15 geriausių filmų, be kurių Helovinas neįsivaizduojamas

Kaip ir kiekviena šventė, taip ir Helovinas turi jau pamėgtus filmus, kurie tiesiog neatsiejami nuo šios šventės. Koks Helovino vakaras be pamėgtų šiurpių, siaubo filmų? Svarstantiems, ką žiūrėti ilgąjį Vėlinių savaitgalį ir per Heloviną, portalas lrytas.lt primena 15 populiariausių Helovino filmų. Vieni tiks vakarui su šeima, kiti – draugų kompanijai.

15 populiariausių Helovino filmų.<br>Lrytas.lt koliažas
15 populiariausių Helovino filmų.<br>Lrytas.lt koliažas
Filmas „Fokus Pokus“ („Hocus Pocus“).<br>AP/Scanpix nuotr.
Filmas „Fokus Pokus“ („Hocus Pocus“).<br>AP/Scanpix nuotr.
Filmas „Adamsų šeimynėlė“ („The Addams Family“).<br>CAP/SFS/ Scanpix nuotr.
Filmas „Adamsų šeimynėlė“ („The Addams Family“).<br>CAP/SFS/ Scanpix nuotr.
Filmas „Vabalų sultys“ („Beetlejuice“).<br>CAP/SFS/ Scanpix nuotr.
Filmas „Vabalų sultys“ („Beetlejuice“).<br>CAP/SFS/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-10-30 18:39

Peržiūrėję visą sąrašą, pripažinsite – šie Helovino filmai – pamėgti ir be jų ilgasis savaitgalis neįsivaizduojamas, o šiurpuliukų ir siaubo dozė – garantuota. 

1. „Drakula: miręs ir tuo patenkintas“ („Dracula: Dead and Loving It“, 1995)

Jaunas verslininkas Renfildas iškeliauja į Transilvaniją susitikti su grafu Drakula. O šis atvykusį svečią užhipnotizuoja. Nuo šiol Renfildas – paslaptingojo grafo tarnas. Jis turi surengti Drakulos kelionę į Londoną, kur Drakula ketina įsigyti nekilnojamojo turto. Tačiau šį tikslą jis greitai pamiršta, kai susipažįsta su kaimynystėje gyvenančiomis merginomis Mina ir Liusi. Kiekvieną naktį grafas pavirsta šikšnosparniu ir skrenda pas mylimąją Liusi. Nelauktai pradeda blogėti merginų sveikata.

2. „Koko“ („Coco“, 2017)

Amerikiečių kompiuterinės animacijos fantastinis filmas, apie tai, kad kartą per metus mūsų protėviai grįžta į mūsų pasaulį tam, kad dar kartą pamatytų savo šeimas ir draugus. Bet niekas niekada nebuvo aplankęs mirusiųjų pasaulio.

Nepaisant griežto savo šeimos draudimo domėtis muzika, Migelis negali atsispirti kerinčiai muzikos magijai. Jis svajoja tapti garsiu muzikantu ir dainininku, kaip ir jo dievukas Ernesto de la Cruzas.

Siekdamas bet kokia kaina įrodyti save talentą, Migelis netikėtai patenka į paslaptingą vietą. Pasirodo – tai Mirusiųjų pasaulis, kuriame Migelis pagaliau išsiaiškins seną savo šeimos paslaptį, kodėl gi jų giminėje nuo seno muzika yra tapusi baisiausiu tabu.

3. „Fokus Pokus“ („Hocus Pocus“, 1993)

„Hocus Pocus“ – amerikiečių fantastinė komedija, pasakojanti apie niekšišką komišką raganų trijulę, kurią Helovino naktį Saleme, Masačusetso valstijoje, netyčia prikelia paauglys. 1993-aisiais pristatytas filmas „Fokus Pokus“ iki šių dienų – tikras Helovino vakaro hitas. Trijų aktorių įkūnytos raganos pavergė milijonų gerbėjų širdis.

4. „Adamsų šeimynėlė“ („The Addams Family“, 1964, 1991)

Tikriausiai filmą „Adamsų šeimynėlė“ yra matęs kiekvienas. Filmas pradėtas rodyti nuo 1991 m. ir iki šiandien jį vis dar galima vadinti tikra sensacija. Nespalvoti vaizdai, Gomeso ir Mirtišės šokiai, keista romantika, dukters Trečiadienės niūri nuotaika ir išdaigas mėgstantis Pūgžlys. Tokie vaizdai nuolat prie ekranų prikausto daugybę žiūrovų.

5. „Monstrų viešbutis“ („Hotel Transylvania“,2012)

Pilno metro animacinis filmas visai šeimai „Monstrų viešbutis“. Sklando legenda, kad grafas Drakula žuvo nuo česnakų porcijos ir aukštyn iškelto kryžiaus, bet tai absoliuti netiesa. Pats garsiausias kraujo siurbikas Drakula yra gyvas, sveikas ir nemirtingas. Jis investavo pinigus į specifinį turizmo ir poilsio verslą, kuris sėkmingai klesti, bet nepamiršta tėviškai pairūpinti mylimiausia vienturte dukrele.

Į penkiomis žvaigždutėmis įvertintą viešbučių kompleksą „Transilvanija“ grafas sukviečia pačius garsiausius, baisiausius ir nuožmiausius monstrus.

6. „Šiurpuliukai“ („Goosebumps“, 2015)

Priversti aplinkybių, paauglys Zakas su motina iš Niujorko persikelia gyventi į nediduką, ramų provincijos miestelį. Netrukus Zakas susiranda naują draugą – „moksliuką“ Čempą – ir susipažįsta su kaimynystėje gyvenančia mergina Hana. Tiesa, merginos tėtis nėra toks draugiškas, kaip jo dukra, bet Hana paaiškina, kad „jis toks su visais“.

Vieną vakarą, išgirdęs Hanos klyksmą, Zakas susirūpina merginos saugumu ir, pasikvietęs pagalbon Čempą, įsibrauna į simpatiškosios kaimynės namus. Slankiodami po tamsius namus, paaugliai atranda spintą, prikimštą užrakintų knygų.

7. „Avinėlių tylėjimas“ („The Silent of the Lambs, 1991)

Jonathano Demme „Avinėlių tylėjimas“ yra vienintelis siaubo filmas gavęs „Oskarą“ geriausio filmo kategorijoje. Siaubo trileris taip pat yra vienas iš 3 filmų per visą istoriją, laimėjęs JAV kino akademijos apdovanojimą penkiose pagrindinėse kategorijose.

Pagal Thomo Harris romaną pastatytame filme jauna FTB agentė Klasira Sterling, siekdama sugauti naują serijinį žudiką, prašo pagalbos kalėjime įkalinto Hanibalo Lekterio, kuris puikiai sugeba perprasti nusikaltėlių mintis ir manipuliuoti kitais. Anthony Hopkinso įkūnytas nusikaltėlis Amerikos filmų instituto sąraše užima pirmąją vietą tarp visų laikų piktadarių.

8. „Poltergeistas“ („Poltergeist“, 2015)

Stevenas Spielbergas turėjo režisuoti šį klasika tapusį siaubo filmą, tačiau dėl tuo metu kuriamo „Ateivis“ („E.T. the Extra-Terrestrial“, 1982), režisieriaus kėdė buvo perleista „Kruvinų skerdynių Teksase“ (1974) kūrėjui Tobei Hooperiui. Niekuo neišsiskirianti Kalifornijoje gyvenanti Freelingsų šeima džiaugiasi kasdienybe, kol jų namuose nepradeda reikštis vaiduokliai. Iš pradžių bendraudami draugiškai, jie pagrobia jauniausią šeimos dukterį Kerol An.

Norėdami ją susigrąžinti, tėvai kreipiasi į parapsichologus ir egzorcistą. Iki šiol „Poltergeistas“ laikomas labiausiai prakeiktu filmu kino istorijoje – praėjus kelioms savaitėms po filmo išleidimo aktorė Dominique Dunne buvo pasmaugta savo vaikino, o Kerol suvaidinusi Heather O'Rourke mirė po kelių metų, būdama vos 12 m.

9. „Vabalų sultys“ („Beetlejuice“, 1988)

Amerikiečių režisierius Timas Burtonas sukūrė beveik 20 filmų ir beveik visus galėtume priskirti prie Helovino filmų sąrašo. Tačiau jo antrasis kūrinys „Vabalų sultys“ padėjo režisieriui Holivude įtvirtinti savo filmams būdingus gotikos ir fantastikos elementus bei savitą humorą. Prieš tapdamas Betmenu, Michael Keatonas T.Burtono filme suvaidino įkyrų vaiduoklį, kuris turėjo padėti mirusiai porai iš jų namų išvaryti naujai įsikrausčiusią šeimą.

10. „Košmaras Guobų gatvėje“ („A Nightmare On Elm Street“, 1984)

JAV siaubo filmas apie serijinį vaikų žudiką Fredį Kriugerį. Grupė keturių paauglių pradeda sapnuoti tuos pačius košmarus apie Fredį, vienas iš jų yra baisiai nužudomas miego metu. Išlikę greitai supranta, kad jeigu Fredis juos nužudys miego metu, tai jie mirs realiame gyvenime taip pat. Taip prasideda išbandymas norint sustabdyti Fredį.

11. „Šeštasis pojūtis“ („Sixth Sense“, 1999)

Filmas pasakoja apie ypatingą berniuko gebėjimą regėti vaiduoklius, todėl jis kenčia panikos priepuolius, kai tik susiduria su ypatingo likimo mirusiaisiais. „Šeštas pojūtis“ pasakoja apie tai, ką visuomet nujautėme egzistuojant, tačiau niekuomet nežinojome, kaip toli tai gali nuvesti.

12. „Tas“ („It“, 1990)

Amerikiečių antgamtinio siaubo filmas, sukurtas pagal Stiveno Kingo siaubo romaną „Tas“. Mėgindami atskleisti vaikų dingimo paslaptį, septyni draugai išsiaiškina, jog klounas Deryje siaučia jau kelis šimtus metų. Supratę, kad tikėtis pagalbos iš suaugusiųjų neverta, jie pasiryžta stoti į lemtingą dvikovą.[

13. „Pagieža“ („The Grudge“, 2004)

Kraują stingdanti siaubo juosta „Pagieža“. Policijos detektyvė, jauna vieniša motina su mažamečiu sūnumi persikelia į naujus namus tyliame priemiesčio rajone. Jos viltis atversti naują, švarų gyvenimo lapą, greitai sudaužo paaiškėjusi siaubinga namo paslaptis. Pasirodo, jame anksčiau gyvenusi moteris siaubingo įniršio priepuolio metu išžudė visą savo šeimą.

Dabar name apsigyvenusi siaubinga ir gailesčio nepažįstanti jėga persekioja bet ką, kas peržengia namų slenkstį. Detektyvė privalo pasitelkti visą savo išmintį bei drąsą, kad pergudrautų piktąją dvasią ir išgelbėtų tiek save, tiek sūnų nuo likimo, baisesnio už mirtį.

14. „Vaiduoklių medžiotojai“ („Ghostbusters“, 1984, 2016)

Keturi bebaimiai vaiduoklių medžiotojai po penkerių metų sugrįžo antroje juostos dalyje, o vėliau tapo daugybės TV ir animacinių serialų, vaizdo žaidimų ir fanų sukurtų trumpų filmukų herojais. Paranormalius reiškinius tyrinėjanti mokslininkė Erina viena pirmųjų supranta, kad mieste prasidėję keisti reiškiniai gali būti sukeliami būtybių iš kito pasaulio. Erina ir trys ištikimos jos draugės stoja į kovą prieš galingą demoną, besikėsinantį sunaikinti mūsų pasaulį. Režisieriaus Ivan‘o Reitman‘o sukurta komedija sužavėjo kino mylėtojus visame pasaulyje ir tapo žanro klasika.

15. „Švytėjimas“ („The Shining“, 1980)

Net jei dar ir nematėte šios Stepheno Kingo ekranizacijos, apie ją žinote tikriausiai daugiau nei apie bet kurį kitą siaubo filmą. „Švytėjimo“ nuorodų galite rasti „Ofiso“, „Pietų parko“, „Simpsonų“ ir kt. serialuose, interneto platybėse sklando apledėjusio Jacko Nicholsono memai. Džeko Torenso ir jo šeimos gyvenimas ištuštėjusiame, siaubą menančiame viešbutyje iki šiol kelia išgąstį žiūrovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.