A. Žiurauskas pirmąkart viešai apie jam atliktą plastinę operaciją: „Tai nėra tik moterų privilegija“

Plastinės vyrų operacijos pasaulyje jau seniai nėra tabu, o Lietuvoje apie tai vis dar kalbama puse lūpų. Medicinos ir sveikatos aktualijų laidoje „Sveikas rytojus“ teatro ir kino aktorius, režisierius, TV laidų vedėjas Andrius Žiurauskas pirmąkart viešai papasakos apie jam atliktą plastinę operaciją bei retoriškai klaus, kodėl, turint galimybę, nepašalinus trikdančių, erzinančių, diskomforto jausmą sukeliančių dalykų?

 Andrius Žiurauskas.
 Andrius Žiurauskas.
 Justinas Grašys.
 Justinas Grašys.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 2:07 PM

„Aš su niekuo nesu kalbėjęs apie operaciją, kuri man buvo padaryta. Nesidalinau net su jokiu bičiuliu. Ne dėl to, kad slėpiau, bet toks jausmas, kad tai yra tabu. Aš žinau, jog keletas mano kolegų tikrai yra daręsi plastines operacijas, bet kad mes, vyrai, apie tai tarpusavyje kalbėtume, dalintumėmės, kuri klinika geresnė ar gydytojas – aš nesu girdėjęs“, – pasakojo aktorius.

Pasak A. Žiurausko, rūpintis savo estetiniu grožiu bei tuo, jog tau būtų patogu gyventi, yra kaip valytis dantis – visiškai normalu ir, jeigu gali sau tai leisti – kodėl gi ne?

Dažniausiai vyrams yra atliekamos riebalų nusiurbimo, perteklinės odos pašalinimo, padidėjusių krūties liaukų operacijos. Taip pat regėjimui trukdančių užkritusių akių vokų, kaktos pakėlimai, nosies korekcijos bei kitos operacijos.

Režisierius A. Žiurauskas pasakos, kad numetus svorio, susidūrė ir su negrįžtamais odos pakitimais. Daugybę metų pilvo apačios oda kabojo ir nei sporto, nei dietų pagalba to nebuvo įmanoma sutvarkyti. A. Žiurauskas dalinsis, kad viskas pasikeitė po susitikimo su plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoju V. Kaikariu.

„Mes seni pažįstami. Vygintas irgi yra krepšinio fanas, Kauno kultūrinių renginių dalyvis. Susitikus jis man pasakė: „Klausyk, Andriuk, metas“. Ir iš tikrųjų, pagalvojau, kad būtų kvaila to nepasidaryti. Medicina labai pažengusi ir, manau, kad mes esame labai laimingi žmonės, jog galime tais medicinos pasiekimais naudotis ir ne kažkur pasaulyje, o čia, Lietuvoje, kur chirurgija, pasaulio mastu, yra labai aukštai kotiruojama“, – dalinosi A. Žiurauskas.

Pasak žinomo vyro, bijai to, ko nežinai, tačiau, dėka profesionalių specialistų, yra galimybė ne tik išspręsti varginančias problemas, bet ir, po vizito klinikoje, atmintyje išlieka puikūs prisiminimai.

„Juk negali žinoti, skaudės ar neskaudės, bus gėda ar nebus gėda, o kaip čia reikės išsirengti prieš kameras... Viską fotografuoja, viską fiksuoja, kad galėtum pamatyti pokyčius. Visų šių dalykų tu labai bijai, o vėliau supranti, kad gydytojai yra žmonės, kurie dirba savo darbą, supranta, kas yra konfidencialumas. Atvykus į kliniką jaučiau nenusakomą svetingumą, tai lyg atostogos, kur visi aplink tave tūpčioja“, – dalinosi A. Žiurauskas.

Anot „Fi Clinica“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo, medicinos mokslų daktaro, FEBOPRAS Justino Grašio, Vakarų šalyse vyrai drąsiau kreipiasi į plastikos chirurgus.

„Vokietijoje besikreipiančių pagalbos vyrų yra apie 15-20 proc., gal net ir daugiau, o Lietuvoje tik 5-10 proc. Nenoriu sakyti, kad vyrai Lietuvoje mažiau rūpinasi savo sveikata, bet gal jiems trūksta drąsos, ryžto ateiti“, – laidoje kalbėjo 10 metų darbo patirtį Vokietijoje turintis J. Grašys.

Riebalų nusiurbimo operacijos yra gana dažnai daromos tiek vyrams, tiek moterims. Tačiau, vyrams labiau būdingas, vadinamasis, pilvinis nutukimas.

Daktaras J. Grašys laidoje pabrėžė, kad viršsvoris nėra gydomas riebalų nusiurbimu – tam reikalingos dietos. Svarbu suprasti, jog riebalų nusiurbimas atliekamas ne svoriui sumažinti, o tam, kad būtų padailinamos kūno linijos.

„Riebalų nusiurbimas tikrai nėra operacija skirta numesti svorio ar sukūsti. Tai yra skulptūravimo operacija, o tai reiškia, kad nuimame riebalus, kur jų yra per daug bei paliekame, kur reikia palikti. Tai duoda rezultatą probleminėms zonoms: pilvo, juosmens, pagurklio. Tokiose vietose yra lėtesnė kraujotaka, paprastai laikomos ir organizmo atsargos „juodai dienai“, – pasakojo med. m. dr. Justinas Grašys.

Pasak specialisto, neretai kreipiasi ir vyrai, kurie yra ganėtinai atletiški, yra bandę sportuoti. Būna tokių pacientų, kurie nori pasiekti labai agresyvią formą.

„Būna pacientų, kurie nori atsikratyti to paskutinio gramo, kai visas nusiurbimas nesiekia net pusės litro. Jie nori išryškinti pilvo raumenis ar nuimti vadinamas „meilės rankenėles“ nuo juosmens“, – dalinosi chirurgas.

Žmogaus kūne riebalinis audinys yra išsidėstęs dviem sluoksniais – paviršiniame ir giliajame. Riebalų nusiurbimo operacijos metu riebalai yra šalinami iš giliojo sluoksnio. Paviršinio sluoksnio riebalai yra neliečiami, kadangi šis sluoksnis kūnui suteikia lygų ir gražų paviršių.

„Dažnai pacientai klausia, kiek litrų bus nusiurbta. Būna patys sako, kad norėtų netekti bent 4 litrų, tačiau tai yra visiškai neteisingas požiūris. Aš niekada to nepažadu pacientui. Sakau, jog tiksliai žinosiu operacijos gale, nes tam įtakos turi paciento audiniai, jų surandėjimas, riebalų tankis, jų struktūra, pertvarų kiekis“, – pasakojo J. Grašys.

J. Grašys papasakos ir intymias vyrų plastines operacijos, kurios vis labiau populiarėja visame pasaulyje.

„Varpos ilginimo operacijos yra gana kontraversiškos. Dažnai tai atsiliepia į funkcinius sutrikimus. Tuo tarpu varpos apimties didinimas nuosavais riebalais yra ganėtinai nepavojinga ir saugi operacija, su mažai pašalinių poveikių. Apie ją nėra daug kalbama, bet, manau, kad be reikalo“, – kalbėjo chirurgas.

Pasak J. Grašio, operacija yra atliekama naudojant pačio paciento audinius, nėra leidžiamas silikonas ar hialuronas, nėra dedamas svetimkūnis. Varpa yra storinama savais riebalais, o vienintelis trūkumas yra tas, jog riebalų priaugimas yra ribotas.

„Kadangi mes turime ribotą paviršiaus plotą, vienu kartu neįmanoma persodinti norimo kiekio riebalų. Yra riba, kiek galima tikėtis, kad riebalų priaugs ir išliks. Kartais operaciją tenka kartoti kelis kartus, tačiau, nėra paliekami svetimkūniai, randai, persodinimas yra atliekamas mikrokaniulėmis, kurios yra kaip adatos apvaliais galiukais“, – dalinosi gydytojas.

Kita išskirtinai vyrams daroma operacija yra ginekomastija. Tai padidėjusios vyriškos krūtys, kurių didėjimą sukelia pernelyg išvešėjęs liaukinis audinys. Vyrai, turintys ginekomastiją, skundžiasi skausmingomis krūtimis, sunkumu užsiimant aktyvia fizine veikla, dažnai kenčia ir nuo psichologinių kompleksų. Svarbu žinoti, kad pirmiausia reikia nustatyti krūtų padidėjimo priežastis ir tik tada galima operacinė pagalba.

„Chirurginis gydymas yra atliekamas šalinant padidėjusią liauką, operacija dažniausiai atliekama abiejose pusėse. Randas, jeigu nėra didelio odos perteklio, yra pusmėnulio formos, einantis aplink spenelį ir tikrai gerai slepiasi. Ekstremaliais atvejais, kai yra 3-4 lygio ginekomastija ir yra ženklus odos perteklius, gali reikėti net ir odos šalinimo, vadinamojo krūtų pakėlimo“, – kalbėjo chirurgas J. Grašys.

Pasak gydytojo, nemažai pacientų po visko galisi, jog operacijos laukė tiek metų. Būna, kad žmonės laukia 30-40 metų ir praėjus jaunystei, jau būdami žymiai vyresnio amžiaus, pagaliau ryžtasi varginusias problemas spręsti.

„Nors žmogus to ir nepasakoja, supranti, jog jis visą gyvenimą su ta problema kovojo, taikėsi, vengė jos, ignoravo ir tik po daug metų ryžosi kreiptis pagalbos. Tikrai sveikinu tuos, kurie ateina anksčiau. Jeigu kažkas slegia, sukelia problemų, žinokite, kad tai yra pataisoma. Reikia gyvenimu džiaugtis, juk turime jį tik vieną“, – laidoje vyrus motyvavo plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas J. Grašys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.