos laikraštyje.

Aštuntojo dešimtmečio viduryje perėjo į nacionalinį lygį – jo programa „King’s Mutual“ transliuota visai šaliai, nors ir buvo naktinė.

Žiūrovams ypač patiko rubrika „Open Phone America“ – bet kas galėjo paskambinti L.Kingui ir aptarti rūpimą klausimą. Tačiau pasaulinė šlovė L.Kingą užgriuvo tuomet, kai jis Tedo Turnerio kvietimu perėjo į CNN.

Šis kanalas įsteigtas tik 1980-aisiais ir buvo pasirengęs eksperimentams. Vienu jų tapo laida „Larry King Live“, pradėta transliuoti 1985-aisiais.

Netrukus L.Kingas pelnė TV laidų vedėjo, kuris neprovokuoja savo svečio, bet vis tiek pateikia aštrius klausimus ir įdomiai veda pokalbį, reputaciją.

Ir jo bendravimo būdas, ir apranga – viskas patiko žiūrovams.

CNN duomenimis, per 25 laidos gyvavimo metus L.Kingas paėmė apie 30 tūkstančių interviu.

Pas jį eidavo verslininkai, politikai, muzikantai, kino žvaigždės, laidų vedėjas nesibaimino ir nestandartinių pašnekovų: abejotinos reputacijos žmonių, pornografinių filmų aktorių, neatpažintų skraidančių objektų ekspertų.

Pavyzdžiui, 1989-aisiais vienas L.Kingo svečių buvo Donaldas Trumpas, kuris tiesioginiame eteryje pademonstravo savąjį pašnekovo žeminimo metodą: per pokalbį paprašė leisti atsisėsti toliau, nes iš L.Kingo burnos neva sklinda nemalonus kvapas.

Tai buvo savotiškas atsakymas į L.Kingo D.Trumpui pateiktą klausimą: „Ar jūs galėtumėte priversti žmones pasijusti nepatogiai, jei norėtumėte? Kaip jūs tai darote?“

Kartais L.Kingui pavykdavo net tai, kas, atrodytų, neįmanoma – sykį parengė laidą, kurioje dalyvavo Jordanijos karalius Husseinas, Palestinos išsivadavimo organizacijos lyderis Yasseras Arafatas ir Izraelio premjeras Icchakas Rabinas. Susodinti viename kambaryje tokios trijulės nesugebėjo net sumaniausi diplomatai.

Laidų vedėjas tvirtino, kad beveik niekada nesirengia interviu. Jeigu jo svečias ateidavo į studiją pareklamuoti savo knygos, vedėjas nepuldavo iš anksto jos perskaityti. Jis klausdavo tiesiai: „Apie ką ji?“ arba „O kodėl jūs ją parašėte?“

L.Kingas niekada nevaidino intelektualo, pranokstančio kitus žiniomis ir gabumais.

Žiūrovams, pavargusiems nuo ekspertų pranašumo, jis tapo šviežio oro gurkšniu. Tai buvo smalsus žmogus, pateikiantis klausimus ne iš lapelio, o iš galvos.

Kita vertus, jis neretai buvo kritikuojamas už pernelyg „švelnų“ elgesį su svečiais ir paprastus klausimus. Pats L.Kingas neneigė tokio požiūrio į interviu, bet manė jį esant geriausią iš galimų.

„Aš stengiuosi formuluoti klausimus, susidedančius iš vieno ar dviejų sakinių. Jeigu reikia trijų sakinių – tai jau prastas klausimas, – citavo jį „The Hollywood Reporter“. – Aš nesigiriu. Netariu žodžio „aš“, jis neturi nieko bendra su interviu. Ir niekada nėjau į eterį norėdamas sutrikdyti svečią arba jį susilpninti.“

Vis dėlto po ketvirčio amžiaus sėkmės CNN kanale laidos „Larry King Live“ reitingas pradėjo kristi.

Ekspertų manymu, taip atsitiko todėl, kad žiūrovus ėmė labiau dominti laidos, kurios transliuoja konkrečią politinę poziciją.

Antai liberaliai nusiteikę amerikiečiai pradėjo dažniau žiūrėti Rachel Maddow laidą MSNBC, konservatoriai – Seano Hannity programą „Fox News“ televizijoje.

Taip L.Kingo auditorija subyrėjo, perėjo į kitus kanalus. 2010-ųjų gruodį jis išėjo iš CNN, vietoj jo į kabelinio TV kanalo eterį atėjo britas Piersas Morganas.

Karjerą CNN L.Kingas baigė pokalbiu su Arnoldu Schwarzeneggeriu. Tačiau interviu karaliaus tai nesulaikė – nuo 2012-ųjų jis vedė laidą „Larry King Now“ „Hulu“ platformoje, tapo vienu nepriklausomos kompanijos „Ora TV“ steigėjų.

L.Kingas pats galėjo tapti savo laidos svečiu. Ir būtų turėjęs ką papasakoti: iš paauglio padienio darbininko virto vienu garsiausių JAV televizijos laidų vedėjų. L.Kingas turėjo skiltį laikraštyje, parašė keletą knygų apie žurnalistiką ir nusifilmavo dešimtyse filmų bei serialų (dažniausiai vaidino save patį).

Populiaraus laidų vedėjo asmeninį gyvenimą atidžiai stebėjo žiniasklaida.Jis buvo aštuonis kartus vedęs. Du kartus – tą pačią moterį, TV laidų vedėją Alene Akins.

Su paskutine žmona aktore Shawn Ora Engemann (61 m.) laidų vedėjas taip pat skyrėsi du kartus.

Pirmą kartą skyrybų prašymą jis buvo pateikęs 2010-aisiais. Tuomet moteris buvo užmezgusi meilės romaną su beisbolininku, kuris šio žaidimo paslapčių mokė jųdviejų vaikus.

Netrukus laidų vedėjas atleido žmonai ir skyrybų pareiškimą atsiėmė, tačiau užpernai vasarą teismas porą išskyrė.

L.Kingas kentėjo nuo lažybų potraukio, todėl du kartus pasiskelbė bankrutavęs. Kartą buvo apkaltintas sukčiavimu ir areštuotas – tai jam sugadino kelerius metus karjeros.

Tačiau šios kliūtys nesutrukdė jam pasiekti sėkmės. L.Kingas buvo linkęs menkinti savo laimėjimus, užtat žavėjosi tuo, kaip sekasi jo svečiams.

L.Kingas tarsi neketino mirti. Pastarąjį dešimtmetį tai tapo pamėgta amerikiečių komikų pokštų tema. Jį vadino „kalbančiu pirato skeletu iš dineilendo ir kitaip šaipėsi, o puikų humoro jausmą turintis L.Kingas mielai juokėsi iš savęs.

Pastaraisiais metais jo gyvenime būta nemažai sukrėtimų.

Antro tipo diabetu sirgusį ir po tris pakelius cigarečių per dieną surūkydavusį L.Kingą buvo užklupęs plaučių vėžys, o 2019-ųjų balandį jį ištiko infarktas.

Tų pačių metų rugpjūtį jis išsiskyrė, o 2020-ųjų vasarą palaidojo du vaikus: 65 metų įsūnis mirė nuo infarkto, o 52 metų duktė – nuo onkologinės ligos.

„Nė vienas tėvas neturėtų laidoti savo vaiko“, – tuomet parašė „Instagram“ paskyroje L.Kingas. Po pusmečio ir jis paliko šį pasaulį.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.