Karjerą baigęs baleto primarijus Nerijus Juška prabilo apie padarinius sveikatai

Sąnarių sveikata ir ilgaamžiškumas priklauso nuo žmogaus kasdienių įpročių. Nuo susidėvėjimo sąnarius saugo mitybos pasirinkimai, judėjimo įpročiai ir kiti gyvenimo būdo veiksniai. Laidoje „Sveikas rytojus“ apie sąnarių problemas ir negalavimus pasakojo primarijus, baleto mokyklos įkūrėjas Nerijus Juška.

 Nerijus Juška.<br>S.Bolnienės ir asmeninio archyvo nuotr.
 Nerijus Juška.<br>S.Bolnienės ir asmeninio archyvo nuotr.
 Nerijus Juška.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Nerijus Juška.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Nerijus Juška.<br>kiti
 Nerijus Juška.<br>kiti
 Nerijus Juška.<br>LNK nuotr.
 Nerijus Juška.<br>LNK nuotr.
 Nerijus Juška.
 Nerijus Juška.
 Giedrė Arlauskė.
 Giedrė Arlauskė.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 9:26 AM

„Atsimenu senus laikus, kai mama sužinojo apie mano sąnarių bėdas. Grįžus pas tėvus į Telšius mama privirdavo didžiulius puodus kiaulės kojų, kuriose gausu kolageno. Taip pat ir šaltienos pridarydavo. Labai mėgstu šaltieną, joje – taip pat daug kolageno. Pastarasis yra būtinas, jei nori išlaikyti sąnarius sveikus“, – laidoje pasakojo N. Juška.

N. Juška leidosi į prisiminimus ir pasakojo, kad kai buvo jaunas, pakankamo dėmesio savo sveikatai neskyrė. Jaunam, sportuojančiam žmogui sveikata neretai rodosi amžina ir geležinė.

„Atvirai pasakius, išvis ne tas buvo galvoj, norėjau tik šokti, šokti, šokti“, – pasakojo baleto primarijus.

Nerijus pasakojo, kad tik susidūrus su bėdomis, kai jau darėsi sunku eiti, pradėjo galvoti, ką daro ne taip ir ką reiktų keisti. Tada vyras pradėjo domėtis kolagenu.

„Daug metų vartojau visokius sportinius papildus, kad gaučiau pakankamai reikiamų medžiagų, jų tekdavo suvartoti labai daug. Po to atradau trikolageną, kuris yra ne tik kolageno, bet ir kitų vitaminų šaltinis. Man jis labai padėjo“, – dalinosi N. Juška.

Papildomai vartojamas kolagenas gali padėti palaikyti normalią sąnarių funkciją, jis stiprina kremzles ir gerina jų sutepimą.

Dietistė Giedrė Arlauskė laidoje pasakojo, kad labai svarbu, jog mityboje nestigtų kolageno. Jo gamyba žmogaus organizme natūraliai ima mažėti nuo 25-erių metų. Kolagenas padeda ne tik puoselėti sąnarių sveikatą, bet taip pat ir odos, plaukų bei nagų būklę.

Šiuo metu žinomi beveik 28 tipų kolagenai, tačiau bene vertingiausi žmogaus organizmui yra I ir II tipo kolagenai.

„I-jo tipo kolagenas yra pagrindinė jungiamojo audinio, raiščių, sausgyslių ir kaulų sudėtinė dalis, o štai II-jo tipo kolagenas yra sąnario kremzlės pagrindas. Suderinus I ir II tipo kolagenus su hialiurono rūgštimi, kuri sutepa sąnarius iš vidaus ir dengia kiekvieną kremzlės ląstelę, turime puikų produktą, puoselėjantį sąnarius“, – laidoje pasakojo G. Arlauskė.

Kuo labiau kolagenas hidrolizuotas – tuo jis smulkesnis, tad tuo lengviau organizmo fermentams jį suvirškinti iki atskirų aminorūgščių, vadinasi, tuo geriau jis yra pasisavinamas. Papildams gaminti dažniausiai naudojamas iš žuvų odos ir žvynų išgautas kolagenas. Jis gerai išvalytas, o jo veiksmingumą patvirtina moksliniai tyrimai.

„Šiuolaikinių žmonių virškinimo traktai yra tikrai ne pačios geriausios būklės, todėl jiems sudėtinga suvirškinti dideles kolageno molekules. Tad labai svarbu, kad vartojami kolageno papildai būtų kuo labiau hidrolizuoti. Trikolageno peptidai yra labai mažos molekulinės masės, todėl veikia iš karto“, – laidoje pasakojo Giedrė.

Prasidėjus sąnarių problemoms kenčia gyvenimo kokybė, nemaloniai keičiasi įpročiai – negalima sportuoti, sunku vaikščioti, užsiimti savo mėgstama veikla, pomėgiais, kai kurie žmonės nebegali net dirbti. Tačiau suskubus problemą spręsti laiku, grįžta lengvumas, pagerėja gyvenimo kokybė.

„Artėja pavasaris, turime iš anksto pasirūpinti savo sąnarių tvirtumu. Norint greičiau išeiti iš žiemos sąstingio, būtina daugiau vaikščioti, judėti, susireguliuoti mitybą, o jei reikia – papildyti ją atitinkamais preparatais. Tam puikiausiai tinka trikolagenas“, – laidoje kalbėjo dietistė G. Arlauskė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.