Ekspeditoriaus profesijos pasirinkimas vietoje ilgai svajotų IT studijų atvedė prie solidaus apdovanojimo

Marius Barinovas prisimena, kad, dar būdamas mokyklos suole, svajojo tapti informacinių technologijų specialistu, tačiau, likus vos vienam žingsniui iki šios svajonės išsipildymo, persigalvojo ir pasuko visai kitu keliu.

Pameistrys Marius Barinovas.
Pameistrys Marius Barinovas.
„Venipak“ Kauno terminalo siuntų rūšiavimo vadovas Rokas Zaliauskas/
„Venipak“ Kauno terminalo siuntų rūšiavimo vadovas Rokas Zaliauskas/
Kauno technikos profesinio mokymo centro direktorius Paulius Čepas.
Kauno technikos profesinio mokymo centro direktorius Paulius Čepas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 4:45 PM

Baigęs 12-ka klasių, Marius nusprendė pasirinkti ekspeditoriaus profesiją, kurią studijavo Kauno technikos profesinio mokymo centre pagal pameistrystės mokymo formą.

„Dabar išties jau pradėti laužyti stereotipai, kad studijos profesinio mokymo centruose yra antrarūšės ir kad jas renkasi tik tie, kurie neįstojo į universitetus. Priešingai – pameistrystės mokymo forma tampa populiari, nes leidžia daug greičiau įsisavinti teorines žinias realioje darbo aplinkoje.

Pameistrys labai greitai pamato ir pajunta savo priimamų sprendimų pasekmes, gali analizuoti savo klaidas ir kelti savo profesinę kvalifikaciją dar mokydamasis“, – sako Mariaus Barinovo darbdavys „Venipak“ Kauno terminalo siuntų rūšiavimo vadovas Rokas Zaliauskas.

Šiandien Marius, jau pabaigęs studijas Kauno technikos profesinio mokymo centre, vis dar prisimena savo pirmąją, kaip pameistrio, praktikos dieną dabartinėje darbovietėje UAB VP Service, geriau žinoma „Venipak“ vardu, kuri šiais metais vykusiame nacionaliniame konkurse „Metų pameistrys 2022“ užėmė pirmąją vietą, iškovodama „Metų darbdavio 2022“ titulą.

Vaikinas atviras, būtent šią dieną jam nebeliko jokių abejonių, kad tai jo kelias, tai jo profesija, kurioje jis džiaugiasi kiekviena savo darbo akimirka.

Pats Marius konkurse buvo išrinktas antruoju Lietuvoje pameistriu, o tai kiekvieną dieną Marių motyvuoja eiti į priekį bei siekti kiek įmanoma daugiau.

„Iš savo meistro Roko Zaliausko išmokau labai daug dalykų: pakantumo, empatijos, darbinių paslapčių, kurios man pravers ir ateityje, dirbant bet kurį kitą darbą. Aš savo ateitį noriu sieti su logistika, įgyti dar daugiau naujų kompetencijų, augti. Mane itin žavi iššūkių gausumas. Čia kiekviena diena vis kitokia, kartais viskas einasi pagal planą, o kartais tenka samdyti ir ieškoti papildomo transporto, kai kroviniai vėluoja, pagelbėti kolegoms iškrauti krovinius, nes matai, kad labai daug darbo. Vienu žodžiu, ateini į darbą ir dirbi tol, kol viską padarai“, – pirmosiomis patirtimis dalinasi Marius.

Nors pameistrystė turi gilias, šimtmečius siekiančias tradicijas, Lietuvoje ji vis dar skinasi kelią šalia tradicinio mokymo formų.

Pasak Kauno technikos profesinio mokymo centro direktoriaus, yra gerų ženklų – ši mokymo forma pradeda įgauti pagreitį, ją renkasi vis daugiau mokinių, norinčių didžiąją mokslų laiko dalį praleisti praktikos vietoje, o ne sėdėti klasėje.

„Kiekvienas mokinys, pasirinkęs profesinio mokymo studijas, jau pirmomis dienomis turi priimti labai svarbų sprendimą, ar jis mokysis tik mokykloje, ar derins studijas ir darbą.

Antrasis pasirinkimas reiškia pameistrystės kelio pasirinkimą, vadinasi studentas du trečdalius laiko praleis įmonėje ir tik trečdalį mokykloje. Jis mokysis, dirbs ir dar gaus atlyginimą. Praktinė studijų dalis yra kur kas didesnė už teorinę.

Šiandien beveik visose srityse trūksta specialistų; medienos, metalo pramonės įmonėse, slaugos srityje ir dar daugelyje kitų, o pameistrystė puikiai atveria duris į galimybę rasti tą specialistą.

Tiesiausias kelias gauti darbuotoją – tai jį augintis nuo pat pirmų jo profesijos pasirinkimo dienų“, – sako Kauno technikos profesinio mokymo centro direktorius Paulius Čepas.

Kokias naujas studijas pasirinko Marius Barinovas ir kokių tikslų sieks ateityje

žiūrėkite laidoje „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ šeštadienį 17 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.