Kriminalinį serialą ypač įdėmiai žiūrėjo kirpėjai

„Norėčiau Tomo Šelbio šukuosenos“, – išgirdusiam šiuos žodžius dažnam Jungtinės Karalystės ir JAV kirpėjui aišku – klientas nori atrodyti kaip Cilliano Murphy (45 m.) herojus kriminaliniame seriale „Birmingamo gauja“ („Peaky Blinders“).

Cilliano Murphy herojus Tomas Šelbis (dešinėje) išsiskyrė originalia šukuosena.<br>„Scanpix“ nuotr. ir kadras iš serialo
Cilliano Murphy herojus Tomas Šelbis (dešinėje) išsiskyrė originalia šukuosena.<br>„Scanpix“ nuotr. ir kadras iš serialo
Cilliano Murphy retai lankosi vakarėliuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Cilliano Murphy retai lankosi vakarėliuose.<br>„Scanpix“ nuotr.
Seriale „Birmingamo gauja“ C.Murphy personažas išsiskyrė ir protu, ir šukuosena.<br>Kadras iš serialo
Seriale „Birmingamo gauja“ C.Murphy personažas išsiskyrė ir protu, ir šukuosena.<br>Kadras iš serialo
Seriale „Birmingamo gauja“ C.Murphy personažas išsiskyrė ir protu, ir šukuosena.<br>Kadras iš serialo
Seriale „Birmingamo gauja“ C.Murphy personažas išsiskyrė ir protu, ir šukuosena.<br>Kadras iš serialo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-02-28 11:45

Airių aktorius C.Murphy niekada nesvajojo tapti žvaigžde. Be to, visaip stengėsi išvengti tokio likimo. Jis gyvena toli nuo Holivudo, filmuojasi ne ilgiau nei šešis mėnesius per metus. Likusį laiką leidžia su šeima, gamina vaikams maistą, su šunimi klaidžioja po Airijos kalvas, kuria muziką, skaito knygas, žiūri gerus filmus.

C.Murphy retai galima išvysti ant raudonojo kilimo, jis nesifotografuoja su gerbėjais. „Verčiau paspauskime vienas kitam ranką“, – kukliai šypsodamasi sako aktorius norintiems pasidaryti su juo asmenukę.

Jau po pirmojo „Birmingamo gaujos“ sezono išvengti dėmesio jam tapo kur kas sunkiau. C.Murphy personažas – seksualus ir nenuspėjamas Tomas Šelbis.

Šachmatų didmeistrio protą turintis, kiekvieną savo žingsnį apskaičiuojantis trimis ėjimais priekį serialo herojus sulaukė išskirtinio dėmesio.

Būsimoji ekrano žvaigždė gimė 1976 m. gegužės 25-ąją Daglase (Korko grafystė). Jo tėvas dirbo Švietimo ministerijos inspektoriumi, motina dėstė prancūzų kalbą.

Cillianas su dviem seserimis ir broliu mokėsi katalikų mokykloje. Jis buvo gabus, bet ne itin klusnus vaikas. Dėl drausmės pažeidimų Cillianas net kelis kartus buvo pašalintas iš mokyklose.

Būdamas dešimties pradėjo kurti eilėraščius ir parinkdavo jiems muziką.

Tuomet C.Murphy pirmą kartą pajuto potraukį į aktorystę, ėmė vaidinti spektakliuose.

Bet C.Murphy labiau svajojo tapti roko muzikantu. Vaikystės ir jaunystės dievaičiai – „The Beatles“ įkvėpė Cillianą ir jo brolį suburti muzikos grupę.

Vis dėlto baigęs mokyklą C.Murphy, tėvams reikalaujant, įstojo į Korko universiteto Teisės fakultetą. Visada žinojęs, kad tai – ne jo profesinis kelias, jaunuolis toliau užsiėmė muzika.

Vaikinui lemtingi buvo 1996-ieji, kai jis sutiko savo būsimąją žmoną dailininkę Yvonne McGuinness (49 m.).

Praėjus beveik aštuoneriems metams, 2004 m. rugpjūčio 1-ąją, Cillianas ir Yvonne atšoko vestuves Provanse, Pietų Prancūzijoje. Čia nuotakos tėvas augina vynuoges ir gamina vyną.

Po metų pora susilaukė sūnaus, dar po poros metų – antro.

Prieš septynerius metus šeima iš Londono persikėlė į Dubliną.

1996-ųjų vasarą C.Murphy pasirinko aktoriaus profesiją. Grupė teatralų, prie kurių įdomumo dėlei ir jis prisišliejo, buvo paskendę diskusijose apie naują tuo metu mažai žinomo airių dramaturgo Endos Walsho (55 m.) pjesę „Disco Pigs“. Autorius ieškojo aktorių, į atranką pasiprašė ir Cillianas.

Jį pamatęs dramaturgas labai nustebo. 20 metų vaikinas atrodė kaip 13-metis paauglys. E.Walshą nustebino ne tik C.Murphy išvaizda, bet ir mėlynakio vaikinuko talentas. Tuomet C.Murphy gavo savo pirmąjį vaidmenį profesionalioje scenoje. Premjera įvyko Korko grafystėje.

Sėkmė pranoko visus lūkesčius. Spektaklis buvo pakviestas į Edinburgo teatro festivalį, paskui – gastrolių.

Dvejus metus trupė keliavo po pasaulį, vaidino Europoje, Kanadoje, Australijoje. Tuomet C.Murphy pasisamdė pirmąjį agentą. 2001-aisiais jis suvaidino šios pjesės pagrindu sukurtame filme.

Cillianas pats stebėjosi, kad nestudijavęs aktorinio meistriškumo jis sulaukė tokios sėkmės.

Sėkmė pritraukia sėkmę. Netrukus britų režisierius Danny Boyle’as (65 m.) pasiūlė jam vaidmenį filme „28 dienos vėliau“ („28 Days Later“).

2002-aisiais filmas sulaukė didžiulės sėkmės – taip pat kaip ir pirmasis C.Murphy darbas teatre.

Netrukus su jaunuoju airiu panoro susipažinti režisierius Christopheris Nolanas (51 m.). Jis pakvietė C.Murphy į filmo „Betmenas: pradžia“ („Batman Begins“) aktorių atranką.

Tada Betmeno vaidmuo atiteko augalotam Christianui Bale’ui (48 m.), o C.Murphy šiame filme įkūnijo piktadarį daktarą Džonataną Kreiną.

Po šio filmo C.Murphy žvaigžde netapo, bet jo karjeros trajektorija pasikeitė. Iš Holivudo pasipylė kvietimai visokio plauko blogiukų vaidmenims atlikti.

Šie pasiūlymai aktoriaus nesužavėjo ir jis grįžo į Londono teatro sceną.

„Gyventi reikia kuo toliau nuo Holivudo, nors ten puikūs sušiai ir šviečia saulė. Bendradarbiauk su gerais režisieriais, vaidink teatre kuo sudėtingesnius vaidmenis ir jokiu būdu netapk įžymus. Toks mano gyvenimo šūkis“, – aiškino C.Murphy.

Žvaigžde jis tapo prieš savo valią. Per „Birmingamo gaujos“ aktorių atranką serialo režisierius Stevenas Knightas (62 m.) niekaip negalėjo apsispręsti, kurį iš dviejų aktorių pasirinkti Tomo Šelbio vaidmeniui – C.Murphy ar Jasoną Stathamą (54 m.). Po ilgų dvejonių jis pasirinko airį.

Birmingamo gauja realiame gyvenime šiurpino centrinėje Anglijoje esantį miestą praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje. Jos nariai į savo kepurių snapelius būdavo įsisiuvę aštrius skustuvus. Akimirksniu praardę audinį išsitraukdavo juos ir rėždavo aukai per akis.

Jau pirmojo sezono serijas įdėmiai žiūrėjo daug Jungtinėje Karalystėje ir JAV dirbančių kirpėjų.

Mat ne vienas į kirpyklą užsukęs jaunuolis prašydavo: „Apkirpkite mane Birmingamo gaujos stiliumi.“ Arba: „Noriu Tomo Šelbio šukuosenos.“

O tai reikšdavo, kad reikia nukirpti plaukus nuo smilkinių ir pakaušio ir neliesti viršugalvio ir kirpčiukų.

Aktorių C.Murphy nuo 2013-ųjų, kai jis pradėjo vaidinti pirmajame serialo sezone, taip kirpo šimtus kartų.

Iš pradžių ši šukuosena jam nepatiko, nes trukdė likti nepastebėtam gatvėje. Vis dėlto vėliau aktorius prie tokio dėmesio įprato.

Šeštojo sezono filmavimas dėl karantino prasidėjo kur kas vėliau, nei planuota, tačiau C.Murphy dėl priverstinės prastovos nenusiminė. Jis – namie su šeima. Juk tai nuostabu.

Vaidinti Tomą Šelbį įdomu, bet sunku. Per filmavimus C.Murphy su žmona bendraudavo tik telefonu, tačiau moteris vis tiek pastebėjo, kaip pasikeitė jos vyras. Beveik taip pat, kaip pasikeisdavo per spektaklio repeticijas.

Po šešiolikos valandų pamainos aktorius būdavo išsekęs. Jis grįždavo į Mančesteryje išsinuomotą mažą butą, skubiai ką nors užkąsdavo, pasimokydavo kitos dienos dialogų tekstus, išsimaudydavo duše ir krisdavo miegoti.

Kai buvo nufilmuotos „Birmingamo gaujos“ šeštojo sezono serijos, C.Murphy grįžo į Dubliną pas žmoną, vaikus ir mėgaujasi gyvenimu.

Jis išjungė telefoną, auginasi plaukus, groja gitara, valandų valandas vaikščioja po kalvas pučiant vėjui ir merkiant lietui. Juk airiui nėra blogo oro, yra tik netinkami drabužiai.

Netrukus bus pradėta filmuoti juosta „Oppenheimeris“, kurioje vaidins ir C.Murphy.

O ateinančiais metais planuojama kurti pilnametražį filmą „Birmingamo gauja“. Juostos kūrėjai prasitarė, kad jame Tomas Šelbis iš gangsterių vadeivos taps rafinuotu politiku.

Prieš kurį laiką imta kalbėti, kad C.Murphy gali įkūnyti ir Džeimsą Bondą.

Tokie gandai pasklido po to, kai Danielis Craigas (53 m.) pareiškė, kad agento 007 daugiau nebevaidins.

Paklaustas apie tai C.Murphy mandagiai atsakė, kad jam tokios kalbos malonios, ir šypsodamasis pridūrė, kad kitu Džeimsu Bondu turi tapti moteris.

C.Murphy trikdo tai, kad kai kuriuos aktorius jų gerbėjai ima dievinti. Be to, jo nuomone, šios profesijos atstovams paprastai mokama per daug.

„Aš to neužsitarnavau!“ – ne kartą yra sakęs jis apie milijoninius savo honorarus.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.