Dizainerė I. Rutkauskaitė-Naujokė ryžosi pilvo plastikai: „Tai buvo ne sporto ar tinginystės problema“

Garsios Lietuvos dizainerės, mados namų „Inži“ įkūrėjos Ingridos Žitkauskaitės-Naujokės gyvenimą estetika lydi kiekviena dieną. Moteris kuria vestuvines bei progines sukneles ir puošia moteris gražiausioms jų gyvenimo šventėms, tačiau ir jai pačiai visada buvo svarbu gerai atrodyti, todėl prieš metus moteris ryžosi plastinei pilvo operacijai.

Ingrida Žitkauskaitė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Ingrida Žitkauskaitė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Domantas Rainys.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Domantas Rainys.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Domantas Rainys.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Domantas Rainys.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 10:29 AM

Liekna talija nuo pat senų laikų buvo laikoma moteriškumo simboliu. Moterys norėjo ją pabrėžti, rinkdavosi atitinkamus rūbus, kad liemuo išryškėtų. Šie norai išliko ir iki mūsų dienų.

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laidai „Sveikas rytojus“ šiuos teiginius patvirtino ir žinoma dizainerė, mados namų įkūrėja I. Rutkauskaitė-Naujokė. Moteris teigia, kad talijos pabrėžimas būna labai svarbus, kai moterys renkasi progines sukneles.

„Mano klientės prašo paslėpti trūkumus ir išryškinti privalumus. Tos, kurios neturi ryškios talijos, visada prašo, kad ją paryškinčiau, parodyčiau, suformuočiau. Manau, visais laikais taip buvo ir bus. Dar nebuvo nė vienos klientės, kuri prašytų paslėpti taliją, visos nori ją išryškinti“, – darbo užkulisiais dalinosi I.Rutkauskaitė.

Tačiau žinoma moteris tikins, kad norint paryškinti taliją, drabužiai pasitarnauja tik laikinai, o su turimu diskomfortu tenka gyventi ir kitomis dienomis. Mados namų įkūrėja pasakojo, kad kai pati susidūrė su pilvo pakitimais, iš pradžių net neįtarė, kad turi rimtesnių problemų, todėl padidėjusį pilvą bandė spręsti sporto pagalba.

„Po trijų vaikučių turėjau tokią problemą, kaip raumenų išsiskyrimą, bet net neįtariau, kad pas mane taip gali būti. Būdavo, atsigeriu stiklinę vandens ir iškart pilvukas atsikiša. Nesupratau, kas vyksta – nepadėjo nei sportas, nei kitos priemonės. Vėliau plastikos chirurgai man išaiškino, kad turiu pilvo raumenų išsiskyrimą ir tai yra chirurginė problema, o ne šiaip sporto ar tinginystės“, – laidoje kalbėjo I.Rutkauskaitė.

Žinoma dizainerė suprato, kad turint tokią diagnozę, išspręsti bėdą galima tik operacijos pagalba. Moteris patikėjo save į specialistų rankas, kurie sugrąžino moteriai ne tik pasitikėjimą savimi, bet ir kasdienį džiaugsmą.

„Praėjus metams po operacijos labai džiaugiuosi, kad dabar turiu puikią taliją, kurios nereikia slėpti po plačiomis suknelėmis. Operacija buvo labai lengva. Visi stebėjosi, kas aš sekančią dieną po jos jau buvau darbe. O dabar kai kam nors parodau savo pilvą, žmonės netiki, kad kas nors buvo operuota – nematyti nei randelio“, – laidoje atviravo menininkė.

Apie pilvo raumenų išsiskyrimo problemas laidoje „Sveikas rytojus“ taip pat papasakojo ir plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, medicinos mokslų daktaras Domantas Rainys.

Gydytojas atskleidė, kad pilvo raumenų išsiskyrimas, kitaip vadinama, pilvo raumenų diastaze, pasitaiko apie 30–60 proc. moterų po gimdymo. Toks reiškinys dažniau nustatomas smulkesnėms moterims, po antro ar trečio nėštumo, todėl tai nėra vien estetinė problema. Problemos kompleksiškumas pareikalauja ir pilvo plastikos operacijos, kuri susideda net iš kelių svarbių sudedamųjų dalių.

Pilvo plastika, galima sakyti, susideda iš 4 didžiųjų komponentų. Tai yra odos ir perteklinio poodinio sluoksnio pašalinimas, pilvo raumenų diastazės korekcija, išvaržų, jeigu tokios yra, korekcija, bambos rekonstrukcija, jeigu kalbame apie tą klasikinę pilnąją pilvo plastiką, ir neretai prie šios operacijos pridedamas riebalų atsiurbimas. Taikomas liemens, šonų, taip vadinamų, meilės rankenėlių, riebalų atsiurbimas arba liposukcija“, – pasakojo gydytojas D.Rainys.

Raumenų išsiskyrimas ir netolygus, neestetiškas pilvas nėra vienintelės priežastys, dėl ko moterys ryžtasi šiai operacijai. Tokios operacijos metu galima panaikinti ir dar vieną neestetišką pogimdyvinį reiškinį – strijas.

„Strijos yra labai dažnas nėštumo palydovas. Jeigu mes sutariame, kad pilnosios pilvo plastikos metu apatinis pjūvis bus maždaug gaktos lygmenyje, o viršutinis pjūvis – bambos lygmenyje, tai visos tos strijos, kurios yra apribotos šitų dviejų pjūvių, bus pašalintos operacijos metu. Strijos, esančios virš bambos, deja, išliks, tiesiog pasikeis jų pozicija – jos gerokai pažemės ir bus matomos pakankamai žemai – virš gaktos“, – laidoje kalbėjo D.Rainys.

Tam, kad pooperacinis periodas praeitų sklandžiai ir būtų galima džiaugtis atliktos operacijos rezultatais, neužtenka vien poilsio ir fizinio aktyvumo sumažinimo. Gijimui labai svarbūs yra kompresiniai rūbai, kuriuos po operacijos pacientas turi dėvėti.

„Kompresiniai rūbai, kalbant apie kūno kontūravimo operacijas, yra būtinas dalykas. Nereikia jų įsivaizduoti kaip tramdomųjų marškinių. Kompresinio rūbo esmė yra optimizuoti žaizdų gijimą bei ankstyvąjį pooperacinį periodą, kuris neretai yra lydimas patinimo, krausjosrūvų, sutrikusios kraujotakos“, – apie gijimo laikotarpį po operacijos pasakojo gydytojas.

Profesionalas pasakojo, kad nors pacientes dažnai gąsdina šio rūbo nešiojimas po operacijos, tačiau vėlei tai suteikia saugumo jausmą ir moterys, pamačiusios gerus gijimo rodiklius jį nešiojant, neretai kompresinių rūbų atsisakyti neskuba.

„Kai pacientės išgirsta, kad reikės nešioti kompresinį rūbą, jos didelėmis akimis klausia, kaip joms reikės su juo du mėnesius gyventi. Tačiau po tų dviejų mėnesių, arba po tiek, kiek sutarėme naudoti tą kompresinį rūbą, būna be galo sunku iš jų tą kompresinį rūbą atimti. Iš tikrųjų, jis suteikia papildomo saugumo po operacijos jausmą“, – atviravo gydytojas D.Rainys.

Norint išlaikyti atliktos pilvo plastikos operacijos efektą, kurį sukūrė plastikos chirurgas, labai svarbu po operacijos prisižiūrėti ir savo mitybą.

„Rezultatas labai priklauso nuo to, kiek pacientas bus linkęs tą rezultatą išlaikyti. Jeigu po tokios operacijos seks mitybos ir fizinio aktyvumo pažeidimai arba nesilaikymas, natūralu, kad pats rezultatas sumenks arba visai pranyks“, – laidoje teigė gydytojas D.Rainys.

Plastikos chirurgas D.Rainys laidoje atskleidė, jog niekuomet neskuba operuoti atėjusio paciento. Pirmiausia, nori išsiaiškinti, kodėl žmogui reikia tos operacijos, kokie jo planai ir gyvenimo būdas.

„Labai svarbu nuo pat pradžių susitarti su žmogumi, ko mes siekiam, ko norim ir kokiomis priemonėmis mes to bandysime pasiekti. Dažniausiai aš pradedu savo konsultaciją nuo klausimo kodėl žmogus nori šios operacijos. Įsiklausymas į žmogaus motyvą man padeda suprasti, ar mes galime eiti toliau kartu tuo keliu, ar, vis dėlto, lūkesčiai ir norai yra nepagrįsti ir, deja, turime išsiskirti, nes norimo rezultato mes nepasieksime“, – apie darbą su pacientais pasakojo D.Rainys.

Su kokiomis pilvo problemomis susiduria moterys po gimdymo? Kokias gretutines ligas gali išprovokuoti pilvo raumenų išsiskyrimas? Kaip žinoti, kada jau reikėtų ryžtis operacijai bei kaip tokiai operacijai pasiruošti?

Apie viską – jau šį sekmadienį laidoje „Sveikas rytojus“ 12 val. tik per TV8!

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laida „Sveikas rytojus“ – ilgą darbo patirtį medicinos srityje sukaupusių 4 specialistų pokalbis su laidos žiūrovais apie geros sveikatos profilaktiką, gyvenimo būdo patarimus, naudingiausias ir aktualiausias medicinos, farmacijos aktualijas bei sveiko gyvenimo būdo puoselėjimą.

Ilgametė laidos vedėja gydytoja Irena Pivoriūnienė dalins laiko patikrintus sveikatos patarimus, plastikos chirurgijos specialistas Vygintas Kaikaris pasakos apie sveiką grožį, psichoterapeutas Arvydas Balčius kalbės apie geros sveikatos profilaktiką, o grožio terapijos studijų dėstytoja, veido masažų instruktorė Ramunė Skurkienė pasakos apie sveiko gyvenimo paslaptis bei gražios odos puoselėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.