6 filmai jaukiam vakarui Kalėdų belaukiant

Jei filmas „Vienas namuose“ per Kalėdas įgriso iki gyvo kaulo, siūlome pasižvalgyti po puikiai kritikų įvertintų kalėdinių filmų šešetuką.

 Filmai jaukiam vakarui Kalėdų belaukiant.<br> 123 rf nuotr.
 Filmai jaukiam vakarui Kalėdų belaukiant.<br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2021, 8:23 PM, atnaujinta Nov 27, 2023, 3:15 PM

Šiame sąraše - ne tik komedijos, bet ir įvairios dramos, galbūt priversiančios pakeisti nuomonę apie kalėdinius filmus.

„Linksmų Kalėdų“ („Joyeux Noël“)

Žanras: karinė drama

Režisierius: Christianas Carionas

Šalis: Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija, Belgija, Rumunija, Norvegija

Metai: 2005

Siužetas: 1914 m. gruodį Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos kariuomenių vadai nusprendė laikinai nutraukti mūšį ir Kalėdų naktį praleisti drauge. Vos prieš kelias akimirkas buvę mirtini priešai skirtingų tautų kareiviai susėdo prie bendro Kalėdų vaišių stalo ir labai greitai įsitikino, kad visą laiką jie visi buvo tapę negailestingos karo propagandos įkaitais. Mūšio lauke pasigirdo kalėdinių dainų ir melodijų garsai, kareiviai dalijosi nuoširdžiais palinkėjimais ir sveikinimais, o ryte draugiškai žaidė futbolą, laidojo žuvusius draugus ir negalvojo apie galimus padarinius.

„Kalėdų pasaka“ („A Christmas Story“)

Žanras: komedija

Režisierius: Bobas Clarkas

Šalis: JAV, Kanada

Metai: 1983

Siužetas: Humoristinis žvilgsnis į 1940–ųjų Kalėdas. Devynmetis Ralfas svajoja apie idealią kalėdinę dovaną – pneumatinį „Red Rider BB“ šautuvą. Tėvai tokios dovanos savo atžalai pirkti nenori, motyvuodami tuo, kad jų brangus sūnelis „gali pataikyti sau į akį“. Tuomet Ralfas nutaria kreiptis pagalbos į patį Kalėdų Senelį. „New York Times“ „Kalėdų pasaką“ yra pavadinęs, ko gero, geriausiu kalėdiniu filmu.

„Kalėdų pasaka“ – filmas, kuris gali tapti labai artimas, nes pasakoja apie šeimą, vaiko džiaugsmą, apie tikėjimą gėriu. Labai jautrus, kartais juokingas, kartais liūdnas filmas – tarsi tyro oro gurkšnis iš pasakų šalies.

„Kalėdų pasaka“ („Un conte de Noël“)

Žanras: komiška drama

Režisierius: Arnaud Desplechinas

Šalis: Prancūzija

Metai: 2008

Siužetas: Filmas pasakoja apie Vilarų šeimą. Tai ne šiap trijų keturių asmenų šeima, tai – kelių kartų šeima. Joje susiklostę gana sudėtingi santykiai. Vis dėlto jie ryžosi susirinkti draugėn ir kartu sutikti Kalėdas. Per šešerius metus – tiek laiko dėl įvairių priežasčių jie nesimatė vieni su kitais – daug kas įvyko: šeimos galva Junon, balzakiško amžiaus moteris, mirtinai serga ir ją gali išgelbėti tik kaulų čiulpų persodinimas. Donorais gali tapti tik du jos šeimos žmonės ir abu nelabai tam tinka. Junon sūnaus Anri gyvenimas klostosi nesėkmingai, dėl ginčo su seserimi ir skolų jis neturėjo rodytis šeimos pobūvyje. Tačiau gyvenimas klostosi pagal savo scenarijų ir po gimtųjų namų stogu susirenka visi giminaičiai, tarp jų ir Anri. Filme vaidina pasaulinio garso aktoriai Catherine Deneuve, Jeanas Paulis Roussillonas, Anne Consigny, Mathieu Amalric ir daug kitų. Pažiūrėti filmą „Kalėdų pasaka“ verta vien todėl, kad tokią aktorių komandą rasi anaiptol ne kiekvienoje juostoje.

Kalėdos“ („Noel“)

Žanras: drama

Režisierius: Chazzas Palminteri

Šalis: JAV, Kanada

Metai: 2004

Siužetas: Kalėdų išvakarėse žiburiuose paskendusiame Manhatene keli niujorkiečiai svajoja sulaukti savojo stebuklo, nė neįtardami, kad netikėtumai ir ilgai lauktos permainos jau stovi ant slenksčio. Ketvirtą dešimtį perkopusi vieniša leidyklos redaktorė Roza Harison neapkenčia Kalėdų. Ir ne tik todėl, kad vienišiams ypač sunku iškęsti šventes – prieš daugelį metų būtent per Kalėdas mirė vos gimusi jos dukrelė Olivija Mei. Vyras jau seniai ją paliko, ir dabar ligoninėje gulinti ir Alzhaimerio liga serganti motina – vienintelis Rozai artimas žmogus. Tačiau mama visiškai nereaguoja į aplinką – dukters žodžiai ir pastangos įveikti tylos sieną, prakalbinti, motinos veide išvysti kokią nors išraišką yra bergždžios. Susitikimas su buvusiu kunigu Čarliu Boidu atveria Rozai naujas gyvenimo perspektyvas. Tarp filmo aktorių – Penelope Cruz ir Paulas Walkeris, vaidinantys įsimylėjėlių porą.

„Milijonas šventinių lempučių“ („Deck the Halls“)

Žanras: komedija

Režisierius: Johnas Whitesellas

Šalis: JAV

Metai: 2006

Siužetas: Ar Kalėdų laukimas jums yra nepaprasčiausias ir stebuklingiausias metas? Jums neabejotinai pritartų Stivas Finčas – akinių specialistas ir neprilygstamas šio šventinio sezono organizatorius. Jau daugybę metų jis skrupulingai puoselėja kalėdines tradicijas, kurias jo šeima – žmona Keli, dukra Medison ir sūnus Karteris – vos gali pakęsti. Stivo kalendoriuje užimta kiekviena gruodžio diena, tad jo šeimai nebelieka nieko kito, kaip susitaikyti su beviltiška situacija. Tačiau šiemet kalėdinę Stivo palaimą netikėtai suardo į šalimais esantį namą atsikraustęs Badis Halas. Nors Badis dirba automobilių pardavėju, iš tiesų tai yra didelė asmenybė, puoselėjanti dar didesnes svajones. Naujausias Badžio troškimas – namus papuošti tokiomis girliandomis, kad jų šviesa būtų matyti iš kosmoso. Ar galite įsivaizduoti, koks smūgis ištinka Stivą, vieną vakarą pro namų langą pamačiusį fantastišką šviesų spektaklį, prie kurio prisidėjo žirgais kinkytos rogės ir netgi kupranugaris?! Tvarkingai suplanuotas jo gyvenimas – suardytas! Taip puoselėtas vietinio Kalėdų karaliaus įvaizdis – sugriautas! Nuo šiol Stivas turi misiją sukliudyti Bandžiui, o geriausia – jį pralenkti. „Milijonas šventinių lempučių“ – dviejų garsių komikų Danny DeVito ir Matthew Brodericko filmas apie neįprastas ir juokingas dviejų kaimynų varžybas, kurios dar niekada nebuvo tokios gražios ir šviesios!

„Kalėdų namelis“ („Christmas Cottage“)

Žanras: biografinė drama

Režisierius: Michaelas Campusas

Šalis: biografinė drama

Metai: 2008

Siužetas: Gražiausi tie Kalėdų stebuklai, kuriuos sukuriame patys. Stebuklinga kalėdinė istorija visai šeimai. Nuostabi vieno garsiausių šiuolaikinių Amerikos dailininkų Thomaso Kinkade'o istorija. Pasiekti šlovę jaunam menininkui padėjo...mamos nelaimė. Kad motina galėtų susimokėti už namą, sūnus griebėsi teptuko. Netrukus garsas apie talentingą jaunuolį pasklido po visą miestelį. Žmonės pajuto tikrąją Kalėdų dvasią, o Thomasas sulaukė pirmojo pripažinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?