Nuo „Simpsonų“ iki „Černobylio“: kaip atrodė Michailas Gorbačiovas ekrane

Rugpjūčio 30-ąją mirė paskutinis SSKP generalinis sekretorius ir vienintelis SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas, kurio vardu bei veidu ne kartą naudojosi ir masinė kultūra. Kokiuose filmuose, serialuose, spektakliuose dalyvavo M.Gorbačiovas – tiek pats, tiek vaidinamas aktorių?

Michailo Gorbačiovo personažą galima rasti ne viename vaidybiniame filme, animacinėje juostoje ir net reklamoje.
Michailo Gorbačiovo personažą galima rasti ne viename vaidybiniame filme, animacinėje juostoje ir net reklamoje.
„Rokis IV“
„Rokis IV“
„Saturday Night Live“
„Saturday Night Live“
„Nuogas ginklas. Iš ypatingojo policijos skyriaus bylų“
„Nuogas ginklas. Iš ypatingojo policijos skyriaus bylų“
„Deribasovo gatvėje geras oras, arba Braiton Biče vėl lyja“
„Deribasovo gatvėje geras oras, arba Braiton Biče vėl lyja“
„Taip toli, taip arti“
„Taip toli, taip arti“
„Simpsonai“
„Simpsonai“
„Pizza Hut“ reklama 
„Pizza Hut“ reklama 
Politinės satyros laida „Kukly“ 
Politinės satyros laida „Kukly“ 
„Jelcinas. Trys rugpjūčio dienos“
„Jelcinas. Trys rugpjūčio dienos“
„Černobylis“
„Černobylis“
Spektaklis „Gorbačiovas“
Spektaklis „Gorbačiovas“
„Gorbačiovas. Rojus“
„Gorbačiovas. Rojus“
„Nulinis pacientas“
„Nulinis pacientas“
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 7:31 PM

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio antrojoje pusėje SSRS vadovas M.Gorbačiovas (1931–2022) buvo vienas populiariausių pasaulio veikėjų. Tad nieko nuostabaus, kad jis traukė ne tik politinių sluoksnių, bet ir popkultūros atstovų dėmesį: jį patį arba jo personažą galima rasti ne viename vaidybiniame filme, animacinėje juostoje ir net reklamoje.

„Rokis IV“ („Rocky 4“, 1985 m.). Kultinio filmo „Rokis“ ketvirtojoje dalyje britų aktoriaus Davido Lloydo Austino vaidinamas M.Gorbačiovas tribūnoje stebi amerikiečių boksininko Rokio (akt. Sylvesteris Stallone) ir sovietų sportininko Ivano Drago (akt. Dolphas Lundgrenas) kovą.

Po Rokio pergalės generalinis sekretorius ploja jam stovėdamas. Įdomu, kad juostos pabaiga sutapo su M.Gorbačiovo ir JAV prezidento Ronaldo Reagano pažinties pradžia: filmo premjeros metais jie pirmą kartą susitiko Ženevoje, kur vyko derybos dėl branduolinio nusiginklavimo.

„Saturday Night Live“ (1987 m.). Viename JAV NBC televizijos šou „Saturday Night Live“ humoristinių skečų M.Gorbačiovą suvaidino aktorius Danny DeVito.

Pagal siužetą prezidentas R.Reaganas (akt. Philas Hartmanas) sovietų politikui surengia ekskursiją po Kolumbijos apygardą ir perpasakoja JAV istoriją remdamasis Holivudo filmais.

„Nuogas ginklas. Iš ypatingojo policijos skyriaus bylų“ („The Naked Gun: From the Files of Police Squad!“, 1988 m.). Amerikiečių režisieriaus Davido Zuckerio filme M.Gorbačiovą vėl vaidino D.L.Austinas.

Pačioje juostos pradžioje generalinis sekretorius kartu su Muammaru al-Gaddafi, imamu Ruhollah Khomeini, Idi Aminu (buvęs Ugandos prezidentas), Yasseru Arafatu ir Fideliu Castro rengia teroristinį aktą prieš JAV.

Pagal siužetą į kabinetą įsiveržia amerikiečių leitenantas Frenkas Drebinas ir nutrina nuo M.Gorbačiovo galvos garsiąją įgimtą dėmę.

„Deribasovo gatvėje geras oras, arba Braiton Biče vėl lyja“ („Na Deribasovskoj chorošaja pogoda, ili na Braiton Bič opiat idut doždi“, 1992 m.). Paskutiniame rusų režisieriaus Leonido Gaidajaus filme SSRS prezidentą vaidino aktorius Leonidas Kuravliovas.

Ekrane M.Gorbačiovas kalbasi su JAV superslapta telefono linija. Staiga mafiozas Rabinovičius nutraukia pokalbį, kad skubiai paskambintų į Odesą.

„Taip toli, taip arti“ („In weiter Ferne, so nah!“, 1993 m.). Kaip kino aktorius M.Gorbačiovas debiutavo Wimo Wenderso filme „Taip toli, taip arti“ suvaidinęs save.

Laikraščio „The New York Time“ nuomone, režisierius neva įžvelgė politiko asmenyje „viešumo (glasnost) angelą sargą“.

Kartu su SSRS prezidentu juostoje nusifilmavo roko grupės „The Velvet Underground“ lyderis Lou Reedas.

„Simpsonai“ („The Simpsons“, 1996 m.). Vienoje animacinio serialo „Simpsonai“ serijų M.Gorbačiovas prisideda prie to, kad George’as Bushas vyresnysis atsiprašytų Homero Simpsono, su kuriuo neseniai susipešė.

Amerikiečių politikas atsako, kad nenori „pasirodyti silpnas prieš rusus“, bet vis tiek atsiprašo.

„Pizza Hut“ reklama (1997 m.). 1997-aisiais M.Gorbačiovas nusifilmavo amerikietiško restoranų tinklo „Pizza Hut“ reklamoje.

Pagal siužetą buvęs generalinis sekretorius su anūke Anastasija užsuka į vieną tinklo įstaigų Maskvoje ir lankytojai pradeda gyvai ginčytis dėl jo politikos rezultatų. Neigiamas replikas užgožia pagyvenusi moteris, pareiškianti, kad be M.Gorbačiovo Rusijoje nebūtų „Pizza Hut“.

Politinės satyros laida „Kukly“ (2002 m.). 2002-aisiais Rusijos televizijos kanalo NTV laidoje „Kukly“ parodytas siužetas serialo „Tvin Pyksas“ motyvais: Loros Palmer žmogžudystę tiria agentas Puperis (Putinas). Raudonajame kambaryje jį pasitinka Lenino, Stalino, Chruščiovo ir Brežnevo dvasios. Siužeto pabaigoje Gorbačiovas (jo prototipas seriale – Žmogus iš kitos vietos, arba Ranka) pasirodo su kauke iš filmo „Tvin Pyksas: ugnie, sek paskui mane“ („Twin Peaks: Fire Walk With Me“).

M.Gorbačiovas buvo didelis šio kultinio serialo gerbėjas. Amerikiečių rašytojas ir žurnalistas Bradas Dukesas knygoje „Reflections: An Oral History of Twin Peaks“ rašė, kad politikas bandė sužinoti Loros Palmer žudiko vardą iš JAV prezidento G.Busho vyresniojo.

Šis savo ruožtu susisiekė su serialo scenarijaus kuratoriumi Julesu Haimovitzu, kuris M.Gorbačiovo klausimą perdavė pačiam „Tvin Pykso“ režisieriui Davidui Lynchui. Režisierius atsisakė atsakyti.

„Jelcinas. Trys rugpjūčio dienos“ („Jelcin. Tri dnia v avguste“, 2011 m.). Rusų režisierius Aleksandras Mochovas šią vaidybinę juostą nufilmavo per 19 dienų. Filmas pasakoja apie 1991 metų rugpjūčio 18–21 d. pučą, po kurio faktiškai subyrėjo SSRS.

M.Gorbačiovą filme vaidino aktorius Vladimiras Jumatovas, Borisą Jelciną – Dmitrijus Nazarovas. Dėl M.Gorbačiovo pareiškimo apie valdžios atsisakymą originalaus vaizdo įrašo blogos kokybės istorinę buvusio generalinio sekretoriaus kalbą įgarsino V.Jumatovas.

„Černobylis“ (2019 m.). Penkių serijų HBO mini seriale M.Gorbačiovą vaidino švedų aktorius Davidas Dencikas.

Paskutinėje serijoje politikas asmeniškai duoda nurodymą nesuteikti Socialistinio darbo didvyrio vardo akademikui Valerijui Legasovui (akt. Jaredas Harrisas) po to, kai jis pateikė savąją Černobylio AE katastrofos versiją.

M.Gorbačiovas po filmo peržiūros pareiškė, kad neturi nieko bendra su akademiko karjeros ir gyvenimo problemomis. „Nedaviau nurodymų. O kas, be manęs, galėjo duoti? Tai pramanai“, – pasakė jis radijo stoties „Govorit Moskva“ eteryje.

Spektaklis „Gorbačiovas“ (2020 m.). Latvių teatro režisieriaus Alvio Hermanio dokumentiniame spektaklyje „Gorbačiovas“ vaidino tik du aktoriai – Tautų teatro meno vadovas Jevgenijus Mironovas ir Čiulpan Chamatova, persikūnijusi į buvusio SSRS prezidento žmoną Raisą.

Spektaklio kūrėjai išstudijavo dokumentus, politikų atsiminimus, dokumentinius filmus, sutuoktinių interviu ir prisiminimus, taip pat asmeniškai susitiko su M.Gorbačiovu.

Tautų teatro atstovai pasakojo, kad pagrindinių vaidmenų atlikėjų parinkimui pritarė pats politikas – ir spektaklis jam labai patiko.

„Gorbačiovas. Rojus“ („Gorbačiov. Raj“, 2020 m.). 2020-aisiais rusų dokumentininkas Vitalijus Manskis sukūrė filmą, paremtą interviu su M.Gorbačiovu, įrašytu jo tarnybiniame name Pamaskvyje.

Juosta panardina žiūrovą į pagyvenusio politiko kasdienį gyvenimą ir neskubrius liudijimus.

„M.Gorbačiovo paminklai stovės visame pasaulyje, – pasakė V.Manskis. – Kai kur netrukus, o kai kur, pavyzdžiui, Rusijoje, turės praeiti dar daugybė metų, kol bus suvokta, kokie to žmogaus istoriniai nuopelnai.

Bet man norėtųsi, kad pro bronzos ar marmuro šaltį būtų matomas žmogus, ryžęsis savo jėgomis padaryti pasaulį geresnį. Būtent todėl mes ėmėmės ilgo darbo ir įtikinome šį pavargusį nuo pasaulio 90-metį senolį leisti mums įžengti į jo vienatvės, nusivylimo ir džiaugsmo dėl laisvės pasaulį.“

Filmas gavo prizą už geriausią režisūrą Amsterdamo festivalyje IDFA, dažnai vadinamame dokumentininkų „Oskaro“ ceremonija.

„Nulinis pacientas“ („Nulevoj pacient“, 2022 m.). Naujame rusų interneto platformos „Kinopoisk“ seriale, pasakojančiame apie ŽIV infekcijos protrūkį Elistos vaikų ligoninėje 1988 metais, M.Gorbačiovas, vaidinamas aktorius Genadijaus Smirnovo, yra vienas antraplanių personažų.

Kaip ir „Černobylyje“, šiame seriale virtinės valdininkų užduotis – atskleisti tiesą valstybės įvaizdžio ir interesų naudai.

Parengė Matilda Aleksandravičė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.