Kėdainiuose esantis bazilikų ūkis nustebino šefą Gian Lucą

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco su TV3 laida „La maistas“ tęsia savo keliones po Lietuvą. Jau šį sekmadienį jis apsilankys pas Kėdainiuose gyvenančią ir savo malonumui daugiau nei 40 rūšių bazilikų auginančią Rositą. Būtent jos padedamas Gian Luca pakvies žiūrovus pasigaminti ir neeilinių skonių prisotintą gardumyną – vasara kvepiantį keksą su braškėmis ir bazilikais.

Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 11:11 AM, atnaujinta Sep 16, 2022, 11:13 AM

„Maniau, kad italai apie bazilikus žino viską. Bet, patikėkite manimi… tikrai ne“, – pripažino Gian Luca, kurį nustebino daugybė įdomių Rositos ūkio radinių.

Moteris atskleidė, kad abu su vyru jie turi po atskirą ūkį. Vyras augina svogūnų laiškus, petražoles ir krapus, o ji, savo malonumui, bazilikus. „Tai yra ir poilsis, ir darbas vienu metu, o kartu – ir mano meilė jau 30 metų“, – atviravo ji.

Iš įvairiausių rūšių bazilikų moteris gamina pačius netikėčiausius gaminius – pradedant kompotu, uogiene, arbata, actu ar net cukrumi! Rositos pats mylimiausias – kompotas su braškėmis ir bazilikais, kurį paruošė visai atsitiktinai. „Bazilikas tikrai daro stebuklus! Aplink gyvenantiems kaimynams anksčiau juos dalindavau ir glėbiais, ir dėžėmis“, – neslėpė laidoje ji.

Kad Rosita apie šį augalą žino viską, pripažino ir virtuvės šefas, kuris jos ūkį prilygino miškui: „Tiek skirtingų rūšių nesu matęs per visą savo gyvenimą!“

Išragavęs to, ką iš baziliko gamina Rosita, Gian Luca nusprendė jos labiausiai mėgstamu deriniu ūkininkę nustebinti ir pats, tad ėmėsi gaminti keksą su braškėmis ir bazilikais.

Virtuvės šefas rekomendavo pradėti nuo braškių masės – tam prireiks 150 gramų braškių ir 60 gramų braškių uogienės. Visa tai pašildykite keptuvėje, o vėliau sumalkite iki vientisos masės.

Tuomet imkitės kitos, bazilikų masės. Tam prireiks šviežių bazilikų, o kad skonis būtų dar ryškesnis, Gian Luca pridės ir Rositos gamintos bazilikų uogienės. Pastarąją sudaro tik bazilikas, cukrus ir citrina. „Jei namuose tokio produkto neturite, tuomet jį pakeiskite baziliku, alyvuogių aliejumi ir viena sauja cukraus“, – rekomendavo Gian Luca, o po to, kaip ir pirmosios masės atveju, viską sumaišė mikseryje.

Tuomet pradėkite ruošti tešlą. 4 kiaušinius suplakite kartu su cukraus pudra ir kepimo milteliais, o miltus persijokite ir suberkite į dubenį kartu su kambario temperatūros sviestu.

Vėliau jau paruoštą tešlą padalinkite per pusę – į vieną dalį supilkite smulkintą bazilikų padažą, o į kitą – braškių. Kepimo formą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais, o tada pakaitomis pilkite tai vienos, tai kitos spalvos masę – tokiu būdu keksas taps marmuriniu.

Galiausiai keksą į orkaitę pašaukite kepti 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių, o ištraukę papuoškite braškių uogiene ir smulkintomis uogomis. Ir viskas – jau galite ragauti!

Kaip viską apie bazilikus išmananti Rosita įvertins Gian Lucos keksą, pamatysite jau šios savaitės laidoje.

„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.