Aktorės karjera buvo sėkmingesnė už asmeninį gyvenimą

„Skvarbios tamsiai juodos ir nuožmiai liepsnojančios jos akys įkūnija senovės Graikiją – tragišką, bet ramią“, – taip kritikai rašė apie graikų aktorę Irene Papas, kuri neseniai mirė būdama 93 metų.

I.Papas filme „Graikas Zorba“.
I.Papas filme „Graikas Zorba“.
I.Papas yra pelniusi daugybę apdovanojimų.<br>IMAGO/„Scanpix“ nuotr.
I.Papas yra pelniusi daugybę apdovanojimų.<br>IMAGO/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 9:28 AM

Daugiau nei 80 vaidmenų kine, pasaulinė šlovė, dvi nelaimingos santuokos ir beveik dešimtmetį kankinusi Alzheimerio liga. Toks buvo rugsėjo vidury anapilin išėjusios I.Papas gyvenimas. Aktorė užgeso praėjus vienuolikai dienų nuo savo gimtadienio.

Kino klasika tapusioje komedijoje „Graikas Zorba“ („Zorba the Greek“, 1964 m.), kuri padovanojo pasauliui uždegantį graikų šokį sirtakį, I.Papas vaidino su dviejų „Oskarų“ laureatu Anthony Quinnu (1915–2001).

Karinėje dramoje „Navaronės ginklai“ („The Guns of Navarone“, 1961 m.) aktorės partneriais buvo ne tik A.Quinnas, bet ir „Oskaro“ laimėtojai Gregory Peckas (1916–2003) bei Davidas Nivenas (1910–1983).

Politinio trilerio „Z“ („Z“, 1969 m.) filmavimo aikštelėje I.Papas susitiko su vienu garsiausių prancūzų aktorių Jeanu Louis Trintignant’u (1930–2022) ir dainininku Yves’u Montand’u (1921–1991). Per ilgesnę nei 50 metų kino karjerą I.Papas suvaidino daugiau nei 80 filmų.

Ją garsino ir vaidmenys senovės graikų dramaturgų Sofoklio, Euripido, Eschilo tragedijose.

Būsimoji aktorė, kurios tikroji pavardė Irini Lelekou, gimė 1929 m. rugsėjo 3-iąją nedideliame kaime šalia Korinto miesto dviejų mokytojų šeimoje. Be jos, šeimoje užaugo dar trys mergaitės.

Graikė pelnė daugybę apdovanojimų. 1961-aisiais tarptautiniame Berlyno kino festivalyje už vaidmenį Sofoklio tragedijos „Antigonė“ („Antigone“) ekranizacijoje ji buvo įvertinta kaip geriausia pagrindinė aktorė.

2009-aisiais Venecijos kino festivalyje jai buvo įteiktas Auksinis liūtas už viso gyvenimo pasiekimus.

Aktyviai politika besidomėjusi I.Papas buvo Graikijos komunistų partijos narė. Kai 1967-aisiais karinė chunta šalyje įvykdė perversmą, aktorė, rizikuodama netekti pilietybės, ragino „skelbti kultūros boikotą prieš ketvirtąjį reichą“.

Paskutinis I.Papas vaidmuo ekrane – portugalų režisieriaus Manoelio de Oliveiros filme „Kalbantis paveikslėlis“ („A Talking Picture“, 2003 m.). Jos partneriai buvo prancūzė Catherine Deneuve (78 m.), italė Stefania Sandrelli (76 m.), amerikietis Johnas Malkovichius (68 m.).

Pasitraukusi iš ekrano I.Papas savo karjerą tęsė teatro scenose. Ji gyveno tai Italijoje, tai Ispanijoje, su studentais statė senovės graikų tragedijas.

Aktorė iš viešumos pasitraukė dėl 2013-aisiais ją užklupusios Alzheimerio ligos.

Asmeninis I.Papas gyvenimas nebuvo toks sėkmingas kaip karjera. Pirmoji santuoka su graikų režisieriumi Alkiu Papu (1922–2018) truko ketverius metus.

Aktorė nuolat buvo žiniasklaidos dėmesio centre dėl ilgamečių neįteisintų meilės santykių su Holivudo žvaigžde Marlonu Brando (1924–2004).

Antroji santuoka su kino prodiuseriu Jose Kohnu taip pat nutrūko.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.