Dronas tapo Kristinos Buožytės filmo žvaigžde

„Nuolatinių blogų žinių apie mūsų planetą fone sunku pozityviai mąstyti apie ateitį. Tad šiuo filmu norime priminti, kad viltis visada yra ir net skaudžiai kritus reikia stotis ir eiti savo tikslo link“, – sakė režisierė Kristina Buožytė (39 m.), pristačiusi savo naujausią filmą „Vesper“.

Vesper (R.Chapman) nuolat lydi bepilotė skraidyklė.<br>Kadras iš filmo
Vesper (R.Chapman) nuolat lydi bepilotė skraidyklė.<br>Kadras iš filmo
Filme nemažai įspūdingų vaizdų.
Filme nemažai įspūdingų vaizdų.
K.Buožytė: „Vesper mums buvo Lietuvos alegorija.“
K.Buožytė: „Vesper mums buvo Lietuvos alegorija.“
E.Marsanas įkūnijo Vesper dėdę Joną.
E.Marsanas įkūnijo Vesper dėdę Joną.
Pagrindinė herojė slaugo sergantį savo tėvą (R.Brake’as).
Pagrindinė herojė slaugo sergantį savo tėvą (R.Brake’as).
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 1:23 PM

Pasaulis atsidūrė ant žlugimo ribos. Gamta nualinta, žmonės kovoja dėl maisto, o likę planetos turtai – galingųjų gniaužtuose.

13-metė paauglė Vesper slaugo paralyžiuotą savo tėvą, kurio protas su ja bendrauja per skraidantį droną. Mergaitė taip pat turi dėdę, su kuriuo neranda bendros kalbos.

Laisvą minutę Vesper skuba į slaptą laboratoriją, kurioje bando išauginti augalus, turinčius išgelbėti planetą nuo bado.

Apie tai pasakojama mokslinės fantastikos filme „Vesper“, kurį režisavo K.Buožytė kartu su prancūzų kolega Bruno Samperiu (48 m.).

„Vesper mums buvo Lietuvos alegorija – nedidelė, bet stipri. Jos dėdė antagonistas Jonas – tai Rusija.

Jis siurbia savo vaikų kraują, verčia juos gyventi pagal savo pasaulio supratimą, nėra linkęs bendradarbiauti, – pasakojo už filmus „Kolekcionierė“ (2008 m.) ir „Aurora“ (2011 m.) Sidabrinėmis gervėmis įvertinta K.Buožytė. – Vesper ir Jono vertybės nesutampa. Šiemet ši interpretacija įgavo itin didelę reikšmę.“

Beje, su teroristine valstybe pripažintos Rusijos realijomis teko susidurti ir filmo kūrėjams.

Sausį „Vesper“ platinimo teises NVS šalyse įsigijo ukrainiečių bendrovė „Top Film“. Filmas buvo baigtas šių metų kovą, jau prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą.

Juostos kūrėjus ištiko šokas sužinojus, kad jis bus platinamas ir Rusijoje bei Baltarusijoje.

„Filmas kalba apie laisvę, žmoniškumą, bendradarbiavimą. Šios vertybės yra priešprieša Vladimiro Putino ir Rusijos agresijai bei diktatūrai“, – teigė režisierė.

Filmo, kurio biudžetas buvo 5 mln. eurų, pasaulinė premjera įvyko Karlovi Varų festivalyje.

Jis buvo rodomas Pietų Korėjoje. Tarptautiniame Briuselio fantastinių filmų festivalyje juosta pelnė Didįjį prizą. Per premjeros savaitgalį Prancūzijoje į kino teatrus suplūdo 100 tūkst. žiūrovų.

Juostoje „vaidinantį“ droną, kuris visur lydi Vesper, su kolegomis sukūrė patyręs šių skraidyklių pilotas vilnietis Simonas Jakubauskas.

Ant skraidyklės buvo užmauta iš anglies pluošto pagaminta galva. „Lietuvos kine tai – naujiena, – pasakojo S.Jakubauskas. – Esame eksperimentavę kurdami reklamas.

Užsienyje taip pat yra pavyzdžių. Bet dronas, atliekantis vieną pagrindinių vaidmenų filme, – išskirtinis reiškinys.“

Pagrindiniai aktoriai – britai

- Vesper filme įkūnijo britė Raffiella Chapman (14 m.), žiūrovams jau pažįstama iš Timo Burtono juostos „Panelės Peregrinės ypatingų vaikų namai“ („Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children“).

- Jos sergantį tėvą vaidina velsietis Richardas Brake’as (58 m.).

- Jono vaidmenį sukūrė britų aktorius Eddie Marsanas (54 m.). Daug žiūrovų jį prisimena iš Guy Ritchie detektyvinės dramos „Šerlokas Holmsas“ („Sherlock Holmes“, 2009 m.), kurioje jis įkūnijo inspektorių Lestreidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.