Kaip atrodai: lyg greito maisto porcija ar šedevras? 5 dizainerės patarimai išgelbės nuo chaoso spintoje

Dizainerės Dalios Mauricaitės-Kalinauskienės spintoje – vien juodi drabužiai, tačiau širdyje karaliauja ne gedulas, o džiaugsmas. „Aš – ne pakaba, ne manekenas. Esu asmenybė, kurios drabužiai papildo vidinį pasaulį, kuria visumą. Man rūbas – pagalbininkas. Neleidžiu sau tapti aprangos įkaite“, – tvirtai taria interjerų kūrėja, smalsiai tyrinėjanti žmogaus santykį su daiktais.

Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 1:19 PM, atnaujinta Oct 27, 2022, 1:50 PM

Atvėrusi savo spintą laidos „Atliekų kultūra“ kūrėjams, D.Mauricaitė-Kalinauskienė pasidalino praktiškais bei įkvepiančiais patarimais, kurie padės nepasiklysti drabužių gausoje, išgrynins asmeninį stilių, sutaupys pinigų ir laiko.

Venkite drabužių, kurie turi tik vieną paskirtį, tinka tik labai ypatingoms progoms, yra sunkiai priderinami. Universalumas – šio laikmečio burtažodis, išlaisvinantis iš sumaišties spintoje ir galvoje. „Triko, kurį vilkiu po liemene, tinka ir ypatingiems susitikimams kaip laidos filmavimas, ir patogus sportuoti“, – pavyzdį pateikė dizainerė.

Įsigydama naują drabužį D.Mauricaitė-Kalinauskienė apmąsto, ar jis nenuvils vykstant į kelionę: tilps lagamine, nekels keblumų skalbiant bei lyginant. Ne mažiau svarbūs klausimai, ar drabužis džiugins ilgiau nei vieną sezoną, nevers šalti arba, priešingai, prakaituoti.

Apsispręskite, kokia spalva yra mėgstamiausia ir dominuos spintoje. Dalios pasirinkimas – juoda. Spalvų vientisumas, anot pašnekovės, padeda lengviau surasti rūbo ir savo kūno formos santykį.

„Turi atsirinkti, ar nori atrodyti lyg greitas maistas, ar būti vientisas kūrinys. Kūrinio reikia siekti – tai užtrunka. Turi pažinti save ir vieną dieną pasakyti „stop“: žinau, kas man tinka“, – neužtrukti stiliaus paieškose kviečia dizainerė. Kuo anksčiau tai padarysite, tuo daugiau laiko, pinigų ir nervų ląstelių sutaupysite.

Nepaverskite savo spintos sausakimšu sandėliu. Tebūna ji – erdvi tarsi galerija. „Tarp spintoje sukabintų drabužių turi būti tarpai. Jei sustumčiau, tilptų trissyk daugiau, bet vengiu to“, – pravėrusi duris parodo dizainerė.

Iškart už pakabų, Dalios spintos gilumoje, kabo paveikslas, primenantis apie meną neapsikrauti, meną atsirinkti, meną derinti, meną susitvarkyti.

Venkite parduotuvių, kai jaučiatės silpna, pavargusi, liūdna. Išpardavimų vilionėms atsispirsite tik būdama tvirta, pasitikėdama savimi ir tiksliai žinodama, ko pati norite. Jei ne, gaišite laiką pirkinių grąžinimams ar iš vienos vietos į kitą pergrūstoje spintoje kilnodama nė karto taip ir neapsivilktus pirkinius.

Tapkite atlaidesni dėvėjimo žymėms. Prižiūrėkite ir taisykite savo drabužius užuot išmetę dėl dėmelės, išblukimo, apsitrynimo ar prairimo sunkiai paslepiamoje vietoje. „Dėmelė ant drabužio kaip ir raukšlė veide yra patirties ženklas. Tai neturėtų drabužio pasmerkti. Apskritai, stebiuosi, kad žmonės sau perka sukarpytus džinsus, nes tai yra stilinga, o vaikui neleidžia nešioti kelnių, kurios įplyšo žaidžiant, nes tai – netvarkinga. Man tai – logikos klaidos“, – mintimis dalinosi vilnietė.

Reportažas iš D.Mauricaitės-Kalinauskienės spintos – jau sekmadienio rytą, tvaraus gyvenimo būdo žurnale „Atliekų kultūra“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Laidoje taip pat sužinosite, kam atiduoti aliejų, likusį suvalgius saulėje džiovintus pomidorus, žuvies konservus. Pakliuvę į tinkamas rankas jie virs biodegalais.

Dar apsilankysite kasmetiniuose „Atliekų kultūros“ apdovanojimuose, kur Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) bei partnerių iš Klaipėdos (KRATC), Panevėžio (PRATC), Utenos (URATC) iniciatyva buvo išdalintos aštuonios statulėlės tausojimo kultūrą puoselėjantiems žmonėms ir organizacijoms.

Paaugliai Fausta ir Benas pasidalins savo požiūriu į klimato aktyvistės iš Švedijos Gretos Thunberg pasiekimus, o vėliau leisis į žygį šiukšlintojų pėdomis.

Tvaraus gyvenimo būdo žurnalas „Atliekų kultūra“ – jau šį sekmadienį, 11 val. per „Lietuvos ryto televiziją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.