Šarvojimo salės netekę kvėdarniškiai susiruošė į „Kryžiaus žygį“: atsinešė švęsto vandens kleboną pakrapyti

Šilalės rajone, Kvėdarnos miestelyje, gyvena drąsūs žemaičiai – jie bijo tik vieno vienintelio dalyko. „Mes nei koronos bijom, nei velnio, nieko nebijom. Tik numirti dabar bijom, nes nėra kur šarvoti“, – laidai šį ketvirtadienio vakarą skųsis Kvėdarnos miestelio gyventojai.

Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Laidos akimirkos.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-10-27 17:46

2004 metais šalia Kvėdarnos parapijos senelių namų išdygo priestatas. Tame priestate buvo įrengta šarvojimo salė. Iš čia į paskutinę kelionę iškeliavo daugybė kvėdarniškių. Prasidėjus karantinui klebonas ir senelių namų administracija užrakino šarvojimo salės duris. Tačiau pasibaigus suvaržymams salės niekas neatrakino. Gyventojams klebonas pasakė, kad Kvėdarnoj šarvojimų nebebus.

„Atsitiko bėda, prieš pusę metų mirė brolis, tai namuose šarvojau“, – laidos žurnalistams pasakojo kvėdarniškė Vanda.

Situacija, kai velionius reikia vežti šarvoti už kelių dešimčių kilometrų, nesuvokiama Kvėdarnos senoliams. Jie nori nuo A iki Z suplanuoti savo paskutinę kelionę. O tai kaip bus, jei negalės ateiti atsisveikinti kaimynai ir draugai?

Klebonas šarvojimo salės duris užrakino, nes tame pačiame pastate veikia senelių namai. Neva senjorai nenori klausytis „Viešpaties angelas apreiškė Marijai“ ir kitų giesmių. Be to, kaip gyvent senelių namuose, kai kasdien pro duris pirmyn atgal keliauja karstai su velioniais?

Bet kvėdarniškiai pyksta. Todėl susirinko į piketą ir bandė klebonui atverti akis švęstu vandeniu.

„Čia vanduo iš Ugionių švento šaltinėlio, kad klebonas nebijotų. Jeigu jis bijo jau nabašnikų, tai vadinasi kažkas negerai. Biškį pakrapysiu, paskui atiduosiu, sakysiu, tu savo globotinius pakrapyk, kad nebijotų“, – aiškino viena kvėdarniškių.

KK2 žurnalistai prie klebonijos rado stovintį klebono automobilį, bet klebonijos durys buvo užrakintos, o paskambinus telefonu klebonas su žurnalistais kalbėtis atsisakė.

„Tai ne mano dispozicijos dalykas, reikėtų su globos namų vadove bendrauti“, – aiškino klebonas.

Kadangi dangaus vietininkas Kvėdarnoje į susitikimą su gyventojais nenusileido, katalikų eisena patraukė pas žemiškąją valdžią – į savivaldybę.

Pasirodo, apie šarvojimo salės problemą rajono valdžia buvo informuota senai. Prieš pusmetį savivaldybės kontrolės komitetas įpareigojo direktorių rasti sprendimą. Jis dar nerastas, bet variantų yra. Visą istoriją su atomazga šį ketvirtadienio vakarą, 19.30 val., parodys laida KK2 per LNK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?