Kurią mokyklą baigė bene daugiausiai garsių Lietuvos žmonių?

Nauja „Lietuvos ryto“ TV laida „Lietuvos mokyklos“ ir jos vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė šį šeštadienį vėl lankysis vienoje ypatingoje mokykloje. Tai Vilniaus Antano Vienuolio progimnazija – pirmoji lietuviška gimnazija nepriklausomybės link budusioje Rytų Lietuvoje, įkurta dar 1915 metais.

Gediminas Storpirštis ir Eglė Kernagytė.
Gediminas Storpirštis ir Eglė Kernagytė.
Kęstutis Subačius.
Kęstutis Subačius.
Unė Kaunaitė.
Unė Kaunaitė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 4:00 PM

Kokios garsios asmenybės baigė šią mokyklą? Kaip mokyklai pavyko išsaugoti savo vardą ir tapatybę? Visa tai bus galima išgirsti iš pirmų lūpų – mokytojų ir mokinių, kurie mielai sugrįžta į savo garsią, pačioje Vilniaus širdyje įsikūrusią „Alma mater“.

Stipri matematika, bet traukia ir menininkus

Turbūt Lietuvoje nerasime mokyklos, kurios net 52 ugdytiniai būtų apdovanoti iš viso 79-iais įvairiais Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais. Net dešimčiai mokyklos auklėtinių suteikti Nacionalinių premijų laureatų vardai, septyniems – Nacionalinės mokslo premijos, dar septyniems – LR vyriausybės Kultūros ir meno premijų laureatų vardai, dar dešimčiai – Lietuvos respublikinės (Valstybinės) premijos.

Mokykloje mokėsi ir du Kovo 11–osios Akto signatarai, du buvę Lietuvos Respublikos ministrai, devyni Seimo nariai, Europos parlamentarė, o kur dar rašytojai, režisieriai, architektai, mokslininkai, profesoriai, Vilniaus Miesto Garbės piliečiai, Šv. Kristoforo statulėlėmis ir Auksiniais scenos kryžiais apdovanoti asmenys.

Ir nors mokykla pavadinta rašytojo – A. Vienuolio – garbei, ją baigė ir ne vienas garsus matematikas, kadangi matematikai čia skiriamas ypatingas dėmesys. Tai išduoda ir mokyklos herbe esantys matematikos simboliai, ir garsių su matematika susijusių asmenybių vardais pavadintos klasės, o kaip dar mokykloje skiriamas dėmesys šiam mokslui laidoje papasakos jau keliasdešimt metų mokykloje dirbanti matematikos mokytoja Elena Nedzevckienė.

Kaip A. Vienuolio mirtis išgelbėjo mokyklos pavadinimą

Antano Vienuolio progimnazija – viena iš kelių Vilniaus mokyklų, kurioms sovietmečiu leista turėti savo pavadinimą. Tiesa – jis galėjo būti visai kitoks: mokyklą norėta pavadinti komunistų veikėjo Felikso Džeržinskio vardu, tačiau tuo pat metu mirus su mokykla susijusiam rašytojui Antanui Vienuoliui pavyko sovietinę valdžią įtikinti leisti mokyklą pavadinti jo vardu.

Toks užsispyrimas, atkaklumas, vertybių puoselėjimas lydėjo mokyklos bendruomenę visą ilgą kelią iki šių dienų – galbūt todėl joje išliko stipri bendruomenė, retai keitėsi mokytojai, o mokiniai taip pat sugrįžta į ją pasidalinti savo žiniomis su jaunąja karta.

Kuo dar gyvena mokykla šiandien ir kaip joje jautėsi mokęsis aktorius Gediminas Storpirštis – jau šį šeštadienį, 16.30, per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.