Lytinio priekabiavimo byla prieš Keviną Spacey subliūško. Ar pasitaisys jo karjera?

Penkis „Oskarus“ laimėjusio filmo „Amerikietiškos grožybės“ („American Beauty“) žvaigždė aktorius Kevinas Spacey (63 m.) išteisintas byloje dėl lytinio priekabiavimo. Jam nereikės mokėti 40 mln. dolerių tariamam nukentėjusiajam. Bet ar jam po to pavyks išsaugoti karjerą?

K.Spacey (kairėje) išteisintas byloje dėl lytinio priekabiavimo prie A.Rappo.<br>AFP / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
K.Spacey (kairėje) išteisintas byloje dėl lytinio priekabiavimo prie A.Rappo.<br>AFP / „Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
K.Spacey ėmė netekti vaidmenų.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
K.Spacey ėmė netekti vaidmenų.<br>AFP / „Scanpix“ nuotr.
A.Rappas apkaltino K.Spacey lytiniu priekabiavimu prieš tris dešimtmečius.<br>„Reuters“ /„Scanpix“ nuotr.
A.Rappas apkaltino K.Spacey lytiniu priekabiavimu prieš tris dešimtmečius.<br>„Reuters“ /„Scanpix“ nuotr.
Filmo „Amerikietiškos grožybės“ kadras. Pagrindinio vaidmens atlikėjas aktorius K.Spacey.
Filmo „Amerikietiškos grožybės“ kadras. Pagrindinio vaidmens atlikėjas aktorius K.Spacey.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 5, 2022, 4:41 PM

Skandalas dėl dviejų „Oskarų“ laureato K.Spacey įsiplieskė 2017 metais. Tuomet Anthony Rappas (50 m.), taip pat aktorius, tik kur kas prastesnis nei K.Spacey, interneto leidiniui „BuzzFeed“ papasakojo baisią istoriją. Neva 1986-aisiais K.Spacey pakvietė jį į vakarėlį savo bute. Ten jie nusigėrė. O kai vakarėlis baigėsi, šeimininkas „čiupo jį, kaip jaunikis čiumpa jaunąją nešdamas per slenkstį“, paguldė į lovą ir stipriai apkabino. „Jis bandė mane suvilioti“, – prisiminė A.Rappas.

Byla baigėsi niekuo: K.Spacey nei viliojo, nei prievartavo A.Rappą.

Bet dramatizmo šiai istorijai suteikia tai, kad galimo incidento metu vaikinui buvo vos 14 metų.

Dabar A.Rappas save vadina biseksualu. O K.Spacey – gėjus. Tai jis slėpė ir buvo priverstas atskleisti lytinę orientaciją, apie kurią anksčiau sklido tik gandai, kaip tik po pastarojo skandalo.

Apie tai, kaip K.Spacey „bandė jį suvilioti“, D.Rappas jau pasakojo interviu 2001-aisiais, bet tuomet redaktoriai, baimindamiesi teismo, nutarė publikacijoje neminėti garsaus aktoriaus. O 2017-aisiais, kai galingai startavo judėjimas „MeToo“ ir pasipylė kaltinimai Harvey Weinsteinui, A.Rappas nutarė pakartoti savo pasakojimą, ir šįkart K.Spacey vardas nuskambėjo labai garsiai.

Savo ruožtu K.Spacey pareiškė, kad nieko neatsimena. Tačiau socialiniuose tinkluose parašė, kad „išgirdus šią istoriją jį apėmė siaubas“. Ir dėl viso pikto atsiprašė A.Rappo dėl to, kas „galėjo būti nepriimtinas girto žmogaus elgesys“.

Tačiau taip lengvai jis neatsipirko. Ant „MeToo“ bangos aktorius ėmė netekti vaidmenų.

Pavyzdžiui, „Netflix“ pareiškė, kad K.Spacey nebesifilmuos seriale „Kortų namelis“ („House of Cards“), taip pat atšaukė suplanuotą filmą „Goras“, kuriame jis turėjo filmuotis, – rašytojo Gore’o Vidalo biografiją.

O režisierius Ridley Scottas iš filmo „Visi pasaulio pinigai“ („All the Money in the World“) paprasčiausiai išmetė visas jau nufilmuotas scenas su K.Spacey ir perfilmavo jas su kitu aktoriumi – Christopheriu Plummeriu.

A.Rappas, kažkodėl palaukęs trejus metus, padavė K.Spacey į teismą. Beje, prie jo prisidėjo dar vienas žmogus, tvirtinantis, kad K.Spacey prie jo priekabiavo 1983-iaisiais (nukentėjusiajam tuo metu taip pat buvo 14 metų).

Tačiau antrasis kaltintojas galiausiai dingo iš bylos medžiagos – neva nenorėjęs atskleisti savo vardo ir pavardės. O A.Rappas toliau iš K.Spacey reikalavo 40 mln. dolerių kompensacijos už moralinę skriaudą.

Ir štai per 80 minučių išklausę abiejų pusių argumentus Niujorko prisiekusieji paskelbė vienbalsį sprendimą: pripažino K.Spacey nekaltu.

K.Spacey advokatai užsikabino už kelių A.Rappo parodymų nesutapimų, o po to pateikė buto, kuriame aktorius gyveno1986-aisiais, planą. A.Rappas teigė, kad K.Spacey nusitempė jį į miegamąjį. Tačiau pagal planą butas buvo studija, t. y. vienas didelis kambarys ir jokio atskiro miegamojo jame nebuvo.

Be to, advokatų nuomone (kuriai, kaip matyti, pritarė ir prisiekusieji), A.Rappas banaliai pavydėjo to, kaip puikiai klostėsi K.Spacey karjera: jis pats galėjo pasigirti tik epizodiniais vaidmenimis.

Tačiau atsipūsti K.Spacey dar per anksti. A.Rappas buvo pirmasis, bet anaiptol ne vienintelis, apkaltinęs jį nederamu elgesiu.

Dauguma bylų vienaip ar kitaip subliūško, bet 2023-iųjų birželio 6-ąją paskirtas dar vienas procesas Jungtinėje Karalystėje (K.Spacey ten daugiau kaip dešimt metų dirbo teatro „Old Vic“ meno vadovu). Trys vyrai aktorių kaltina keturiais lytinio priekabiavimo atvejais nuo 2005 iki 2013 metų Londone ir Glosteršyre.

Dar vienas klausimas – kaip toliau klostysis K.Spacey karjera, žlugusi būtent dėl A.Rappo kaltinimų.

Nuo 2018-ųjų ekranuose pasirodė tik vienas filmas, kuriame jis vaidina, – „Kartą Kroatijoje“ („Bilo jednom u Hrvatskoj“), nufilmuotas, savaime suprantama, Kroatijoje ir ten likęs.

Šiuo metu tarsi baigti dar du filmai – „Piteris penki aštuoni“ („Peter Five Eight“) ir „Žmogus, kuris nupiešė Dievą“ („L’uomo che disegno Dio“), bet tai mažo biudžeto filmai ir jų likimas ekranuose miglotas. O stambieji prodiuseriai nerizikuoja susisieti su aktoriumi, kurio reputacija suteršta. Bent jau iki tol, kol savo sprendimą paskelbs Londono teismas.

Parengė Matilda Aleksandravičė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.