Ekspertai migrantų krizę vadina verslu, o A. Lukašenkos ėjimus – desperacija

Lietuvai ir kaimyninėms šalims atėjo maksimalių išbandymų metas – Baltarusijos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos įkaitais tapę tūkstančiai nelegalių migrantų braunasi į mūsų valstybes. Dėl to praėjusią savaitę Lietuvoje netgi įvesta nepaprastoji padėtis.

L. Kaščiūnas ir T.Tomilinas.<br> LR koliažas.
L. Kaščiūnas ir T.Tomilinas.<br> LR koliažas.
Tomas Tomilinas<br>D.Umbraso nuotr.
Tomas Tomilinas<br>D.Umbraso nuotr.
Aušrinė Norkienė, Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Norkienė, Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Tomilinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tomas Tomilinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Tomilinas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Tomilinas<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Tomilinas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 5:47 PM

Nors Lenkija su Lietuva stengiasi atremti migrantų bangą, Europoje vis garsiau šnekama apie tai, kad migrantus turėtume įsileisti. Ar esame teisūs elgdamiesi priešingai?

Šiandien TV3 aktualijų laidoje „Karštai su tv3.lt“ apie migrantų krizę diskutuos Nacionalinio saugumo ir gynybos pirmininkas Laurynas Kasčiūnas ir Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Tomas Tomilinas.

Panašu, kad keli tūkstančiai migrantų prie Lietuvos ir Lenkijos sienų įsikūrė ilgam, o Vakarų Europos šalys migrantus skatina įsileisti, kad būtų išvengta mirčių.

L. Kaščiūnas tokį pasiūlymą laidoje kritikuos tikindamas, kad A. Lukašenka būtent to ir siekia.

„Atsakymas yra labai paprastas – jei įsileisime migrantus, tokių alkstančių ir šąlančių bus dar daugiau. Tai – didžiulis verslas, kurį panaudoja pats Lukašenkos režimas, ir kuris yra suaugęs su žmonių gabentojais Artimuosiuose Rytuose. Jei nekontroliuojamai atidarysime duris, viskas – tai taps nuolatiniu procesu. Alkstantys, šąlantys, vaikus vežantys čia ir jų likimais rizikuojantys – tokį paveikslą mes matysime nuolat“, – įsitikinęs jis.

Anot L. Kaščiūno, apgręžimo politika yra orientuota į žmogaus teisių apsaugą, kadangi važiuojantys link Lietuvos ir Lenkijos patenka į A. Lukašenkos režimo pinkles. Tuo tarpu Lietuva, vykdydama tokią politiką, iš pastarojo diktatoriaus rankų išmušė daug kozirių.

Seimo narys tikins, kad Lietuva su migrantais elgiasi tinkamai ir teikia jiems pagalbą, jei tik tokia yra reikalinga. „Jei matome, kad yra atskiras atvejis, kai tikrai reikia padėti išgelbėti žmogaus gyvybę, tada mes, be abejo, turėsime įsileisti. Noriu pasakyti, kad mes visi žinotume – 7 tūkst. migrantų nuo rugpjūčio yra apgręžti. Apie 160 žmonių buvo įleisti – jie pateko į ligonines, buvo išgydyti.

Pasieniečiai visuomet kviečia pagalbą, kai jos reikia. Negalima sakyti, kad mes visiškai nieko humanitariškai nevertiname. Vertiname. Padarysime viską, kad humanitarinę situaciją palaikytume stabilią, jei bus užrakinimo scenarijus. Bet apgręžimo politika vis tiek bus tęsiama“, – laidos filmavime kalbėjo jis.

Apgręžimo politikai pritarė ir T. Tomilinas. Anot jo, akivaizdu, kad šiuo metu vyksta hibridinis karas, kurį A. Lukašenka pralaimi. Politiko įsitikinimu, A. Lukašenka tokiais savo veiksmais pirmiausia stengėsi destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje, o vėliau – priversti suabejoti užsienio politika, paremta žmogaus teisėmis. Nei vieno, nei kito, anot T. Tomilino, pasiekti nepavyko.

Seimo narys laidoje tikino, kad pralaimėdamas šį karą, A. Lukašenka jaučiasi esantis desperacijoje, tad griebiasi paskutinio šiaudo – bando sukelti humanitarinę krizę.

„Visas pasaulis žiūri į šią situaciją ir padeda ją spręsti. Vienoks ar kitoks sprendimas bus. Galbūt bus kažkoks koridorius, kai mes įsileisime ir išvešime migrantus tiesiai į užsienį, galbūt pats Lukašenka bus priverstas organizuoti skrydžius į Iraką. Kažkoks sprendimas humanitarine prasme bus, o apie nevaržomą žmonių įsileidimą niekas iš viso nekalba“, – sakė jis.

Ir nors T. Tomilinas neabejoja, kad jokios žmogaus teisės pasienyje nėra pažeidžiamos, jis mato vieną klaidą.

„Niekas kitas nepakerta mūsų reputacijos taip, kaip draudimas pasaulinėms televizijoms dirbti pasienyje. Mano galva, tai – neteisingas sprendimas. Tačiau kritikuoju tik konkretų sprendimą, bet ne visą politiką. Mes nieko blogo nedarome, bet humanitariniai stebėtojai pasienyje tikrai galėtų būti“, – siūlė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.