„Matricos“ išgarsintai C. A. Moss vaidinti sekso scenose sunkiau nei muštynių

Aktorė Carrie Anne Moss (54 m.) ne kartą yra sakiusi, kad su „Matrica“ („The Matrix“) atsisveikino visiems laikams. Tačiau ekrane pasirodė jau ketvirtasis filmas apie dirbtinę realybę, o jame – jos herojė Trinitė.

„Kai grįžome į filmavimo aikštelę, apėmė jausmas, lyg būtų atėjusios Kalėdos“, – prisiminė C.A.Moss<br>CAPITAL/“Scanpix“ nuotr. ir kadras iš filmo
„Kai grįžome į filmavimo aikštelę, apėmė jausmas, lyg būtų atėjusios Kalėdos“, – prisiminė C.A.Moss<br>CAPITAL/“Scanpix“ nuotr. ir kadras iš filmo
„Kai grįžome į filmavimo aikštelę, apėmė jausmas, lyg būtų atėjusios Kalėdos“, – prisiminė C.A.Moss<br>CAPITAL/“Scanpix“ nuotr.
„Kai grįžome į filmavimo aikštelę, apėmė jausmas, lyg būtų atėjusios Kalėdos“, – prisiminė C.A.Moss<br>CAPITAL/“Scanpix“ nuotr.
Pasikeitę lytį Andy ir Larry tapo seserimis Lilly (nuotr.) ir Lana.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pasikeitę lytį Andy ir Larry tapo seserimis Lilly (nuotr.) ir Lana.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pasikeitę lytį Andy ir Larry tapo seserimis Lana (kairėje) ir Lilly.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pasikeitę lytį Andy ir Larry tapo seserimis Lana (kairėje) ir Lilly.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Pasikeitę lytį Andy ir Larry tapo seserimis Lilly ir Lana (nuotr.).<br>CAPITAL/„Scanpix“ nuotr.
Pasikeitę lytį Andy ir Larry tapo seserimis Lilly ir Lana (nuotr.).<br>CAPITAL/„Scanpix“ nuotr.
C.A.Moss herojė filme „Matrica. Revoliucija“.<br>Kadras iš filmo
C.A.Moss herojė filme „Matrica. Revoliucija“.<br>Kadras iš filmo
C.A.Moss herojė filme „Matrica. Prisikėlimas“ (nuotr.) nėra tokia pašėlusi, kaip juostoje „Matrica. Revoliucija“.<br>Kadras iš filmo
C.A.Moss herojė filme „Matrica. Prisikėlimas“ (nuotr.) nėra tokia pašėlusi, kaip juostoje „Matrica. Revoliucija“.<br>Kadras iš filmo
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-01-20 14:42

Odinis apsiaustas, juodi akiniai ir glotniai sušukuoti plaukai nuo pirmo filmo pasirodymo 1999-aisiais tapo tarsi vizitine Trinitės (kurios vardas reiškia Trejybę) kortele.

Tačiau neseniai ekranuose pasirodžiusiame ketvirtame filme „Matrica. Prisikėlimas“ („The Matrix Resurrections“) C.A.Moss herojė jau nėra tokia pašėlusi.

O kaip klostėsi aktorės gyvenimas šiapus ekrano?

Bernabio mieste (Kanada) gimusi Carrie Anne vaikystėje ir paauglystėje buvo tiesiog pavyzdinga mergaitė.

Motina Barbara davė jai Carrie Anne vardą todėl, kad taip vadinosi populiarios britų poproko grupės „The Hollies“ hitas, skambėjęs kone ant kiekvieno kampo.

Carrie Anne vaikystė prabėgo Vankuveryje. Ją ir vyresnįjį jos brolį Brooke’ą motina augino ir auklėjo viena.

Mergaitė su savo tėvu Melvynu Mossu pirmą kartą susitiko būdama jau keturiolikos metų.

Ji niekada niekam nekėlė rūpesčių. Paauglystėje nemaištavo, nė karto nebuvo iškviesta pas mokyklos direktorių, alkoholio paragavo po daugelio metų ir jam liko abejinga.

Vaikystėje Carrie Anne svajojo tapti veterinare. O po daugelio metų jos namuose įsikūrė keli iš gatvės priglausti nekilmingi šunys.

Ūgtelėjusi daili mergina pamėgo dainuoti, išraiškingai deklamuodavo eilėraščius, grakščiai vaikščiodavo ir puikiai jausdavosi scenoje.

Būdama vienuolikos ėmė vaidinti Vankuverio vaikų muzikos teatre. Mokydamasi vyresnėse klasėse su mokyklos choru buvo išvykusi į gastroles po Europą.

Ir pačiai C.A.Moss, ir visiems aplinkiniams buvo aišku, kad ji – graži panelė. Įdomus, slėpiningas veidas, protingos, kiek liūdnokos akys, santūri šypsena.

Devintojo dešimtmečio vidurys buvo modelių verslo suklestėjimo laikai, kai ant podiumo buvo vertinami ne tik moters kūno matmenys, bet ir individualumas. Agentai nėrėsi iš kailio ieškodami įdomių veidų.

Pro jų akis nepraslydo ir C.A.Moss. 1985-aisiais ji iš Vankuverio persikėlė į Torontą ir tapo modeliu. Šio darbo dėka po poros metų pirmą kartą išvyko į Japoniją ir Ispaniją.

Grįžusi iškart įstojo į Amerikos dramos meno akademiją Pasadenoje (Kalifornijos valstija).

Ramus gyvenimas Kanadoje Carrie Anne suteikė stabilumo jausmą, kuris labai pagelbėjo, kai aktorės karjera įstrigo. Modelio verslas ją užgrūdino, nes atskleidė, kad populiarumas greitai gali virsti užmarštimi.

Visa tai pravertė, kai C.A.Moss patraukė užkariauti Los Andželo – be vadinamosios žaliosios kortelės, pinigų ir draugų.

Pradžioje viskas klostėsi įprastai. Jos išvaizdą įvertino, tačiau vaidmenis ji gaudavo tik mažo biudžeto filmuose, apie kuriuos ir kritikai, ir žiūrovai užmiršdavo dar jiems nepasirodžius ekrane.

Tai truko keletą metų. Būsimoji žvaigždė papildė būrį nelaimėlių, svajojusių apie svaiginamą karjerą ir neradusių savyje jėgų išvykti ir užsiimti kuo nors kitu.

Vis dėlto 1997-aisiais, po šešerių vilties ir nusivylimo metų, įvyko stebuklas – C.A.Moss gavo vaidmenį naujame mokslinės fantastikos filme „Matrica“, apie kurio turinį niekas nieko tiksliai nežinojo.

Brolių Andy (54 m.) ir Larry (56 m.) Wachowski filmo „Matrica“ premjera įvyko 1999-aisiais ir pribloškė pasaulį.

Filmavimo pradžioje C.A.Moss neturėjo vientiso scenarijaus ir nežinojo būsimosios juostos turinio. Atmosferą teko pajausti. Aktoriai buvo renkami keliais etapais. Iš pradžių – atrankos direktoriaus kabinete, vėliau – dalyvaujant A. ir L.Wachowski, o po to – per tris dienas trukusį aktorių fizinės formos patikrinimą.

Filmo kūrėjai gyrė C.A.Moss. O ji tik vėliau sužinojo, kad broliams Wachowski dėl jos teko pakovoti su Holivudo bosais.

Šie reikalavo atlikti Trinitės vaidmenį pakviesti labiau žinomą aktorę, bet režisieriai tvirtai laikėsi savo – tik C.A.Moss.

Iš pradžių ji nesuprato, kaip vaidinti savo heroję. Padėjo atsitiktinumas. Kai C.A.Moss pagaliau artimiau susipažino su savo tėvu, jie ėmė pratintis vienas prie kito norėdami nuslopinti pradžioje tvyrojusius nemalonius jausmus, pradėjo vaikščioti į kiną.

Aktorės tėvas dievino Holivudo žvaigždę Clintą Eastwoodą (91 m.). Todėl C.A.Moss panoro pamatyti filmus, kuriuose vaidino šis aktorius. Pavyzdžiui, „Purvinąjį Harį“ („Dirty Harry“).

Žiūrint jai toptelėjo mintis – Trinitė gali būti moteriška C.Eastwoodo herojų versija. Tai aktorė ir įgyvendino filmavimo aikštelėje. Režisieriams A. ir L.Wachowski ši mintis patiko.

Pirmą kartą apsirengusi herojės kostiumą ir atsitiktinai pažvelgusi į veidrodį C.A.Moss suvokė, kad jai bus sunku įprasti prie tokio įvaizdžio – šaltos, suktos, gudrios ir kartu mįslingos moters.

Savo herojės kostiumų aktorė negalėjo pavadinti patogiais – jie buvo iš standaus, sunkaus plastiko.

Nuo C.A.Moss upeliais liejosi prakaitas – nesvarbu, ar ji stovėjo, bėgo, kovojo, ar sliuogė lynu.

Be to, net nuo menkiausio judesio kostiumas girgždėjo ir skleidė keistą kvapą.

Tiesa, kostiumas turėjo ir privalumų. Aktorei nereikėjo nusiteikti vaidmeniui, pakako apsivilkti blizgančią odą, užsidėti juodus akinius ir jos esybė pasikeisdavo – išsitiesdavo nugara, pakildavo pasmakrė, įsitempdavo raumenys, po visą kūną pasklisdavo elastingos jėgos pojūtis. Net balso tembras tapdavo kitoks.

Juostos „Matrica“ sėkmė pranoko visus kūrėjų lūkesčius. Ji buvo pavadinta geriausiu mokslo populiarinimo filmu kino istorijoje. Dėl jo ginčijosi filosofai ir religijotyros specialistai, jo pagrindu buvo kuriamos mados kryptys.

Kino pasaulis ūžė kaip avilys, „Matricos“ aktoriai dalijo interviu.

O C.A.Moss staiga pajuto baimę – ką ji darys toliau? Trinitės įvaizdis buvo pernelyg įspūdingas. Ar jai pavyks išsiveržti iš šios herojės šešėlio? Iš pradžių viskas klostėsi puikiai.

2000-aisiais į kino teatrus atkeliavo keletas filmų, kuriuose vaidino C.A.Moss. Du iš jų – tikrai puikūs.

Švedų režisierius Lasse Hallströmas (75 m.) pakvietė C.A.Moss į „Šokoladą“ („Chocolat“), kuriame vaidino tokios žvaigždės kaip Juliette Binoche (57 m.), Johnny Deppas (58 m.), Alfredas Molina (68 m.), Judy Dench (87 m.).

Bet šis filmas tapo J.Binoche ir J.Deppo triumfu. O C.A.Moss liko antrame plane.

Britų režisierius Christopheris Nolanas (51 m.) davė C.A.Moss vaidmenį savo filme „Memento“. Ši juosta nusipelnė išskirtinio žiniasklaidos ir kritikų dėmesio.

C.A.Moss ilgai manė, kad Natali vaidmuo „Memento“ – geriausias jos kino karjeroje.

Tačiau taip buvo galima teigti nebent iki tol, kol A. ir L.Wachowski nepradėjo kurti „Matricos“ tęsinių – „Matrica. Perkrauta“ („The Matrix Reloaded“) ir „Matrica. Revoliucija“ („The Matrix Revolutions“), kurie ekranuose pasirodė 2003 m. Filmuojama buvo Australijoje.

Šį kartą aktorei teko ne tik muštis, atlikti įvairius triukus, bet ir važinėti automobiliu ir motociklu. Pastarosios transporto priemonės ji paniškai bijojo ir vadino ją pragaro mašina. Bet C.A.Moss nugalėjo save.

Režisieriai laikėsi nuomonės – įspūdingiau bus, jeigu triukus atliks ne kaskadininkai, o patys aktoriai. Todėl gležna C.A.Moss turėjo lėkti sausakimšu greitkeliu perdirbtu „Cadillac“ ir stabdyti taip, kad automobilis šonu lėktų tiesiai į kamerą.

Aktorė baigė vairavimo su kaskadiniais triukais mokyklą, bet įgyti įgūdžiai realiame gyvenime jai nepravertė. Carrie Anne su malonumu senjorų stiliumi vairuoja savo „Volvo“.

Bet didžiausias išbandymas jos laukė, kai buvo filmuojama Trinitės ir Neo (Keanu Reevesas, 57 m.) sekso scena.

Aktorės karjeroje jau buvo erotinių scenų ir jų metu ji visada jautėsi itin nejaukiai. Filmuodamasi „Matricos“ tęsiniuose C.A.Moss dar kartą įsitikino, kad vaidinti sekso scenose jai milijoną kartų sunkiau nei muštynių.

Aktorė filmavimo aikštelėje patyrė daug laimingų akimirkų, visi susidraugavo. C.A.Moss ir K.Reevesas tapo bičiuliais, kurie dalijosi net savo asmeninio gyvenimo paslaptimis.

Sklido gandai, esą jie tapo pora, tačiau iš tiesų C.A.Moss yra laiminga su savo vyru aktoriumi Stevenu Roy (55 m.), su kuriuo susipažino Toronto kino mokykloje. Jie susituokė 1999 m. lapkričio 11-ąją.

S.Roy ramiai atlaikė gandus apie žmonos romaną su K.Reevesu ir susitaikė su mintimi, kad ji yra sėkmingesnė aktorė už jį. Porai neteko patirti rimtų sukrėtimų ir nusivylimų vienas kitu.

Vienas kitą mylintys aktoriai turi sūnus Oweną (18 m.) ir Jadeną (16 m.) bei dukrą Frances Beatrice (12 m.).

Kai C.A.Moss sukako 40 metų, jai pirmą kartą pasiūlė senelės vaidmenį. Negalima sakyti, kad to ji nelaukė. Vyresnieji kolegos ją buvo perspėję, kad po 40-ojo gimtadienio Holivudo aktorių moterų galimybės labai sumažėja.

C.A.Moss ne kartą yra sakiusi, kad pavydi Europos aktorėms, kurioms amžius yra mažesnė kliūtis.

Tiesa, ir Holivude yra tokių aktorių kaip Diane Keaton (jai sausio 5 d. sukako 75 metai) arba Meryl Streep (72 m.), kurias prodiuseriai ir režisieriai iki šiol nešioja ant rankų.

Tačiau šių žvaigždžių likimai – greičiau išimtis nei taisyklė. C.A.Moss yra sakiusi, kad puikiai supranta, jog į šį sąrašą nepateks.

Vis dėlto dabar jos karjera pasisuko netikėta linkme. Filmas „Matrica. Prisikėlimas“ pasirodė beveik po dvidešimties metų nuo „Matricos“ ir grąžino ją prie sėkmės ištakų.

Per 20 metų daug kas pasikeitė. Broliai A. ir L.Wachowski pasikeitė lytį ir tapo seserimis Lana ir Lilly. Tiesa, „Matricą. Prisikėlimą“ režisavo tik Lana.

„Kai grįžome į filmavimo aikštelę, apėmė jausmas, lyg būtų atėjusios Kalėdos, – prisiminė C.A.Moss. – Atrodė, kad prie stalo susirinko visa šeima.

Mėgavausi kiekviena filmavimo aikštelėje praleista minute.“

Broliai tapo seserimis

„Matricos“ režisierių A. ir L.Wachowski likimai kino mėgėjus domina ne mažiau nei jų filmai.

Pasikeitę lytį Andy ir Larry tapo seserimis Lilly (kairėje) ir Lana. Pirmasis šį žingsnį žengė vyresnysis Larry, o maždaug po dešimtmečio, 2016-aisiais, – ir Andy.

JAV leidiniui „The Windy City Times“ režisierius A.Wachowski tuomet prisipažino seniai galvojęs apie esmines permainas ir galiausiai joms ryžęsis.

„Sunku nuslėpti, kad esi transseksualas. Aš tiesiog norėjau palaukti, kol jausiuosi patogiai. Taip, aš pakeičiau lytį“, – pareiškė Andy, tapęs Lilly.

Režisierius tuomet pridūrė, kad jo padėtis nėra paprasta: „Visą likusį gyvenimą teks susidurti su rūsčia tikrove ir aplinkinių atvirai demonstruojamu priešiškumu.

Aš – vienas laimingųjų. Mane palaikė šeima, aš turėjau pinigų visoms lyties keitimo procedūroms. Transseksualai, stokojantys paramos, lėšų ir privilegijų, neturi tokios galimybės. Daugelis jų neišgyvena.“

Holivudo metro gerbėjus tokia naujiena šokiravo. Dar neseniai Andy buvo pavyzdingas vyras – jo santuoka su Alisa Blasingame truko nuo 1991 metų.

Bet staiga jis nutarė pasekti brolio, virtusio seserimi, pavyzdžiu.

Andy, tapusio Lilly, brolis Larry viešai rodytis persirengęs moterimi pradėjo 2003-iaisiais, o po trejų metų žiniasklaida pranešė, kad jis pasikeitė lytį ir tapo Lana.

2012-aisiais Lana Wachowski atvirai papasakojo, su kokiais sunkumais teko susidurti pereinamuoju laikotarpiu.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.