Kroatijoje gyvenanti lietuvių šeima mūsų šalį išvydo kitomis akimis: pažintis su tuo, ko bandyti dar neteko

Šią savaitę žmonių gyvenimas buvo sudrebintas kraupių įvykių Ukrainoje. Daugelį tai privertė susivienyti, o kartu – atsigręžti ir į savo artimą. Simboliška, tačiau viso pasaulio lietuvius jungiantis televizijos projektas „Lietuvis pas lietuvį“ šį sekmadienį pakvies nenutolti ir grįžti atgal į namus, Lietuvą.

Laidos „Lietuvis pas lietuvį“ akimirka.<br>TV3 nuotr.
Laidos „Lietuvis pas lietuvį“ akimirka.<br>TV3 nuotr.
Laidos „Lietuvis pas lietuvį“ akimirka.<br>TV3 nuotr.
Laidos „Lietuvis pas lietuvį“ akimirka.<br>TV3 nuotr.
Laidos „Lietuvis pas lietuvį“ akimirka.<br>TV3 nuotr.
Laidos „Lietuvis pas lietuvį“ akimirka.<br>TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 27, 2022, 11:19 AM, atnaujinta Feb 27, 2022, 11:20 AM

Šioje laidoje šeimininkų laukia dvigubas iššūkis – kuo nustebinti kitoje šalyje gyvenančius, bet trumpam į Lietuvą sugrįžusius tautiečius, kurie puikiai žino savą šalį?

Praėjusį sekmadienį Graikijoje gyvenanti lietuvė Daiva Jurkšaitytė lankėsi pas Kroatijoje įsikūrusią lietuvių šeimą, Tadą ir Augustę Dunauskus.

Laidos pabaigoje šeimininkų Dunauskų šeima perėmė rolę ir tapo svečiais – mestas trispalvis kauliukas lėmė, kad jiems šį sekmadienį teks apsilankyti gimtojoje Lietuvoje.

Kroatijoje gyvenančios mūsų tautiečių šeimos pažintis su tėvyne kitų lietuvių akimis bus itin maloni ir pažers krūvą netikėtų siurprizų.

„Sveiki atvykę – o gal turėčiau sakyti sveiki sugrįžę?“ – vos šeimai nusileidus Vilniaus oro uoste su Dunauskų šeima sveikinsis juos priimsiantys šeimininkai, Irma ir Vladas Linauskai.

Irmą būtų galima pavadinti užkietėjusia vilniete. Tačiau visai kitokia patirtimi dalinsis jos vyras, prie Uralo krantų gimęs Vladas.

Vis dėlto jis neslėps, kad savęs su šia vieta netapatina – likimas lėmė, kad dar jam būnant itin mažam, Vlado šeima persikėlė į Lietuvą, o pirmi jo prisiminimai iš vaikystės dabar siejasi su Panevėžiu. O ypatingai gerai iš tų dienų jis prisimena šiltas močiutės rankas.

„Jos rankos yra tai, ką aš dabar prisimenu kaip savo lietuviškos tapatybės dalį. Būtent iš jos išgirdau pirmuosius lietuviškus posakius, pamačiau dosnumą“, – pasakos jis.

V.Linauskas jau daugiau nei 11 metų gyvena remdamasis aiškia misija – Lietuvoje esančius tautiečius sujungti su tais, kurie savo gyvenimą kuria užsienyje. Tokią savo veiklą jis apibūdina kaip tiesiog didžiulę meilę žmonėms.

Linauskų šeima iš Kroatijos atvykusiems tautiečiams parodys tai, kuo šalyje labiausiai didžiuojasi patys.

Sužinoję, kad jie neabejingi kosmoso atradimams, šeimininkai juos pakvies į vienintelį tokį muziejų pasaulyje, kuriame kosminis pasaulis persipina su etnologija.

Būtent čia svečių lauks siurprizas ir atsakymas į, tikriausiai, ne vienam kilusį klausimą, ar paprasti žmonės taip pat kada nors galės nuskristi į kosmosą?

Pasisukus kalbai apie maistą, viena taps aišku – lietuvių įprastais tradiciniais patiekalais savoje šalyje tikrai nenustebinsi. Todėl Linauskų šeima savo svečius pakvies visai kitokiai patirčiai.

Dar praėjusioje laidoje sužinojome, jog Kroatijoje mėsos patiekalai yra ypatingai mėgiami, o vieną jų paruošė ir pats Tadas. Tad šįkart Lietuvoje jų lauks… vegetariškų mėsainių ragavimas! Kaip šeima įvertins naujus skonius bei pažintį su visai kitokia Linauskų šeimos mityba?

Galiausiai iš Kroatijos atvykusi šeima ryšis pramogai, kokios dar niekuomet nėra bandę – pasijodinėti žirgais Senojoje Varėnoje! Tiesa, čia jiems bus parengtos net dvi užduotys. Kaip Dunauskams seksis su jomis susidoroti? Juk reikės įveikti net savo vidines baimes!..

Kaip Dunauskų šeima įvertins viešnagę pas šeimininkus iš Lietuvos? O kur burtų keliu kitoje laidoje keliaus svečius priėmę Linauskai?

Atsakymai į visus klausimus – jau šiandien, laidoje „Lietuvis pas lietuvį“, 17 val. 15 min. per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.