Užklupusi klastinga liga sustiprino kino legendos Jane Fondos aistrą gyventi: „Man labai pasisekė“

„Tai pagydomas vėžys. 80 proc. žmonių išgyja, tad man labai pasisekė“, – optimizmo neslėpė kino legenda Jane Fonda (84 m.), kai jai buvo nustatyta Ne Hodžkino limfoma.

Vėžio užklupta J.Fonda: „Neleisiu, kad liga trukdytų man daryti viską, ką galiu.“<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vėžio užklupta J.Fonda: „Neleisiu, kad liga trukdytų man daryti viską, ką galiu.“<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Fondos talentas atsiskleidė dramoje „Nuvarytus arklius nušauna, tiesa?“.<br>Kadras iš filmo
J.Fondos talentas atsiskleidė dramoje „Nuvarytus arklius nušauna, tiesa?“.<br>Kadras iš filmo
J.Fonda su trečiuoju vyru T.Turneriu.<br>„Capital Pictures“ / „Scanpix“ nuotr.
J.Fonda su trečiuoju vyru T.Turneriu.<br>„Capital Pictures“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 1, 2022, 2:31 PM

Gydytojai šią žinią dviejų „Oskarų“ laureatei pranešė rugsėjo pradžioje. Chemoterapijos kursas truks pusę metų.

„Gana gerai ištveriu gydymą, neleisiu, kad vėžys trukdytų man daryti viską, ką galiu“, – teigė aktorė ir modelis.

Segant limfoma sutrinka normali baltųjų kraujo kūnelių – limfocitų – gamybos reguliacija. Pakitę limfocitai ima gamintis nesustabdomai.

J.Fonda gimė Niujorke. Jos tėvas – garsus Holivudo aktorius Henry Fonda (1905–1982). Motina – aukštuomenės gražuolė Frances Ford Seymour (1908–1950).

Teigiama, kad aktorė kilusi iš Džeinės Seimur – trečiosios Anglijos karaliaus Henriko VIII žmonos ir karaliaus Eduardo VI motinos – giminės.

Tėvai jai vardą suteikė šios karalienės garbei.

Atrodė, kad mergaitės likimas buvo nulemtas nuo pirmųjų gyvenimo dienų. Turtingi ir sėkmės lydimi tėvai mylėjo dukterį, palaikė jos polinkį į kūrybą, bet skyrė mažai dėmesio jos ir jaunesniojo sūnaus auklėjimui.

Tėvų santykiai buvo sudėtingi. H.Fonda dievino bohemišką gyvenimo būdą, mėgo šėlti uždaruose klubuose, nuolat keitė meilužes.

F.F.Seymour lankėsi aukštuomenės priėmimuose ir kentėjo nuo depresijos.

Jane jautėsi labai vieniša. Jai buvo vienuolika, kai tėvai išsiskyrė. Po metų motina nusižudė psichiatrijos ligoninėje. Dukrai ilgai buvo teigiama, kad ją ištiko širdies priepuolis.

Jane gyvenime tėvas visada buvo svarbiausias žmogus. Ji save vadino tėvelio dukra.

H.Fonda iš tiesų buvo neeilinė asmenybė. 100 įžymiausių visų laikų aktorių sąrašo sudarytojai jį įtraukė šeštu numeriu.

Antrojo pasaulinio karo metais H.Fonda savanoriu tarnavo kariuomenėje ir buvo apdovanotas už drąsą.

Kai vėliau jo jau suaugusi duktė pradėjo rengti akcijas prieš karą Vietname, tėvas ją besąlygiškai palaikė.

Bet vėliau Jane prisipažino, kad būtent tėvas įdiegė jai nevisavertiškumo jausmą. Ji ne kartą girdėjo frazę, kad žmonėms svarbi tik jos išvaizda.

Tad nieko keista, kad Jane ilgą laiką manė, jog meilę galima pelnyti tik idealia išvaizda. O savo išvaizda ji buvo nepatenkinta. Mergina stengėsi badauti, bet susirgo bulimija.

Kai Jane buvo šešiolika, kartą į svečius užsuko kaimynystėje gyvenusi Greta Garbo (1905–1990). Baseine atidžiai apžiūrinėdama kino žvaigždę mergaitė netikėtai suvokė, kad ji nėra tobulai sudėta. Nepaisant to, tokia graži, kad nuo jos sunku atplėšti akis. Tuomet Jane suvokė, kad grožis – tai sveikas kūnas.

Ji pradėjo lankyti sporto, šokių, baleto treniruotes, mokėsi keliuose prestižiniuose koledžuose. Baigusi mokslus pradėjo dirbti modeliu ir lankyti aktorinio meistriškumo pamokas.

18-metės Jane nuotrauka papuošė „Vogue“ žurnalo viršelį. Bet režisieriai jos aktorinį talentą pripažino ne iš karto. Pirmuosiuose filmuose Jane teko seksualių ir mielų merginų vaidmenys.

Pirmuosius reikšmingus populiarumą pelniusius vaidmenis aktorė sukūrė septintajame dešimtmetyje. Tuomet nespalvotoje kriminalinėje dramoje „Grobuonys“ („Les Felins“, 1964 m.) jos partneris buvo prancūzų kino žvaigždė Alainas Delonas (86 m.). Komedijoje „Basomis per parką“ („Barefoot in the Park“, 1967 m.) ji vaidino su įžymiuoju Robertu Redfordu (86 m.).

Vis dėlto draminis J.Fondos talentas atsiskleidė tik amerikiečių režisieriaus Sidney Pollacko psichologinėje dramoje „Nuvarytus arklius nušauna, tiesa?“ („They Shoot Horses, Don’t They?“, 1969 m.).

Čia ji įkūnijo negailestingo šokių maratono dalyvę Gloriją. Rengdamasi vaidmeniui J.Fonda treniravosi po 14 val. per dieną darydama tik trumpas pertraukas. Šis vaidmuo tapo vienu reikšmingiausių J.Fondos karjeroje.

Tais metais aktorė susidomėjo politika. Ji niekada neslėpė savo kairiųjų pažiūrų ir vadino save revoliucioniere. Kai 1972-aisiais, per patį Vietnamo karo įkarštį, J.Fonda išvyko į komunistinį Šiaurės Vietnamą palaikyti jo kareivių, daugelis amerikiečių patyrė šoką.

JAV žiniasklaida aktorę pradėjo vadinti Hanojaus Jane. Negana to, J.Fonda buvo įtraukta į neoficialų dešimties didžiausių visų laikų JAV išdavikų sąrašą, nors formaliai nepažeidė jokio įstatymo.

Po šio žingsnio ji pasitraukė iš kino pasaulio ir keletą metų nesifilmavo. O grįžusi į ekraną vėl džiugino savo talentu.

Dramoje „Ant auksinio ežero“ („On Golden Pond“, 1981 m.) ji vaidino kartu su savo tėvu H.Fonda. Būtent šiame filme jis ištarė žodžius, kurių ji galbūt visą savo gyvenimą laukė iš tėvo, nelinkusio į sentimentus, – ekrane jo herojus prisipažįsta, kad myli jos heroję.

Filmavimo metu H.Fonda jau sunkiai sirgo ir netrukus mirė. Jane labai sielojosi dėl tėvo netekties. J.Fonda sukūrė daugiau nei 60 vaidmenų kine, filmavosi ir televizijos juostose.

Jos apdovanojimų sąraše – du „Oskarai“, keturi Auksiniai gaubliai, Venecijos kino festivalio Auksinis liūtas.

Intensyvų aktorės darbą filmavimo aikštelėje lydėjo ir audringas asmeninis gyvenimas. Pirmuoju J.Fondos vyru tapo garsusis prancūzų režisierius Roger Vadimas (1928–2000).

Jis nufilmavo ją keliose juostose, tarp jų – nuotykių komedijoje „Barbarela“ („Barbarella“, 1968 m.), kur ji sukūrė gražuolės ateivės vaidmenį.

Santuokos su R.Vadimu metais J.Fondai teko ypač domėtis mada ir ryškiai spindėti, kad atitiktų vyro aplinką, kurioje buvo gausu įžymybių. Juolab kad ankstesnės jo sutuoktinės buvo kino dievaitės prancūzės Brigitte Bardot ir Catherine Deneuve.

J.Fonda labai stengėsi būti gera žmona, apsimetinėjo, kad R.Vadimo propaguojamos laisvos meilės idėjos jai priimtinos.

Tik po daugelio metų aktorė papasakojo apie santuokos su R.Vadimu ypatumus. Jis reikalaudavo, kad kartu su jais jų lovoje miegotų ir kitos moterys. Kartais jis išsikviesdavo prostitučių.

„Sugebėjau sau įteigti, kad tai man patiko, nors iš tikrųjų jo elgesys skaudino“, – vėliau prisipažino ekrano žvaigždė.

Iš pirmos santuokos gimė duktė Vanessa. Dabar jai 53-eji, ji turi du vaikus. Vanessa – dokumentinių filmų režisierė ir aktyvi visuomenės veikėja.

Po aštuonerių metų J.Fonda nutraukė santykius su R.Vadimu.

Vėliau ji įsimylėjo amerikiečių politinį aktyvistą ir rašytoją Tomą Haydeną (1939–2016) ir už jo ištekėjo. Jis turėjo didelės įtakos aktorės pažiūroms ir nukreipė ją radikaliu keliu.

Su Tomu ji pragyveno 17 metų. Iš šios santuokos gimė sūnus Troy O’Donovanas Garity (49 m.), taip pat tapęs garsiu aktoriumi.

J.Fonda santuoka su T.Haydenu iširo, nes jis pamilo kitą moterį. Jane labai sunkiai išgyveno skyrybas, jai atrodė, kad griūva visas pasaulis. Ji dienų dienas neišeidavo iš namų ir nieko nenorėjo matyti.

O vieną dieną aktorei paskambino Tedas Turneris (83 m.), su kuriuo ji buvo pažįstama ir anksčiau. Pasakojama, kad CNN įkūrėjas, spaudoje perskaitęs apie J.Fondos skyrybas su antruoju vyru, sušuko: „Tai – moteris, su kuria norisi užmegzti romaną!“

Jane paprašė, kad T.Turneris paskambintų po kokių trijų mėnesių. Jis taip ir padarė, visaip stengdamasis išvaduoti Jane iš krizės.

Jie pradėjo susitikinėti. Metai su T.Turneriu buvo laimingas J.Fondos gyvenimo tarpsnis. Trečioji santuoka tapo jos antro pasitraukimo iš ekranų priežastimi. Jane nusprendė likti žiūrovų atmintyje jauna ir graži. Puikus gyvenimas, aukštuomenės vakarėliai – visa tai aktorei suteikė santuoka su milijardieriumi T.Turneriu. Bet ir ši santuoka subyrėjo dėl vyro neištikimybės.

Aktorė prisiminė, kad Tedas tarsi kurtinys negirdėjo jos troškimų. Bet kai Jane išėjo, suprato, ko neteko.

„Mūsų drabužinės buvo viena priešais kitą. Kai pamačiau, kad jos drabužinė tuščia, atsisėdau ant grindų ir pravirkau. Aš labai mylėjau Jane ir myliu ją iki šiol“, – skyrybas prisiminė T.Turneris.

Netrukus jis pakeitė Jane keturiomis naujomis meilužėmis – su kiekviena jų per mėnesį praleisdavo po savaitę. Dėl skyrybų T.Turneris kaltino tik save ir prisipažino, kad su juo gyventi tikrai nelengva.

O J.Fonda grįžo į ekraną. Tuomet jai buvo jau 68-eri.

Pirmasis po keturiolikos metų pertraukos vaidmuo romantinėje komedijoje „Ne anyta, o monstras“ („Monster-in-Law“, 2005 m.) tapo didžiule sėkme. Po šios juostos pasipylė kiti pasiūlymai. 2015-aisiais J.Fonda suvaidino italų režisieriaus Paolo Sorrentino (52 m.) dramoje „Jaunystė“ („Youth“), tais pačiais metais – „Netflix“ seriale „Greisė ir Frankė“ („Grace and Frankie“), 2018-aisiais atliko pagrindinį – intelektualės vaidmenį melodramoje „Knygų klubas“ („Book Club“).

Maždaug prieš 40 metų J.Fonda pelnė Aerobikos karalienės titulą. Viskas prasidėjo po to, kai ji filmavimo aikštelėje susilaužė koją. Nenorėdama atsisakyti mankštos ji sukūrė savo pratimų kompleksą, kurį įrašė į vaizdo kasetes.

Aktorės aerobikos vaizdo įrašai išplito visame pasaulyje. Vien pirmaisiais metais buvo parduota daugiau nei milijonas kasečių. Tuomet gautus pinigus J.Fonda skyrė ekologijos problemoms spręsti.

Aktorė neatsilieka nuo gyvenimo – ji turi paskyras socialiniuose tinkluose „Instagram“, „Facebook“, „TikTok“. Čia ji atkūrė savo legendines treniruotes.

J.Fonda, kaip ir anksčiau, daug vaikšto, lanko jogos ir pilateso treniruotes. Tiesa, aktorė neslepia, kad sportuoti tampa sunkiau dėl osteoporozės.

Dėl kaulų trapumo jai pakeisti abiejų kojų kelių ir klubų sąnariai.

Dar viena J.Fondos aistra – ekologija. 2019-aisiais tuo metu 81-erių aktorė susižavėjo jaunosios švedų aktyvistės Gretos Thunberg (19 m.) kalba.

Aktorei yra tekę paragauti ir areštantės duonos. Prieš trejus metus Vašingtone ji ėmė kas savaitę rengti protestus reikalaudama, kad valdžia aktyviau kovotų su klimato kaita. Kadangi šios akcijos buvo rengiamos be valdžios leidimo, aktorė po jų kiekvieną kartą atsidurdavo už grotų.

Per pirmuosius suėmimus J.Fonda areštinėje būdavo palaikoma tik kelias valandas, vėliau – ne trumpiau nei parą dėl ankstesnių prasižengimų.

„Viena nakvynė už grotų? Didelio čia daikto!“ – tuomet rengdamasi dar vienam sėdimajam protestui ant Kapitolijaus laiptų numojo ranka aktorė.

Kartą J.Fonda buvo sulaikyta ir surakinta antrankiais būtent tą dieną, kai jai turėjo būti įteikta BAFTA premija.

Sulaikymo kameroje aktorė sušuko: „BAFTA, ačiū! Ačiū už Stanley Kubricko apdovanojimą! Tai man didelė garbė.“

Aktorė moka stebinti. Per savo 80-ąjį gimtadienį ji skurstančioms šeimoms paaukojo 1 mln. 300 tūkst. dolerių.

Prieš trejus metus 81-erių aktorė žingsniavo podiumu per mados savaitę Paryžiuje. Ji pademonstravo nepriekaištingą figūrą ir puikią išvaizdą.

J.Fonda trykšta optimizmu, nors jai jau yra atliktos dvi onkologinės operacijos.

Kaip jai pavyksta išsaugoti puikias kūno linijas ir dvasios stiprybę? „Geri genai ir daug pinigų“, – kvatodama atsakė J.Fonda.

O kaip dėl antrosios pusės? Aktorė teigė, kad vyrai jos nebedomina.

J.Fonda nenusimena ir dėl dabar ją užklupusio vėžio. Ji įsitikinusi, kad gydymas netrukdys jos visuomeninei veiklai, ir paragino imtis veiksmų prieš iškastinio kuro naudojimą, kurį susiejo su ją užklupusia liga.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.