Ar tikrai lietuviai neskiria stiklo nuo keramikos ar veidrodžio duženų?

Aktorė ir televizijos laidų vedėja Justė Zinkevičiūtė keliauja į Europos kultūros sostine 2022 metais virsiantį Kauną, kuriame sklando ne tik kultūros, bet ir tvarumo nuotaikos. Pirmoji stotelė – „Kauno stiklo“ fabrikas.

 Kauno stiklo fabrikas.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Kauno stiklo fabrikas.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Ekologinis ūkis.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Ekologinis ūkis.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Ekologinis ūkis.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Ekologinis ūkis.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Justė Zinkevičiūtė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Justė Zinkevičiūtė.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 11:36 AM, atnaujinta Oct 15, 2021, 4:22 PM

„Keliaudama po Lietuvą su laida „Švarūs miestai“ kiekvieną kartą įsitikinu, kad kiekvieno mūsų indėlis į švarią Lietuvą yra labai svarbus. Juk svarbu, kaip ir kur išmesime pakuotes, kas jas surinks, kaip jas perdirbs ir kiek ilgai jas galėsime naudoti dar kartą. Šioje grandinėje svarbiausia yra tai, kad mūsų išmestos pakuotės nenukeliautų į deginimo krosnis, o pradėtų naują gyvenimą“, – įkvėpta aplankytų vietų, įžvalgomis dalinasi laidos „Švarūs miestai“ vedėja Justė Zinkevičiūtė.

Justė žinojo, kad stiklas – vienintelė pakuotė, kuri gali būti perdirbama begalę kartų, tačiau jai nė karto neteko savo akimis įsitikinti, kaip atrodo mūsų išmestos stiklo duženos, kaip jos yra surenkamos, lydomos ir iš gautos masės gaminami nauji stiklo buteliai.

„Kauno stiklo“ fabriko rūšiavimo padalinio vadovas Jurgis Čėsna sako, kad žmogui rūšiuoti stiklo pakuotes nėra sunku, reikia tik geranoriškumo. Nereikia atskirti jokių detalių, nereikia nuklijuoti etikečių – visą tai atliekama fabrike. Žmogui tereikia išmesti stiklo pakuotę į jai skirtą vietą, kad pas perdirbėją ji atkeliautų nesuteršta buitinėmis atliekomis. Tuomet naujo gaminio kokybė irgi bus daug aukštesnė. Labai dažnai stiklo duženose randamos keramikos, porceliano indų duženos taip pat veidrodžių duženos. Žmonės vis dar galvoja, kad kiekvienas dūžtantis daiktas yra stiklas. Tokios duženos lydosi visai kitoje temperatūroje ir tiesiog užteršia stiklo masę.

Justė Zinkevičiūtė sako, kad jeigu jau nusprendėte rūšiuoti ir taip prisidėti prie tvaraus gyvenimo, darykite tai atsakingai.

Apie tai, kas yra tikras ekologinis ūkis ir kuo jis skiriasi nuo įprasto, kalbėsimės su „BIO LEUA“ vadovu Nikolajumi Dubnikovu. O „Civinity Namai“ Kaunas vadovas Rokas Drąsutavičius paaiškins kodėl asbestinė danga yra ne tik estetiškai nepatraukli, bet ir kenksminga sveikatai.

Kelionė į Kauną su laida „Švarūs miestai“ jau šį šeštadienį 11 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.