Su kvaišalais nutvertam „The Rolling Stones“ muzikantui buvo skirta neįprasta bausmė

Šiemet 60-metį švenčianti grupė „The Rolling Stones“ yra pardavusi daugiau nei 200 mln. įrašų. Jos nariai garsėja ne tik muzika, bet ir audringu gyvenimu bei sparnuotais posakiais. „TV antenos“ skaitytojams pateikiame 60 įsimintinų momentų iš grupės gyvenimo.

Grupė „The Rolling Stones“ švenčia 60-metį.<br>„Future Image“ / „Scanpix“ nuotr.
Grupė „The Rolling Stones“ švenčia 60-metį.<br>„Future Image“ / „Scanpix“ nuotr.
Grupė „The Rolling Stones“ švenčia 60-metį.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Grupė „The Rolling Stones“ švenčia 60-metį.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-07 16:57, atnaujinta 2022-08-07 16:58

1. Keithas Richardsas (78 m.) groja gitara tik penkiomis stygomis. Jis dažnai pašalina žemiausią stygą, teikdamas, kad ji tik trukdo.

2. Grupės nariai iš viso turi 19 vaikų, 17 anūkų ir 3 proanūkius.

3. „The Rolling Stones“ dainas savo rinkimų kampanijoms naudojo Angela Merkel ir Donaldas Trumpas.

Tiesa, rinkimų rezultatai buvo skirtingi. A.Merkel 2005-aisiais su daina „Angie“ tapo Vokietijos kanclere. O D.Trumpas, 2020-aisiais pasirinkęs dainą „You Can’t Always Get What You Want“ („Ne visada galite gauti tai, ko norite“), rinkimus prapylė.

4. Mickui Jaggeriui (79 m.) gerą fizinę formą palaikyti padeda baletas. Jo draugė, amerikietė Melanie Hamrick (35 m.) – buvusi balerina.

5. 1964-aisiais grupė įrašė dainą, kuria buvo reklamuojami pusryčių dribsniai.

6. K.Richardsas taip prisiminė savo pirmąjį susitikimą su Holivudo žvaigžde Johnny Deppu: „Pamaniau, kad jis – mano sūnaus Marlono prekybos agentas.“

7. Kartą 1965 m. kankinamas nemigos K.Richardsas įjungė magnetofoną ir grojo gitara „riff“ (pagrindinių akordų sąskambis).

Begrodamas muzikantas užmigo, o prabudęs magnetofone išgirdo gitarą ir knarkimą. Tai buvo legendinis „riff“ iš „(I Can’t Get No) Satisfaction“.

Vėliau K.Richardsas sakė: „Gyvai groti „Satisfaction“ – velniškai sunku“.

8. „Nemanau, kad sulauksiu gilios senatvės“, – būdamas 25-erių kalbėjo M.Jaggeris. Dabar jam – 79-eri.

9. Grupės pavadinimas gimė visai atsitiktinai. Kai „The Rolling Stones“ įkūrėjo ir pirmojo lyderio Briano Joneso (1942–1969 m.) žurnalistas telefonu paklausė apie grupės pavadinimą, muzikanto akis užkliuvo už amerikiečių bliuzo atlikėjo Muddy Waterso plokštelės su daina „Rollin’Stone“ .

10. M.Jaggerio ir K.Richardso daina „Midnight Rambler“ (1968 m.) pagrįsta serijinio žudiko amerikiečio Alberto DeSalvo istorija.

11. K.Richardsas M.Jaggerį pirmą kartą išvydo, kai būdamas paauglys pardavinėjo ledus savo gimtajame Dartforde. 1961-aisiais jie vėl susitiko geležinkelio stotyje.

Tuomet K.Richardsas pavydėjo M.Jaggeriui plokštelių, kurias šis nešėsi po pažastimi.

12. 2002-aisiais M.Jaggeris buvo įšventintas į riterius.

Ta proga K.Richardsas įgėlė: „Riterystė – liokajams ir tokiems žmonėms kaip dainininkas Philas Collinsas.“

13. Dažniausiai per koncertus skambėjusi „The Rolling Stones“ daina – „Jumpin’ Jack Flash“. Ji buvo atlikta 1187 kartus.

Mažiausiai – „Low Down“. Ji skambėjo tik kartą.

14. „Kai nėra merginos, į lovą reikia gultis su gitara. Jos net forma tinkama“, – yra sakęs K.Richardsas.

15. Pirmieji K.Richardso sūnaus Marlono ištarti žodžiai buvo „Room service“ (kambarių aptarnavimas).

16. 3 mln. dolerių – toks 2015-aisiais buvo grupės honoraras už vieną privatų koncertą.

17. Kartą K.Richardsas įkliuvo su narkotikais. Teisėjas nutarė, kad už tai „The Rolling Stones“ privalo surengti du labdaros koncertus.

Tokius koncertus 1979-aisiais grupė surengė akliesiems Kanadoje.

18. Garsųjį „The Rolling Stones“ logotipą – liežuvį sukūrė 25-erių meno studentas, už tai gavęs 250 Didžiosios Britanijos svarų sterlingų. Vaikiną įkvėpė hinduistų deivė Kali, simbolizuojanti galią ir naikinančią jėgą. Kali vaizduojama susitaršiusiais plaukais, besijuokianti, iškišusi liežuvį.

19. Prieš tapdamas muzikantu M.Jaggeris studijavo Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokykloje. „The Rolling Stones“ lyderis iki šiol labai įdėmiai studijuoja kiekvieną sutartį, kurią pasirašo grupė.

20. Ilgiausia grupės daina – „Goin’ Home“ (1966 m.). Ji trunka 11 min. 35 sek. Trumpiausia – „Not Fade Away“. Ji trunka 1 min. 48 sek.

21. 1973 m. britų atlikėjo Davido Bowie žmona Angie Bowie užtiko savo vyrą su M.Jaggeriu nuogus lovoje. Abu siejo ir muzikiniai ryšiai. 1985 m. D.Bowie ir M.Jaggeris atliko hitą „Dancing in the Streets“.

22. Daug metų K.Richardsas nešiojo skrybėlę su plunksna, kuri buvo pritvirtinta adata. Ten buvo heroinas.

23. 1989-aisiais vienoje Atlantik Sičio arenų K.Richardsas su peiliu norėjo išvyti D.Trumpą. Šis nekviestas atvyko į „The Rolling Stones“ koncertą.

24. Brenda – tokią pravardę K.Richardsas yra davęs M.Jaggeriui.

25. K.Richardsas metė rūkyt būdamas 76-erių. Muzikantas teigia, kad yra sutraukęs maždaug pusę milijono cigarečių.

26. Billas Wymanas (85 m.) 1962-aisiais į grupę buvo priimtas ne todėl, kad puikiai grojo bosine gitara, o dėl to, kad atnešė ir padovanojo garso stiprintuvą.

27. „Stebėtojai atkreipė dėmesį, kad niekam nepakriko psichika ir niekas neprarado sąmonės“, – taip 1965 m. rugsėjį vienas Vokietijos leidinių rašė apie pirmąjį „The Rolling Stones“ koncertą Miunsteryje.

28. „Grupė „The Beatles“ nori palaikyti tavo ranką, „The Rolling Stones“ siekia sudeginti tavo miestą“, – taip amerikiečių žurnalistas Thomas Kennerly Wolfe’as jaunesnysis apibūdino šias kultines grupes.

29. Teigiama, kad per kiekvieną koncertą M.Jaggeris scena nubėga 19 kilometrų.

30. Kartą JAV aktorius Deanas Martinas pasikvietė „The Rolling Stones“ į savo vedamą televizijos laidą ir prieš žengiant muzikantams į studiją pranešė: „Dabar jie yra užkulisiuose ir tikrina vienas kitą, ar neturi blusų.“

31. 1990 m. Balyje per hinduistinę ceremoniją M.Jaggeris vedė amerikiečių modelį Jerry Hall. Kai po devynerių metų pora skyrėsi, Jungtinės Karalystės teismai jų santykių nepripažino santuoka. Dėl to skyrybos M.Jaggeriui buvo kur kas pigesnės. Buvusiajai žmonai jis sumokėjo tik keletą milijonų Didžiosios Britanijos svarų sterlingų.

32. „Niekada netroškau būti popmuzikos dievaičiu. Groti klykiančioms mergaitėms – tai ne man. Visada buvau įsitikinęs, kad tai kvaila“, – yra sakęs „The Rolling Stones“ būgnininkas Charlie Wattsas (1941–2021).

33. Kartą susiginčijęs su K.Richardsu B.Jonesas nutarė suvaidinti, kad žudosi. Jis krito į vandens griovį, iškastą prie K.Richardso namų, ir apsimetė skęstantis.

Kartu buvęs M.Jaggeris labai išsigando ir puolė gelbėti bičiulio.

Kai paaiškėjo, kad tai viso labo kvailas B.Joneso pokštas, M.Jaggeris pratrūko: „Idiote! Per tave sugadinau savo aksomines kelnes!“

34. Keturių „The Rolling Stones“ narių jau nėra. B.Jonesas ir Ch.Wattsas – mirę, Mickas Tayloras (73 m.) ir B.Wymanas paliko grupę.

35. Kartą aštuntajame dešimtmetyje po koncerto Roterdame (Nyderlandai) K.Richardsas mylėjosi su vokiečių modeliu Uschi Obermaier.

Ji sekso metu išplėšė jam iš ausies auskarą. Iki šiol ant muzikanto dešinės ausies spenelio matomas randas.

36. Pernai grupė turėjo 61 mln. eurų turto ir 41 mln. pajamų. Bet atskaičius visas išlaidas, gavo mažiau nei 1,5 mln. eurų pelno.

37. „Tai – kaip santuoka be galimybės išsiskirti“, – taip K.Richardsas apibūdino savo santykius su M.Jaggeriu.

38. 1969-ųjų rudenį viena Vakarų Berlyno radijo stotis paskleidė gandą, kad ant dangoraižio, esančio netoli Berlyno sienos, stogo „The Rolling Stones“ ketina surengti koncertą. Į Rytų Berlyną suplūdo tūkstančiai roko aistruolių iš Rytų Vokietijos. Šios šalies saugumo tarnybos šimtus jų suėmė.

39. Manoma, kad vienas pirmųjų grupės lyderių B.Jonesas turėjo šešis nesantuokinius vaikus, kurių susilaukė su skirtingomis moterimis.

40. Devintajame dešimtmetyje M.Jaggeris pasuko solinės karjeros keliu. K.Richardsas apie jo debiutinį albumą „She’s The Boss“ sakė: „Visi jį turi, bet niekas neklauso.“

41. Kartą M.Jaggeris taip apibūdino „The Rolling Stones“: „Tai – girnos ant mano kaklo.“

42. 2006-aisiais Rio de Žaneiro (Brazilija) Kopakabanos paplūdimyje grupės koncertą stebėjo 1,5 mln. žiūrovų.

43. Kartą su „The Rolling Stones“ koncertavo Eltonas Johnas (75 m.). Buvo sutarta, kad jis atliks vieną dainą. Tačiau po jos žvaigždė nė nesiruošė pakilti nuo fortepijono ir užleisti vietos klavišininkui Billy Prestonui (1946–2006).

K.Richardsui trūko kantrybė. „Atsiknisk pagaliau ir leisk Billy grįžti“, – šūktelėjo jis girdint publikai.

44. 1969-aisiais per Londono Haid parke surengtą „The Rolling Stones“ koncertą, skirtą B.Joneso atminimui, turėjo skristi tūkstančiai drugelių.

Bet atidarius konteinerius, dauguma jų tiesiog nukrito ant žemės. Paaiškėjo, kad drugeliai buvo gabenami netinkamomis sąlygomis.

45. K.Richardsas gyvena JAV, R.Woodas – Anglijoje, ten gyveno ir Ch.Wattsas. Bet niekas nežino, kur yra įsikūręs M.Jaggeris. Kartą, paklaustas apie gyvenamąją vietą, jis sakė: „Visada galiu būti ten, kur noriu.“

46. Ant vieno sėkmingiausių „The Rolling Stones“ albumo „Sticky Fingers“ (1971 m.) viršelio pavaizduotas džinsus mūvinčio vyro tarpkojis. Džinsų užtrauktukas buvo tikras. Tiražui, kuris buvo pardavinėjamas Ispanijoje, teko sugalvoti kitą viršelį, nes į džinsus vos telpančio vyriško lyties organo nepraleido cenzūra.

Viršelį sukūrė amerikiečių dailininkas Andy Warholas. Kolekcininkai už originalų džinsų užtrauktuką negailėdavo 600 eurų.

47. 2008-aisiais FTB atskleidė, kad prieštaringai vertinamo motociklininkų klubo „Pragaro angelai“ („Hells Angels Motorcycle Club“) nariai 1969 m. ketino nužudyti M.Jaggerį.

Anksčiau „Pragaro angelai“ grupės koncertuose prižiūrėdavo tvarką. Tačiau po to, kai vienas klubo narys per koncertą Kalifornijoje nudūrė aštuoniolikmetį juodaodį, „The Rolling Stones“ „Pragaro angelų“ paslaugų atsisakė.

Įpykę baikeriai nutarė atkeršyti. Kai grupelė „Pragaro angelų“ ežeru valtimi bandė pasiekti M.Jaggerio poilsinę, kilo smarki audra ir vyrai atsidūrė už borto.

Šiaip taip išsigelbėję sąmokslininkai savo planų atsisakė.

48. 1964-aisiais būgnininkas Ch. Wattsas vedė Shirley Ann Shepherd, bet tai nuslėpė nuo kitų „The Rolling Stones“ narių.

Jis manė, kad ši santuoka neatitinka grupės įvaizdžio.

Santuoka truko iki pat Ch.Wattso mirties. Dabar Sh.A.Shepherd – 83-eji. Pora susilaukė dukters Seraphinos (54 m.).

49. „Visas dainas galėčiau atlikti geriau nei kiti grupės nariai“, – išdidžiai pareiškė R.Woodas po pirmųjų repeticijų su „The Rolling Stones“.

50. Kino žiūrovai kai kuriuos „The Rolling Stones“ narius žino ir kaip aktorius. Štai M.Jaggeris vaidino filmuose „Nedas Kelis“ („Ned Kelly“), „Performance“ ir „Freejack“.

K.Richardsas „Karibų piratų“ serijoje yra įkūnijęs Džeko Sperou (J.Deppas) tėvą.

51. Legendinė grupė „The Beatles“ savo dainą „I Wanna Be Your Man“ 1963-aisiais atidavė „The Rolling Stones“. Ji tapo hitu.

52. „Kai gerdavau, grodavau gerai. Bet kai mečiau gerti, ėmiau suprasti, ką groju“, – yra pasakojęs R.Woodas, 2002-aiais išsigydęs priklausomybę nuo alkoholio.

53. Per grupės susitikimą Amsterdame 1984 m. rudenį M.Jaggeris kreipėsi į Ch.Wattsą: „Mano būgnininke“. Šis grupės lyderiui atsilygino smūgiu į smakrą.

54. Dokumentinis filmas „The Rolling Stones: Cocksucker Blues“, pasakojantis apie grupės turą Amerikoje 1972 m., taip ir neišvydo dienos šviesos. Jame turėjo būti parodyta ir tai, kaip muzikantai vartoja narkotikus.

55. Būdamas 12 metų K.Richardsas su mokyklos choru Londono Vestminsterio abatijoje giedojo „Aleliuja“ iš Georgo Friedricho Händelio oratorijos „Mesijas“. Koncerto klausėsi ir Didžiosios Britanijos karalienė.

56. „Turėjau daugiau moterų nei visi kiti grupės nariai, – yra gyręsis B.Wymanas. – Pavyzdžiui, per dvejus metus permiegojau su 278 gražuolėmis.“

57. Per 60 metų „The Rolling Stones“ įrašė 422 savo dainas.

58. M.Jageris, paklaustas apie Brazilijos modelį Lucianą Morad (52 m.), su kuria susilaukė sūnaus Lucaso (23 m.), atšovė: „Koks brazilų modelis? Jokio modelio nebuvo.“

59. 1975-aisiais per vieną koncertą Memfyje (JAV) grupė ketino sceną papuošti milžinišku pripučiamu peniu, kurį pavadino Pavargusiu Seneliu. Policija pagrasino koncertą uždrausti.

60. Lego žaislas, vaizduojantis „The Rolling Stones“ logotipą liežuvį, yra sudarytas iš 1998 dalių ir kainuoja 149,99 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.