Nijolė Narmontaitė atskleidė, kaip puoselėja imunitetą ir kovoja su stresu

Ne paslaptis, kad pavasarį jaučiamės labiau nusilpę bei daugiau sudirgę – ypač dabar, kai aplinkoje tvyro didžiulis nerimas dėl ateities. Tačiau didelė galia slypi pačio žmogaus nusiteikime, mano žinoma aktorė Nijolė Narmontaitė.

Nijolė Narmontaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nijolė Narmontaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nijolė Narmontaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nijolė Narmontaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas.<br>Vyginto Skaraičio nuotr.
Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas.<br>Vyginto Skaraičio nuotr.
Nijolė Narmontaitė.
Nijolė Narmontaitė.
Nijolė Narmontaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nijolė Narmontaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nijolė Narmontaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nijolė Narmontaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-04-11 10:54

Regis, niekas negalėtų paprieštarauti, jog pozityvumo aktorei, šešių knygų autorei Nijolei Narmontaitei tikrai nestinga. Laidoje „Sveikas rytojus“ moteris svarstė, kad būtent jo dėka ji labai retai kreipiasi į medikus.

„Aš vieną dalyką žinau – svarbiausia yra pozityvumas bei tinkamas požiūris į tai, kas vyksta. Dažnai mėgstame save ėsti, sakydami, jog viskas aplink – tik blogai. Aš kabinuosi už pozityvių dalykų, neįsileidžiu į save negatyvių minčių ir stengiuosi bendrauti su pozityviais žmonėmis“, – pasakojo aktorė.

N. Narmontaitė laidoje ragino visus grįžti į spektaklius, skaityti knygas, kurios pakelia nuotaiką, bendrauti vieniems su kitais – tai, pasak moters, yra labai svarbu gyvenant įtemptu ir streso kupinu laikotarpiu.

„Dabar kaip niekada supratau, kaip gerai, kad mano parašytos šešios knygos „išėjo į gyvenimą“. Žmonės jas skaito ir net prisipažįsta, kad jos yra labai „patogios“. Skaitytojai komentuoja, jog perskaičius trumpą istoriją iškart pakyla nuotaika“, – pasakojo aktorė.

Moteris prisipažino šiuo sunkiu metu įkvėpimo rašyti nelabai turinti, tačiau ji vis tiek nepasiduoda ir išlieka pozityvi.

„Reikia daryti tai, ką ypatingai mėgsti. Aš, pavyzdžiui, labai mėgstu megzti – mane tai ramina. Mezgant stresas kažkur ima ir išgaruoja, bent jau tam tikram laikui“, – pasakojo Nijolė.

Aktorė išskyrė ir mikroelementų svarbą organizmui bei pasakojo, kaip jų su vyru Pauliumi bendras hobis prisideda prie sveikatos puoselėjimo.

„Mūsu su Pauliumi mitybos racione yra labai daug žuvies – esame užkietėję žvejai. Vykstame į Norvegiją, žvejojame, vėliau patys pasidarome menkių kepenėlių. Įsivaizduokite, Norvegijoje vaikų darželiuose privalomai yra duodama po šaukštą menkių kepenėlių aliejaus. Jame yra elementai, kurie yra nepaprastai reikalingi mūsų organizmui“, – kalbėjo aktorė.

Moteris džiaugėsi ir stipria vyro sveikata bei sakė, jog jos vyras turi tvirtą žmoną, kuri kiekvieną rytą jam reguliariai paruošia vitaminų ir papildų dozę.

„Jis neklausinėja, dėl ko ir kam reikia tuos vitaminus ir papildus gerti. Geria ir neprieštarauja“, – šypsodamasi kalbėjo Nijolė.

Aktorė pasakojo imunitetą taip pat stiprinanti dažnai eidama pasivaikščioti. Kartu su draugėmis pasivaikščiojimų metų jos nueina net po keletą kilometrų, po kurių džiaugiasi ne tik natūraliai įraudusiais skruostais, bet ir geresne sveikata. O į vaistinę N. Narmontaitė pasakojo einanti įsigyti vitaminų bei papildų.

N. Narmontaitė pabrėžė labai vertinanti iš gamtos gaunamas gėrybes ir pasakojo gerianti putino uogų ir medaus arbatą, kuri moteriai suteikia energijos ir padeda lyg vaistas. Taip pat imunitetą moteris stiprina česnaku, citrinos sultimis.

„Mano geriausias vaistas yra česnakas. Česnako turiu visuose pavidaluose: sutrinto, su sviestu ir panašiai. Taip pat kiekvieną rytą išgeriu po stiklinę šilto vandens su pusės citrinos sultimis. Geriu ir bičių pikį bei vitaminą C, ypatingai šiuo metų laiku, kai daržovių ir vaisių, kuriuos galėtum valgyti tiesiai iš daržo, nėra“, – kalbėjo aktorė N. Narmontaitė.

Laidoje kalbėjo ir klinikinė imunologė Neringa Stirbienė. Medikė pabrėžė, kad nereikėtų ignoruoti net minimalių sveikatos negalavimų, nes tai gali signalizuoti apie nusilpusį imunitetą, kurį sudaro įvairios organizmo sistemos, per kurias kūnas pasisavina reikalingus vitaminus ir mikroelementus.

„Imuninė sistema – tai apsauga nuo viso to, kas mums yra svetima – infekcijų sukėlėjų, virusų, bakterijų, grybelių. Taip pat, ji apsaugo mūsų organizmą nuo navikinių ląstelių, taip padedama mums likti sveikiems“, – pasakojo N. Stirbienė.

Pasak gydytojos, imuninė sistema yra sudaryta iš įgimto imuniteto, kurį mes gauname gimdami – tai yra mūsų barjerai, tokie kaip odos, gleivinių. Taip pat yra nespecifinės imuninės sistemos ląstelės bei specifinis imunitetas, kurį mes įgauname persirgę ar pasiskiepiję.

„Gyvenimo būdas, stresas, nepakankama mityba, miego trūkumas – visi šie veiksniai mūsų imuninę sistemą gali susilpninti ir padidinti polinkį ligoms. Todėl tam, kad jaustumės stipresni, rečiau sirgtume, labai svarbu laikytis dienos režimo: tinkamai išsimiegoti, stengtis kiek įmanoma labiau nestresuoti, riboti neigiamą informaciją bei bandyti nusiteikti pozityviai“, – kalbėjo gyd. N. Stirbienė.

Jeigu stresas, nuovargis, sumažėjęs darbingumas, suprastėjusi plaukų ir odos būklė ar kitas negalavimas ilgiau nesitraukia, dažniausiai tą skubame vertinti kaip vitaminų trūkumo pasekmę. Tačiau vaistininkė Nijolė Montvydienė patarė neskubėti – tai gali būti organizmo pagalbos signalas, kad normaliam imuniteto funkcionavimui trūksta mineralų.

„Žmonėms visada pasiūlau organizmą pastiprinti natūraliais preparatais, kuriuose yra gyviems organizmams svarbių mikroelementų. Renkantis svarbu atsižvelgti į jų sudėtį. Geriausias mineralų kompleksas yra ne tas, kuriame sukaupta pati didžiausia jų įvairovė, o tas, kuriame tinkamai subalansuoti tik sinergiškai veikiantys mineralai – taip jie palankiausiai veiks organizmą“, – kalbėjo vaistininkė.

N. Montvydienė prisiminė ir žinomo Vengrijos mokslininko, daktaro Džozefo Bereso posakį, jog visi sprendimai yra gamtoje, tiesiog reikia juos matyti ir priimti. Juo vaistininkė patarė naudotis ir renkantis imunitetą stiprinančius preparatus.

„Pats daktaras sukūrė lengvai pasisavinamą, unikalų mineralų derinį imunitetui Beres Drops Plus, kuris yra gaminamas vandens pagrindu, nenaudojant jokių kvapiklių ar skoninių medžiagų. Toks preparatas puikiai tinka ir vaikams, ir suaugusiems, nes dozės lašeliais lengvai pritaikomos kiekvienai amžiaus grupei“, – pasakojo vaistininkė.

Pasak N. Montvydienės, subalansuotas mineralų kompleksas naudingas energijos ir imuniteto palaikymui, po įvairių ligų, besilaikantiems lieknėjimo dietos, vegetarams, sportuojantiems žmonėms, esant pervargimui, apetito stokai, silpnumui.

Klinikinė imunologė N. Stirbienė pasakojo, jog mikroelementai yra svarbios ir gyvybiškai būtinos mūsų kraujyje esančios medžiagos, kurios, norint palaikyti imuninę sistemą, gali būti vartojamos ir maisto papildų pavidalu.

Gydytoja pabrėžė, jog labai svarbūs yra ir žmogaus valgymo įpročiai. Kiekvienos dienos racioną naudinga praturtinti vaisiais, daržovėmis, o organizmui trūkstant kokių nors mikroelementų ar vitaminų, galima pasitikrinti jų kiekį ir, esant trūkumui, vartoti tų medžiagų prisotintus maisto papildus.

Pasak N. Stirbienės, esant stresinėmis situacijomis mūsų antinksčiai išskiria taip vaidinamus streso hormonus, kurie veikia žmogaus imunines sistemas, ląsteles. Tokiu atveju buvimas gamtoje, pasivaikščiojimai, kita fizinė veikla, pasak gydytojos, mūsų sveikatą veikia itin teigiamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.