Kroatijoje įsikūręs Tadas – apie tai, kuo čia garsi Lietuva ir Splito gyventojų požiūrį į kitataučius

Kelionės TV3 laidoje „Lietuvis pas lietuvį“ įsibėgėja – žiūrovai pastaruosius sekmadienius jau turėjo progą iš arti pamatyti svetur gyvenančius mūsų tautiečius, o šiandien, sekmadienį, kartu su laidos dalyviais jų laukia dar viena įspūdinga kelionė. Šįkart – į Kroatiją.

Kroatijoje įsikūręs Tadas – apie tai, kuo čia garsi Lietuva ir Splito gyventojų požiūrį į kitataučius<br> Pr. siuntėjų nuotr.
Kroatijoje įsikūręs Tadas – apie tai, kuo čia garsi Lietuva ir Splito gyventojų požiūrį į kitataučius<br> Pr. siuntėjų nuotr.
Kroatijoje įsikūręs Tadas – apie tai, kuo čia garsi Lietuva ir Splito gyventojų požiūrį į kitataučius<br> Pr. siuntėjų nuotr.
Kroatijoje įsikūręs Tadas – apie tai, kuo čia garsi Lietuva ir Splito gyventojų požiūrį į kitataučius<br> Pr. siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-20 12:32

Malonios pažintys, netikėti kulinariniai atradimai ir… futbolas – būtent tokiais potyriais bus pažymėta šio sekmadienio laida ir viešnagė Kroatijoje.

Praėjusį sekmadienį Simonos Crisafulli šeima lankėsi Graikijoje pas Daivą Jurkšaitytę – iš Šiaulių kilusią metalo muzikos gerbėją, kuri ramybę rado kalnuose, graikų filosofijoje ir namuose prie Jonijos jūros.

Daiva Simonos šeimai atskleidė visas paslaptis apie graikus ir jų temperamentą, pasidalijo gardžiausių graikiškų salotų paslaptimi, o laidos pabaigoje ir pati pasiryžo kelionei – burtai lėmė, kad jai šį sekmadienį teks apsilankyti Kroatijoje, pas Splito mieste gyvenančius lietuvius – Tadą ir Augustę Dunauskus.

Iš Žemaitijos kilusi Dunauskų šeima visuomet svajojo apie gyvenimą didmiestyje. Vilniaus kurį laiką užteko, tačiau vėliau, visai netikėtai, Tadas sulaukė intriguojančio pasiūlymo gyventi Splite. Tiesa, Kroatija nebuvo vienintelė užsienio šalis, kurioje anksčiau yra tekę ilgėliau pagyventi vyrui. Dar jis gyveno ir Jungtinėje Karalystėje.

„Tai nebuvo labai maloni patirtis – jaučiausi stereotipinis emigrantas, išvykęs kažką padirbėti. Tikrai nesijaučiau labai maloniai. Net ir iš tų pačių anglų jaučiau žvilgsnį, tarsi būčiau trečiarūšis“, – mintimis dalijosi jis.

Ir visgi net po šios patirties, Tadas minties apie gyvenimą užsienyje niekuomet neatmetė. Tačiau lygiai taip pat, apie tai ir nesvajojo. O kaip visgi likimas lėmė, kad vyras su šeima persikėlė į Splitą, jis atskleis jau šio sekmadienio laidoje.

Tadas laidos filmavime pasakojo ir apie kroatų požiūrį į lietuvius. Pasirodo, kroatai mūsų šalį ypatingai gerai žino dėl vienos priežasties – krepšinio.

„Su Tadu ne kartą kalbėjome, kad Kroatijoje mes nesijaučiame emigrantais. Jaučiamės čia priimti – jie labai džiaugiasi, kai išgirsta mus bandant kalbėti kroatiškai. Ypatingai pagiria tada, kai mums puikiai sekasi. Tai – labai malonu. Nėra to jausmo, kad esame nemėgiami atvykėliai“, – sako Tado mylimoji Augustė.

Taip pat Augustė atskleidė, kodėl jai prisitaikyti naujoje šalyje buvo kiek sunkiau, nei mylimajam. Pasirodo, kad Tadas dėl žmonos gerovės netgi buvo pasiryžęs bet kurią akimirką susikrauti daiktus ir važiuoti namo atgal į Lietuvą.

O štai Kroatija besigrožinčios Daivos ši šalis nesiliovė stebinti. Ypatingai ją pribloškė tai, kad čia buvo filmuojamas garsus serialas „Sostų karai“! Netrukus po to moteris pripažino, kad šį miestą tiesiog įsimylėjo.

Dunauskų šeima laidoje iš Graikijos atvykusiai viešniai aprodė Diokletiano rūmus, nusivedė į daugybės futbolo fanų šventovę arba kitaip – Poljudo stadioną, o namuose Tadas įkūnijo tikrą grilio meistrą ir vaišino Daivą Kroatijoje greitojo maisto karaliumi laikomu mėsos užkandžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.